Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3929
3

Золоті сторінки футболу Кременчука

У кінці 1980-х років «Кремінь» повернув собі статус команди майстрів

Золоті сторінки футболу Кременчука

«Кремінь» у 1986 році

Після багатолітнього забуття, яке настало з часу зникнення «Дніпра», влада, нарешті, звернула увагу на футбольне господарство нашого міста. Сукупність багатьох чинників сприяла цьому: промисловий потенціал Кременчука, бурхливий сплеск дитячо-юнацького футболу, ну і, звичайно, наш уболівальник, який скучив за великим футболом, прагнучи побачити і підтримати свою команду в іграх серйознішого рівня, ніж матчі на першість міста і області.

Було вирішено утворити футбольну команду, яка боротиметься за право грати на рівні майстрів. На базі футбольних колективів «Нафтовика» (КНПЗ) і СК КрАЗ, шляхом залучення кращих гравців, було створено футбольний клуб «Кремінь». До нього також було запрошено гравців із команд, що представляють колісний і вагонобудівний заводи. Новий колектив представляв Кременчуцький автомобільний завод (КрАЗ).

Готувати «Кремінь» до сезону було доручено Віктору Олександровичу Бересту і Леоніду Лукичу Диндикову. Подавши заявку на участь у першості УРСР серед колективів фізичної культури, кременчужани були включені в четверту зону. Дебютний сезон виявився більш ніж вдалим, бо «Кремінь» зайняв третє місце в зоні, чим дав зрозуміти, що команда поставила перед собою високу мету.

Склад «Кременя-1986»: Олег Зубов (4 м'ячі), Олександр Лиськовець (4 м'ячі), Сергій Шаманський (4), Ігор Мартиненко (3), Андрій Недяк (2), В.Прописвіт (2), В'ячеслав Сідненко (1), Сергій Лисяк (1), А.Думащин (1), С.Фомін (1), О.Чекунов (1), Олег Вакульчук, Володимир Ручка, Гапьченко, Віктор Вихарєв, Кузнецов, Коваленко; Леонід Диндиков, Матяш... Старший тренер: Віктор Олександрович Берест. Тренер: Леонід Лукич Диндиков.

Відзначимо також, що футболісти «Кременя» показали добрий результат і в обласних змаганнях: у чемпіонаті області вони фінішували на четвертому місці і стали переможцями змагань облради ДСТ «Авангард», перегравши у фіналі земляків із вагонобудівного заводу.

«Кремінь» у 1987 році

Чемпіонський хід


Відігравши попередній сезон на досить високому рівні, при цьому продемонструвавши змістовну гру, кременчужани відчули смак перемог. Але для вирішення вищих завдань потрібні були виконавці вищого класу. Цього сезону команду очолив заслужений майстер спорту СРСР і заслужений тренер УРСР Віктор Трохимович Фомін. Віктор Олександрович Берест йому допомагав. У команду були запрошені гравці, що спробували свої сили в командах вищої ліги, — А.Горбик («Металіст» Харків), М.Латиш («Динамо» Москва), В.Шельменко, Ю.Авраменко та ін.

Передсезонні збори

Підготовку до сезону «Кремінь» почав участю в турнірі «Зима-87», організованому обласною радою ДСТ «Колос». Пройшов турнір на засніжених полях Пирятина і Гребінки. Перегравши в груповому турнірі лохвицьку «Сулу» з рахунком 1:0 і пирятинський «Нафтовик» — 3:0, «Кремінь» у фіналі зустрівся з гребінківським «Локомотивом». 6:0 — упевнена перемога «Кременя». Футболістам команди було вручено Кубок облради ДСТ «Колос», а Григорію Чичикову та Ігорю Мартиненку —спеціальні призи для найкращих гравців турніру. По завершенні змагань були зіграні товариські матчі: зокрема «Кремінь» зустрівся з командою II ліги ірпінським «Динамо» й переміг — 2:1.

У березні відбувся ще один товариський двобій. «Кремінь» у Лубнах поступився місцевій «Сулі» — 0:1.

І вже перед самим початком сезону, в квітні, «Кремінь» взяв участь у ще одному турнірі, який пройшов у Адлері й Сочі. Суперниками кременчужан були команди II ліги зон РРФСР. Наші земляки перемогли футболістів «Манометра» (Томськ) — 1:0 і білгородського «Салюту» — 3:0, двічі зіграли внічию — 0:0 з переможцем турніру липецьким «Металургом», а також із дзержинським «Хіміком». Поступившись лише рубцовському «Торпедо» — 1:2, «Кремінь» зайняв почесне друге місце.

Чемпіонат

Почавши старт з нульової нічиєї в Кривому Розі, «Кремінь» видав чотири поспіль розгромні перемоги, зігравши ще раз унічию в Славутичі. Далі кременчужан неможливо було зупинити. «Кремінь» громив своїх суперників як удома, так і в гостях. Лише в останньому матчі, який нічого не вирішував, «Кремінь» дозволив обіграти себе з рахунком 0:4 землякам із Пирятіна. У зональному турнірі наші земляки фінішували першими.

Фінальний турнір (20 — 26 жовтня, Хуст, Виноградів)


Переможці зональних турнірів з'їхалися в Закарпатті, аби визначити чемпіона республіки і розіграти путівку в II лігу. Склад фінальної пульки підібрався досить-таки серйозний: луцький «Підшипник», куп'янський «Металург», бердичівський «Прогрес», одеське «Динамо», «Дніпро» (с. Геронимівка, Черкаська обл.) і «Кремінь». Як і зональний турнір, так і фінальні ігри наші земляки пройшли на одному диханні. Обігравши всіх суперників, у останній грі з «Дніпром» кременчужанам досить було і нічиєї, аби опинитися на вершині п'єдесталу. Але тут стався програш — 1:2, і в результаті — друге місце. Варто навести протокольні дані цього драматичного матчу:

«Дніпро» (Геронимівка) — «Кремінь» (Кременчук) - 2:1 (0:1).
26 жовтня. Хуст. Ст-н «Авангард». Суддя: В.Попович (Іршава).
«Дніпро»: Пилипенко, Салюк, Петровський, Кирилюк, Перепелиця, Довгалець, Сулла (Євглевський, 83), Бережний (Бурба, 28), Шевченко, Дошкар (Глизенко, 61), Бойко (Ганчев, 89).
«Кремінь»: Паюров, Соботюк, Сідненко, Шаманський, Трегубенко, Шельменко, Мартиненко (капітан), Чичиков, Горбик, Гальченко, Авраменко.
Голи: Бойко (50), Довгалець (66, пен.) — Авраменко (19).
Попереджені: Довгалець — Авраменко, Чичиков.
Вилучений: Авраменко.

На жаль, надію на таке близьке чемпіонське досягнення довелося відкласти на наступний сезон.

Кубок області

Також цього року «Кремінь» брав участь і в Кубку Полтавської області. Ну і тут в останній грі наших хлопців спіткала невдача. У фіналі вони поступилися лубенській «Сулі» — 0:2,

Склад команди «Кремінь-1987»: воротарі — Павло Паюров, Віктор Вихарєв; захисники — Григорій Чичиков, Станіслав Сідненко, Андрій Недяк, Валерій Коваленко, Сергій Шаманський, Сергій Соботюк, Олег Селезньов, Олег Трегубенко, Юрій Палієнко; півзахисники — Вадим Шельменко, Олександр Горбик, Микола Латиш, Олег Зубов, Валерій Андрейченко, Б.Бурлай, Володимир Хлань, А.Думащин; нападники — Сергій Дружко, Вадим Гальченко, Ігор Мартиненко (капітан), Василь Уткін, Юрій Авраменко, Анатолій Матяш, Віктор Прописвіт. Старший тренер: Віктор Трохимовйч Фомін. Тренер: Віктор Олександрович Берест.

«Кремінь» у 1988 році

Чемпіони з берегів Дніпра

Невдала кінцівка минулого сезону вселила ще більшу впевненість у своїх силах, зміцнивши дух і самовіддачу кременчуцької команди.

У міжсезонні сталася невелика ротація складу. Кілька гравців із тих чи інших причин покинули команду. Натомість запрошені були досвідчені майстри, як-от мсмк, колишній гравець київського «Динамо», «Металіста» і збірної СРСР Володимир Лозинський. Із криворізького «Кривбасу» прибули Юрій Рудинський, Володимир Мальованець, Ігор Делі і один із найкращих бомбардирів II ліги Віталій Дмитренко.

Передсезонні збори


Хоча ігри на першість України починалися в середині травня, кременчуцькі футболісти почали підготовку до сезону ще 15 грудня.

Заняття почалися в легкоатлетичному манежі СК КрАЗ вправами із фізичної підготовки. Було зіграно товариський матч із кіровоградською «Зіркою» — 1:1 (Дмитренко). «Кремінь» також узяв участь у турнірі, присвяченому 70-літтю Збройних сил СРСР, який пройшов у Верхньодніпровську. При восьми учасниках наша команда фінішувала першою, а Вадим Шельменко отримав приз найкращого гравця.

На кримському зборі в Судаку були переможені: команда другої ліги з Волгоградської області — 1:0 і 2:0, лубенська «Сула» — 2:0 і місцева команда — 4:0.

І вже перед самим стартом чемпіонату УРСР було зіграно два домашні товариські матчі: 24.04. «Кремінь» — «Шахтар» (Донецьк) — 3:3 (Мартиненко-2, Шаманський); 2.05. «Кремінь» — «Зірка» (Кіровоград) — 3:1 (Дмитренко-2, Мартиненко).

Чемпіонат

Першість УРСР серед виробничих колективів стартувала 14 травня. «Кремінь» приймав сусіда — олександрійський «Шахтар». Скромна перемога з рахунком 1:0 дала початок чемпіонському маршу сезону 1988 року.

Захопивши лідерство з перших турів, кременчужани без особливих проблем виграли зональні змагання. Окремо варто відзначити чудову гру наших нападників, особливо такого майстра, як Віталій Дмитренко, який забивав свої «фірмові» м'ячі головою.

Фінальний турнір (16 — 22 жовтня, Кривий Ріг)


Фінальні ігри пройшли в Кривому Розі. «Кремінь» свою дебютну гру несподівано програв торішньому учасникові фінальної пульки одеському «Динамо» — 1:2. Але в наступних іграх наші земляки довели, що рівних цього сезону їм немає, вигравши всі матчі. Кременчуцькі футболісти стали чемпіонами УРСР, а цей рік буде вписано «золотими літерами» в історію футболу міста. Найкращим нападником турніру визнано Сергія Мурадяна, а лаври найкращого бомбардира зі стахановським гравцем розділив Ігор Мартиненко — обоє забили по 3 м'ячі.

Підсумкова таблиця фіналу

1. «Кремінь» Кременчук - 8
2. «Стахановець» Стаханов - 6
3. «Динамо» Одеса - 6
4. СКА Київ - 4
5. «Авангард» Жидачів - 3
6. «Нива» Бережани - 3

Склад «Кременя-1988»:
воротарі — Павло Паюров, Юрій Леонтович, В.Ковтун; захисники — Андрій Недяк, Ігор Делі, Олег Трегубенко, Олег Селезньов, Станіслав Сідненко, Олександр Самара, В.Панчик, Володимир Хлань; півзахисники — Володимир Лозинський, Вадим Шельменко, Володимир Мальованець, Віктор Кушніренко, Юрій Палієнко, Крамаренко, Сергій Романенко, Сергій Шаманський; нападники — Юрій Рудинський, Б.Бурлай, Анатолій Матяш, Володимир Линін, Ігор Мартиненко (капітан), Віталій Дмитренко, Сергій Мурадян. Старший тренер: Віктор Трохимович Фомін. Тренер: Віктор Олександрович Берест.

Наступного сезону «Кремінь» дебютував у II лізі, тим самим повернувши, рівно через двадцять років, нашому місту статус команди майстрів.


Юрій ПИРУХІН, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Nikalaich
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Nikalaich
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Nikalaich
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил