Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Вторая лига
|
2895
0

Перші кроки нової команди

Відроджена чернігівська «Десна» завтра стартує у другій лізі

Перші кроки нової команди
Десна

Чого-чого, а часу для підготовки до нового сезону командам другої ліги не бракувало. Винятком є, мабуть, хіба що «Десна». Але саме чернігівській команді разом із одеським «Чорноморцем-2» випало відкрити сезон у цьому дивізіоні. Вони візьмуть старт на день раніше, ніж інші учасники.

Як відомо, горе-власники приватного підприємства ФК «Десна» довели ситуацію до того, що виникли підстави позбавити цей футбольний клуб професіонального статусу. Це й було зроблено. І тільки в останній момент вдалося певною мірою виправити ситуацію, створивши нову футбольну структуру, завдяки якій Чернігів все-таки не втратив професіонального чоловічого футболу. Але починати доводиться фактично на голому місці й на нижчому рівні. Та ще й за неймовірного дефіциту часу. Перший офіційний матч нова команда має провести уже найближчої п'ятниці. Тож як вирішувалися цими днями невідкладні справи?

Хто у клубі господар?

Президентом новоствореного спортивно-футбольного клубу став виходець із Чернігівщини, заступник директора одного зі столичних концернів Юрій Тимошок. Свого часу, він очолював Холминський спиртзавод, був головою наглядової ради підприємства «Чернігівспиртгорілка». Поки що залишається вакантною в новій «Десні» посада віце-президента. А ось генеральним директором футбольного клубу затверджено Ігоря Ушурука, котрий свого часу грав у командах майстрів, закінчив Київський інститут фізкультури, працював футбольним тренером. Водночас, очікується, що спортивним директором стане Ігор Химич. Упродовж тривалого часу він був головним тренером «Росі», віце-президентом білоцерківського клубу. Очолював збірну команду групи «А» другої ліги під час торішнього турніру в Сумах.

Під офіс клубу та гуртожиток команди орендовано ті ж площі у будівлі на стадіоні ім.Гагаріна, де розташовувалася й попередня «Десна». Як і належить, відкрито банківський рахунок, затверджено штатний розпис. Клубні працівники приступили до виконання функціональних обов'язків.

Тренує Віктор Догадайло


Минулої п'ятниці о шостій вечора, коли ртутний стовпчик термометра вперто тримався на позначці плюс 37, нова «Десна» вийшла на одне з перших своїх тренувань. Проходило воно на запасному полі стадіону ім. Гагаріна. А спрямовував процес, який мав суто ігровий характер, Віктор Догадайло, відомий в українському футболі у різних іпостасях.

Свого часу він грав у командах майстрів — київському СКА та керченському «Океані». Один матч, 1981-го, провів і за чернігівську «Десну». Працював у тренерському штабі одеського «Чорноморця». Очолював «Княжу» зі Щасливого і — торішньої весни — ФК «Казахмис» — команду, що виступала у прем'єр-лізі чемпіонату Казахстану. Був одним із наставників різних збірних юнацьких команд. Як арбітр національної категорії обслуговував футбольні матчі елітного дивізіону. Опанував і роль експерта у футбольних передачах на українському телебаченні. І ось доля звела Віктора Догадайла з «Десною». Причому в рік, коли обом — і фахівцеві, і команді — виповнилося п'ятдесят.

Утім, як зазначив у розмові зі мною Віктор Гаврилович, крапки над «і» ще не розставлені, залишається чимало до кінця нез'ясованих організаційних моментів. Це стосується й самого фахівця, котрий юридично ще не є головним тренером, а лише виконує ці обов'язки. З цієї причини наше спілкування так і не переросло в інтерв'ю. Натомість Віктор Догадайло запропонував побувати на двосторонній грі, яку було намічено на недільний вечір. Він також зазначив, що роботу в «Десні» як другий тренер розпочав Віталій Шевченко, котрий грав у дублі київського «Динамо», «Борисфені», ЦСКА, симферопольській «Таврії», виступав за команди першої ліги чемпіонату Росії. Ставши ж тренером, у сезоні 2007-2008 років вивів у першу лігу «Княжу» зі Щасливого.

Майстер клас Валентина Круковця


Спекотного недільного вечора на двосторонню тренувальну гру, що відбулася на основному полі стадіону ім. Гагаріна, вийшли головним чином досить молоді приїжджі хлопці. Вихованців чернігівського футболу було лише троє — Антонов, Донець та Ярошенко. А де ж відоміші місцеві гравці? Роз'їхалися... У «Кримтеплиці» опинився Руслан Єрмоленко, у кіровоградській «Зірці» — Артем Коледа і разом із ним — молодий Максим Костюченко, у дублі ПФК «Севастополь» — Ярослав Сердюк, аж у моршинську «Скалу» занесло Тимура Рустамова. А що було робити, коли в рідному місті ще не простежувалося жодних перспектив відновлення професіонального футболу і, водночас, стрімко наближався старт нового сезону? Раніше сягнули чужого берега Павло Щедраков та Володимир Чуланов, котрі тепер грають відповідно за «Кримтеплицю» та ПФК «Севастополь». Таким чином, сьогодні у Чернігові цілком могла би бути успішна команда першої ліги, вагому частку якої складали б місцеві гравці. А виходить...

Звісно, у «двосторонці» кожен із гравців прагнув якнайкраще себе проявити. Тож з самого початку було багато боротьби, біганини і мало толку, що певною мірою й природно: гравці ж бо незіграні. Зате у другому таймі, вийшовши на заміну, справжній футбольний майстер-клас показав Валентин Круковець. Так, цього улюбленця чернігівської футбольної публіки, який останнім часом виступав в обласній першості, знову покликано в деснянські лави. Та спершу разом з іншим кумиром Олександром Кожем'яченком, що не брав участі у цій грі через травму, він сидів на трибуні і, по всьому відчувалося, з нетерпінням чекав свого шансу. А з'явившись на полі у складі «червоних», котрі вели після першої сорокап'ятихвилинки з рахунком 2:0, не загубився, а взяв на себе роль плеймейкера, з якою впорався бездоганно. З його філігранно-точних передач у ворота «зелених», захисники яких після перерви помітно «підсіли», було забито аж чотири голи. А перед цим Валентин відзначився ще й особисто, з неблизької відстані спрямувавши шкіряну кулю точнісінько у «дев'ятку». Це був справді красень-гол.

У підсумку двостороння гра закінчилася з рахунком 7:0, і цей розгром, думається, став для тренерського штабу своєрідним моментом істини. Адже неважко було зробити висновок: Круковець відзначився не тільки завдяки власній майстерності, а й тому, що нижче всілякої критики діяли його візаві. В усякому разі, із шістьма з понад двадцяти гравців, котрі прибули на оглядини, вирішено було розпрощатися. Що ж, селекція триватиме.

Розсудить гра

Після того, як у групу «А» другої ліги було включено тернопільську «Ниву», яка вилетіла з першого дивізіону, «Десну», що відродилася під егідою новоствореного футбольного клубу, та ФК «Суми», котрий переведено з групи «Б», кількість представлених тут обласних центрів зросла до шести. Тобто вони становлять половину учасників. І це якщо не рахувати одеський «Чорноморець-2», у поєдинку з яким 23 липня й має одержати перше бойове хрещення молода «Десна». А який суперник попався чернігівцям на старті, свідчить такий факт. Готуючись до нових баталій, «Чорноморець-2» провів спаринги з «Бастіоном» та МФК «Миколаїв» і переконливо довів свою перевагу. А їм же протистояли команди, котрі вважаються (принаймні за підсумками попереднього сезону) фаворитами групового турніру і націлені на підвищення у класі.

І — насамкінець. 1997 і 2006 років, коли «Десна» виборювала путівку в перший дивізіон, вона виступала у цій же групі «А». Та це наразі лише приємні спогади. Водночас, від деяких фахівців доводилося чути, що нинішні деснянський проект не справив на них враження, бо недостатньо зорієнтований на місцевий футбол, на його кадри. Втім, сьогодні головне у тому, що професіональний чоловічий футбол у Чернігові все-таки збережено. А далі... Як-то кажуть, поживемо — побачимо.


Віктор МУХА, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Новое направление. Названы два клуба, которые претендуют на Мудрика
Футбол | 25 апреля 2024, 17:13 26
Новое направление. Названы два клуба, которые претендуют на Мудрика

Пока непонятно, зайдет ли речь об аренде или же о продаже украинца

Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной
Футбол | 25 апреля 2024, 00:08 4
Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной

Украинский вратарь отрицает, что мяч пересек линию

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.