Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2698
2

«Подарунок» до ювілею - пониження в класі?

Хто втопив чернігівську «Десну»

«Подарунок» до ювілею - пониження в класі?
Нефтяник - Десна

Представник Чернігівщини в першому вітчизняному дивізіоні професійного футболу, ФК «Десна», з наступного сезону може виступати в другій лізі. І зовсім не тому, що за підсумками першості опинилася у зоні вильоту. Якраз навпаки, команда міцно підперла сімку найкращих колективів першої ліги, які є і були донедавна претендентами на вихід до прем'єр-ліги. Причина можливого пониження в класі є прозаїчнішою - клуб не склав іспити з вимог атестації для команд першої ліги, тож атестаційний комітет ФФУ дав дозвіл на виступи лише в другій лізі. Клуб футбольного міста, в якого велика вболівальницька аудиторія, не пройшов атестацію за фінансовим критерієм.

Події, які зовсім недоречні

Вирок, до якого були передумови ще кілька місяців тому, співпав, як це не прикро, з ювілеєм «Десни». Рівно 50 років тому, а саме у 1960 році, в Чернігові була створена команда «Авангард», яка вже за рік отримала назву, що є й донині — «Десна». Напевно, вболівальники клубу — футбольного бренду Сіверського краю — очікували не на такий подарунок до ювілею від керманичів клубу.

Спочатку була довіра

На те, що з «Десною» щось подібне станеться, різноманітні події вказували вже давно. Клуб, який за попереднього керівництва (Івана Чауса) зажив собі слави постійного фаворита другої ліги, вийшов до першого дивізіону, славився потужною футбольною школою і тим, що в команді «Десна» понад вісімдесят відсотків складу були вихованцями саме чернігівського футболу, за останні роки загруз у боргах і скандалах, яких, напевно, не знав за всі попередні роки.

2005 року відомий вітчизняний фахівець Олександр Томах вивів «Десну» до першої професійної ліги. Саме тоді поблизу футбольного клубу на горизонті з'явився Олексій Савченко — на той час голова громадського об'єднання «За Чернігів!» та керівник правління «Партнер-банку». Маючи зв'язки та кошти, Савченко зумів увійти в довіру і до попереднього керівництва клубу, і до місцевої влади. Вже навіть тоді футбольні люди з багаторічним досвідом говорили про те, що за ніби то благими намірами підтримати клуб криється лише бажання виїхати за рахунок клубу до крісла мера міста. Але багато хто тоді в це не вірив.

Міфи, які швидко розвіялися

Попервах ніби все було нормально: в головної команди з'явилася резервна - «Десна-2» (щоправда, вже тоді говорили, що клуб нею мало опікувався), головна команда досягла найкращих за свою історію успіхів — четверте місце. Райдужні перспективи закінчилися так само швидко, як і почалися. Чинним керівництвом клубу ім'я «Десни» було вплутано в небачений до цього у вітчизняному футболі корупційний скандал. Зі слів Савченка виявилося, що усі досягнення в змаганнях не заслуга команди, а його грошей. У скандал із корупцією зав'язався й президент, і тренерський штаб, і п'ятеро вітчизняних арбітрів. Практично, на тлі цього відбулася ще одна подія, можливо, не така «гаряча», як цей скандал, але й вона вдарила і по клубу, і по його інфраструктурі — було розформовано резервну команду клубу — «Десна-2». Варто також додати, що за керівництва Савченка сталося те, чого досі не було в історії «Десни» за часів незалежності України: майже усю команду склали гравці, котрі приїхали з інших міст. Не дивно, що й уболівальників на трибунах різко поменшало — на матчі почала приходити рекордно мала, як для Чернігова, кількість глядачів. А горе-президента, за підсумками розслідування скандалу, рішенням виконкому ФФУ відсторонили від футбольної діяльності.

Короткочасна надія на краще

Олексію Савченку від такого рішення було, за великим рахунком, ні холодно, ні парко — через посередників він так і залишився керівником клубу, а ось «господарювання» його дійшло до того, що в зимовий період сезону 2008/2009 рр. чинний мер Чернігова Олександр Соколов та екс-президент клубу Іван Чаус у стислі терміни змушені були шукати і джерела фінансування, і розраховуватися з боргами керівництва клубу, і просто рятувати «Десну», щоб вона зберегла статус професійного клубу. Здавалося, це вдалося — знайшли рівненського бізнесмена Валерія Короткова, який прославився свого часу тим, що утримував місцеву команду «Верес» у вищій лізі, викликали аж із Швеції (!) відомого в Україні фахівця Михайла Дунця. Думалося тоді, що слава та успіхи знову повернуться до Чернігова. Та, мабуть, футбольна доля вирішила, що ще не достатньо дала «Десні» випробувань.

Рятівник, який ще більше розвалив клуб

Зберігши клуб від зняття зі змагань, Коротков раптово залишив «Десну», мотивуючи це тим, що в нього немає достатньо коштів, аби її утримувати. Людина слова, він зробив це чесно й відкрито, нікого не вводячи в оману. На жаль, чернігівському клубу від того легше не стало, а люди, які прийшли йому на зміну, такими чесними й порядними не були.

Де й звідки взявся на горизонті кіровоградський бізнесмен Олександр Поворознюк, який став новим президентом «Десни», мабуть, ніхто не знає. Сам він себе називав футбольною людиною, яка навіть встигла пограти на професійному рівні в дублі «Кривбасу» (хоча коли місцеві ентузіасти підняли статистику, гравця з таким прізвищем у криворізькій команді не знайшли). Чутки ходили, що клуб кіровоградському бізнесмену дістався від попередників за борги. Надзвичайні любителі розповсюджувати всілякі побрехеньки навіть поширювали версію, що президент мало не виграв клуб у карти. Що за футбольна людина Поворознюк, стало відомо буквально за кілька місяців. Невиплата заробітної плати гравцям і навіть брак коштів на поїздки на виїзні матчі (гравці до Алчевська добиралися своїм коштом) призвели до того, що команда і тренерський штаб на чолі з Дунцем фактично витягли весняну частину сезону на голому ентузіазмі. При цьому й офіційне керівництво — Олександр Поворознюк, і неофіційне (частиною клубу володіли помічники Олексія Савченка) тільки те й робили, що перекладали свої зобов'язання один на одного. Досить швидко й колишній керівник «Десни» Іван Чаус, який на той час усе ще сподівався, що біля керма клубу, нарешті, з'явилися люди, яким футбол небайдужий, розчарувався, втомився від брудних інтриг і склав повноваження віце-президента клубу.

Невдовзі команду залишив і Михайло Дунець. Причому залишив посаду тренер, сам того не бажаючи, зі скандалом. Одні керівники хотіли його залишити, інші — вже призначили нового тренера. Останній сезон команда вже Олександра Рябоконя виступала на голому ентузіазмі, годована обіцянками та під пресом постійних чвар фактично двох керівників клубу.

Смішна і, водночас, сумна реальність...

Нині «Десна», як і два роки тому, знову опинилася на межі зникнення. Клуб не пройшов атестації. Поворознюка давно вже в Чернігові немає, а Савченко, продавши свій «Партнер-банк», став чи то спонсором концертних програм, чи, може, й навіть співаком. Недавно у Чернігові автор бачив на вулицях безліч плакатів з його зображенням на сцені з мікрофоном. Може, на артистичній ниві у пана Олексія вийде краще...

Тим часом клубу, все ж таки, вдалося зберегти свій професійний статус. Хоч і не так, як би того хотілося (у другій лізі, а не в першій), та все ж... Може, варто клуб знову повернути до професіоналів? Чим були погані ті часи, коли в команді грали майже всі вихованці місцевого футболу, а на трибуни, навіть у другій лізі, приходили в середньому вісім-десять тисяч уболівальників?


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ieroglif88
Не из ФФУ, а из ПФЛ.
Muskron
Всё началось с галимого урода Савченко, тупого балобола, любителя тусовок и гламура. И это чмо ещё метит в мэры города...