Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1249
0

ШУХОВЦЕВ: «Помилки - від великого бажання проявити себе»

Досвідчений голкіпер аналізує причини помилок молодих воротарів вітчизняного чемпіонату

ШУХОВЦЕВ: «Помилки - від великого бажання проявити себе»
Игорь Шуховцев

Час від часу радіємо з успіхів наших юних воротарів: то Шуст вистоїть на нуль кубковий матч із «Шахтарем» і, перейшовши в стан «гірників», досить довго перебуває в основі, то Каніболоцький вкотре відстоїть на нуль за молодіжку, то Бойко вразить грою за «Оболонь», то Коваль візьме пенальті від «Динамо»... Але біда всіх «попелюшок» в тому, що карета з часом перетворюється на гарбуз.

Ось і ця весна засмутила нас синхронними помилками молодих голкіперів на старті весняного напівсезону. Ми попросили воротаря — старожила вітчизняної прем'єр-ліги Ігоря Шуховцева проаналізувати прикрі епізоди за участю молодих надій нашого воротарського цеху.

Богдан Шуст

— Богдан пропустив досить прикрі голи в Дніпропетровську. Чому ж уже не юний голкіпер який грав навіть у єврокубках, так зіграв у календарному матчі чемпіонату?

—Шуста вважаю дуже перспективним воротарем. Якщо й трапилася така прикрість, то причина — лише хвилювання (все-таки початок сезону, нова команда). Думаю, Богдану до снаги проявити свої найкращі риси. Просто потрібно не опускати рук й додати собі впевненості. Якщо це буде, й він проведе стабільно рік, то з легкістю повернеться в «Шахтар». Воротарський рівень Шуста досить високий.

Антон Каніболоцький

—Склалося таке враження, що в матчі з «Таврією» воротар молодіжної збірної України невиправдано пішов на стик із двома гравцями і не зміг зафіксувати м'яч. У чому небезпека таких верхових дуелей для голкіпера?

—Причина може бути тільки одна — велике бажання проявити себе на полі. Молодий хлопець багато працював на зборах, відчував себе в тонусі. За таких обставин великою проблемою може стати найпростіший м'яч — думаєш, що зафіксував, а можна й не втримати. Дуже важливо брати такі «свої» м'ячі.

Максим Коваль

—У матчі із «Ворсклою», чи не вперше за час виступів у еліті, помилився наш юний запорізький страж воріт. Дальні удари приховують у собі якісь особливі секрети?
— Так. З одного боку — ніби є час на роздуми (якісь частки секунди, принаймні), з іншого — м'яч може летіти за якоюсь дивовижною траєкторією, яку майже неможливо спрогнозувати. Та й рикошет, видимість польоту відіграють подеколи фатальну роль. При дальніх ударах воротар має бути сконцентрованим, зібраним, а також, звісно, потрібна відповідна тренувальна підготовка.

Денис Бойко

—А от іще одного голкіпера молодіжки ми навесні так і не бачимо. Може, помилка Дениса зроблена не на полі? Може, не треба було переходити відразу в «Динамо», а набути ще досвіду в менш амбітних командах?
— На мою думку, в киян підібрався чудовий воротарський колектив — Шовковський, Богуш, Бойко, молоді хлопці. У того ж Сашка Шовковського всім треба вчитися стабільності, адже це — клас. Як би інакше він грав стільки років на найвищому рівні? Завдання Дениса в цій ситуації — наполегливо працювати й максимально ретельно ставитися до кожною наданого шансу. Мені дуже сподобалися слова Бойка в одному з інтерв'ю: «Я — не третій, а перший». Тепер потрібно підтверджувати такий по-спортивному агресивний настрій.

Ігор Акинфеєв

—Як бачимо, помиляються молоді воротарі й за кордоном: у матчі за суперкубок Росії навіть надзвичайно досвідчений, як для свого віку, Акинфеєв «подарував» м'яч нападнику... Чи там все-таки винні оборонці, що віддали незручний пас, котрий змусив кіпера діяти гарячково?
—Не помиляється той, хто не працює. Акинфеєв — один з найкращих голкіперів Європи. І якщо хтось серйозно помиляється раз за три гри, то він — раз за рік. Щодо самого епізоду, то нині важко говорити — після бою кулаками не махають. Можна було вирішити по-іншому, але в нас на обдумування того моменту є багато часу, а в голкіпера були частки секунди.

Важливо наголосити, що є велика різниця між помилками, а ще більша — між їхньою періодичністю. Клас голкіпера у підсумку визначається саме його стабільністю. Хочу побажати удачі нашим юним воротарям. Вони — дуже талановиті, й настануть для них і кращі часи.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 17:15 0
Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024

17 июня подопечные Сергея Реброва проведут поединок против Румынии в 1-м туре группы Е

Михайленко прокомментировал слухи про интерес Севильи к форварду Динамо
Футбол | 29 марта 2024, 11:55 1
Михайленко прокомментировал слухи про интерес Севильи к форварду Динамо

Главный тренер сборной Украины U-19 считает эту информацию преувеличением

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.