Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3030
1

Українці в Білорусі

В білоруській «вишці» грає 12 наших співвітчизників

Українці в Білорусі
Игорь Воронков

У вищій лізі Білорусі понад десяток українців. Але, зважаючи на те, що чимало наших земляків — від Мозира і Боровика й до Герасимця із Чумаченком — стали там своїми й навіть захищали честь своєї нової батьківщини, розглянемо наше тамтешнє футбольне представництво.

Чи не найкращий за потенціалом український футболіст Білорусі Дмитро Іванов поки безуспішно намагається пробитися в основний склад незмінного чемпіона країни — БАТЕ. 20-річний воротар є одним із численних вихованців Геннадія Жданова та Олега Федорчука й після розпаду броварської команди перебрався у склад білоруського гранда. Торік провів 8 матчів у турнірі дублерів: мінус 10 голів. Цього сезону продовжує виступати в молодіжній першості, поліпшивши свої показники — нині в його активі 10 матчів і лише 8 пропущених м'ячів.

У складі колись грізного мінського «Динамо», яке нині починає відроджуватися й всерйоз кидає виклик БАТЕ, нині українців немає. Рік тому тут грав Кирило Сидоренко, який згодом, уже з Тирасполя, перебрався до Олександрії. Зате нині в складі класичного гранда є французи, бразильці й колись вельми перспективний росіянин Руслан Піменов. Обходиться без українців і солігорський «Шахтар», який іде третім у поточному сезоні. В атаці команди — ветеран Риндюк та афроросіянин Алумона, в тренерському штабі — місцева легенда Яскович.

Амбітний ФК «Мінськ», який лише рік тому повернувся з першої ліги, нині претендує на п'єдестал. У складі команди — троє футболістів, які мають стосунок до України, але не можуть прислужитися нашим збірним. Оборонець Ігор Воронков родом із Дзержинська, що на Донеччині, вже має паспорт Білорусі. Вдома виступав за «Вуглик» (Димитров) та «Шахтар» (Дзержинськ). 29-річний футболіст грає в тамтешній вищій лізі вже не перший рік. 30-річний хавбек Яків Залевський нібито все ще українець, проте має в послужному списку ігри за молодіжну збірну Молдови. Уродженець Горьковської області, він проходив футбольну школу в російському Волгограді. В Україні виступав за друголігову «Пальміру» та зовсім недавно — за першоліговий «Дністер». У Білорусі, крім свого нинішнього клубу, засвітився ще у Жодиному. Третій гравець — 20-річний хавбек Ігор Хмелюк — пов'язаний з Україною лише місцем народження (с.Крижівка Рожищенського району Волинської області). Він вважається вихованцем мінського футболу й провів за тутешню юнацьку збірну 32 матчі, забив 5 м'ячів.

У «Бєлшині» (йде 5-ю) опинився екс-ювентіні Сергій Коваленко, про якого свого часу докладно розповідав «УФ». У 17 матчах екс-гравець Жодиного відзначився 4 рази.

Брестське «Динамо» має двох українців. 26-річний одесит Віталій Березовський вдома виступав за «Чорноморець-2», «Дністер», «Рось» та «Ігросервіс», також навідувався у Молдову та Латвію, а в складі брестської команди цього сезону провів уже 18 матчів, тричі відзначився голами. 25-річний хавбек Олександр Папуш є вихованцем маріупольського футболу. 2008 року провів сезон у мінському «Локомотиві», а з минулого року — в Бресті. Цього сезону провів 10 матчів, але лише 1 — зі старту.

Чи не найбільш українською командою Білорусі є могильовський «Дніпро». Команда йде 7-ю в куцій білоруській лізі, але продовжує виступи в Лізі Європи, що й приваблює наших земляків. Відомий 30-річний лівий центрхав-центрбек Андрій Гончар зробив собі ім'я в «Борисфені». У Білорусі виступає давно. Також чималий досвід у тамтешній лізі мають 24-річні хавбеки Олексій Тупчій та Дмитро Терещенко — вихованці київського та дніпропетровського футболу відповідно. А от Андрій Распопов повернувся у Білорусь — свого часу «Карпати» саме звідти запросили його в українську лігу (до цього він ще зовсім юним грав за СК «Миколаїв»). Але у складі столичного «Арсеналу» гра в 32-річного оборонця не пішла — його відправили в дубль, де на той час за футболістами особливо не стежили. Тому хоч іноді й жорсткий, але блискучий у верховій боротьбі центрбек змушений був повертатися в добре знайому лігу.

У «Нафтані» з Новополоцька виступає 30-річний оборонець Артем Федорченко. Він віддав багато років алчевській «Сталі», також виступав у луганському «Комунальнику». А в Білорусі опинився цього року, прийшовши з узбецького «Кизилкуму».

Аутсайдер сезону «Торпедо» з Жодиного має двох українців. Це 26-річний оборонець Сергій Пономаренко (вихованець броварського «Нафкому») та 32-річний форвард Ігор Кривобок (вихованець запорізького футболу, вдома виступав за «Вуглик», «Олком», МФК «Миколаїв», «Кривбас», «Спартак-Горобину», «Кримтеплицю» та «Спартак» ІФ).

Немає українців у «Вітебську» (8-й), «Немані» (10-й), «Партизані» (11-й, колишній МТЗ-РІПО, з яким ще рік тому грав у Лізі Європи «Метадон»). Загалом же, білоруська ліга потихеньку прогресує. Нині в практично кожній команді — добре відомі імена: Василюк, Риндюк, Челядинський, Беганський. Є легіонери, деякі з яких — непоганого рівня. З'являються серйозна боротьба та інтрига. Українців у білоруській «вишці» лише 12. Але потрібно враховувати, що через ліміт на легіонерів ціна на наших футболістів зросла. Тому й так багато в Білорусі нижчолігових гравців та тих, хто там просто прижився.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

6:0, 6:0. Известна следующая соперница Ястремской в Мадриде
Теннис | 25 апреля 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Известна следующая соперница Ястремской в Мадриде

Коко Гофф неожиданно легко уничтожила Аранчу Рус на грунте

Лунин в этом сезоне сядет на скамью для запасных. Стали известны причины
Футбол | 25 апреля 2024, 11:05 14
Лунин в этом сезоне сядет на скамью для запасных. Стали известны причины

Анчелотти планирует выпустить Кепу и Куртуа в старте в ближайшее время

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
zh.y
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил