Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2739
2

«Афробородянець» тепер в Узбекистані

Улюбленець бородянської публіки Патрик Агбо грає проти Ривалдо й Сколарі

«Афробородянець» тепер в Узбекистані
Патрик Агбо

Нині в другій національній лізі заборонено грати легіонерам. Важко сказати, чи завадили б 1-2 чужинці лізі, чи навпаки — додали б глядацького інтересу. Є таке рішення – то й добре. Все-таки, дивлячись на азартну нижчолігову молодь, розумієш, що є заради кого впроваджувати такі ліміти. А от початок нового тисячоліття приніс другій лізі відразу кількох колоритних легіонерів. Але якщо деякі легіонери, як-то калуський камерунець чи гвінеєць Мамаді, прибули в третій дивізіон із фарм-клубів, то нігерієць Патрик Агбо, напевно, став першим африканцем у другій лізі, до того ж, придбаним саме друголіговим, клубом. Прихильники бородянського футболу відразу охрестили його «афробородянцем», а пізніше цей хлопець прилучився до бронзового успіху «Метадону» та зіграв проти самого Ривалдо...

Вересень 2000-го запам'ятався другій лізі не лише перегонами «Системи-Борекс» та «Оболоні». Саме тоді на провінційних стадіонах України з'явився нігерієць: Патрик Агбо дебютував 10 вересня 2000 року. Тоді «Система-Борекс», завдяки дублю Антоненка, за З хвилини здобула вольову перемогу в Малині над хмельницьким «Поділлям». Патрик вийшов на другий тайм замість Кондратовича. Свій перший гол нігерієць забив у четвертому матчі — коли в Бородянці господарі розгромили Херсон — 4:1. За рахунку 2:1 він провів третій, переломний гол на 79-й хвилині. Ще той матч запам'ятався феноменальним м'ячем Віталія Дараселії-молодшого, забитим майже з центра поля. Свій другий гол Патрик забив уже в другому колі у ворота того ж таки СК «Херсон», ще двічі відзначився голами Пахолюк — 3:0 на виїзді. Третій свій м'яч Агбо провів, відкривши рахунок у важкому поєдинку проти «Портовика». Наші тоді виграли в Бородянці — 2:1.

Свій останній, 18-й, матч за «Систему-Борекс» Патрик зіграв у одному з найпам'ятніших днів бородянського футболу. Це коли «СБ» фактично за вихід до першої ліги грала проти «Оболоні», очолюваної Мунтяном. Уже на 12-й хвилині Патрик грубо атакував вірменина Мінасяна і був вилучений з поля. Потім Колесник забив головою, як здавалося, переможний гол, але десь на 6-й хвилині нескінченного компенсованого часу досвідчений Сак зрівняв рахунок, і далі пішла «Оболонь». Ще за рік пивовари опиняться у вищій лізі, а Бородянка — у першій. Агбо ж того літа 2001-го перейшов до донецького «Металурга», з яким завоював у вищій лізі бронзові медалі. Двічі Патрик перетинався з Бородянкою в першій лізі. Спершу — як гравець «Прикарпаття», потім приїздив у Бородянку в формі «Зорі». Після виступів у кількох українських першолігових командах Агбо переїхав до Узбекистану, де кілька разів приходив і залишав вищоліговий «Навбахор» (Наманган).

Потім «афробородянець» побував у вірменському «Бананці» і навіть в Омані — в команді «Аль-Фесалі». Але нині продовжує виступати у вищій лізі Узбекистану. Так, на початку 2008 року він перебрався з «Курувчі» в «Динамо» з древнього міста Самарканд. А останні два роки виступає за «Шуртан». У складі гузарців, граючи вже на фланзі вінгера, Патрик розпочав новий сезон 2010-го. У чемпіонаті Узбекистану нині нечуваний бум — місцевого гранда ФК «Бунедкор» очолює найдорожчий тренер світу — бразилець Феліпе Сколарі, який приводив Бразилію до перемоги на чемпіонаті світу, а в Ташкент приїхав після «Челсі». Серед підопічних Феліпана — володар «Золотого м'яча»-1999 Ривалдо... Проти цих зірок Агбо нині грає щопівроку. «Афробородянця» в Узбекистані шанують і вважають там одним із найкращих легіонерів. Хтозна, чи було б так, якби не школа Жиліна та Бородянки?..


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

футбол
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Манчестер Сити – Челси. Прогноз и анонс на матч Кубка Англии
Футбол | 20 апреля 2024, 07:15 2
Манчестер Сити – Челси. Прогноз и анонс на матч Кубка Англии

Легендарный «Уэмбли» готов встречать Михаила Мудрика

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 1
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Izzy_SCIF
хотел написать то же самое))
vitaha33
Автор взагалі не слідкує за футболом? Сколарі вже два місяці як не тренерує Буденкор