Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1184
1

МАРКОВИЧ: «З математики були лише одиниці»

До переходу в «Динамо» Мар'ян Маркович часто перетинався на футбольному полі з українськими клубами

МАРКОВИЧ: «З математики були лише одиниці»

Можна сказати, що він пов'язаний з українським футболом вже досить давно. У збірній Сербії і Чорногорії Мар'ян дебютував у поєдинку проти збірної України на міжнародному турнірі в Москві. Крім того, Маркович зіграв на турнірі пам'яті Валерія Лобановського в Києві проти поляків і був в захопленні від футбольної атмосфери в столиці України. У 2000 році у складі «Црвени Звєзди» Мар'ян грав проти «Динамо» в кваліфікації Ліги чемпіонів. Через рік доля звела Марковича ще раз з Україною, на цей раз його «Црвеній Звєзді» протистояв київській ЦСКА у Кубку УЄФА. До «Динамо» він перейшов 2005 року, і за ці роки Мар'ян став своїм у київській команді.

І повірте, це справді так. Коли ми вели розмову з Мар'яном у фойє на базі «Динамо» у Конча-Заспі, жоден з гравців «Динамо», який проходив повз нас, не міг щось не сказати Марковичу чи пожартувати на адресу серба. Особливо виділялися Андрій Несмачний та Олександр Шовковський. Перший підбіг до Марковича і жартома вигукнув: «Я кращий!», а воротар киян завмер на місці на десять секунд, виявляючи здивування. Дожилися, інтерв’ю беруть не в мене, а у Марковича, — щось подібне читалося в очах Шовковського.

— Мар'яне, яким ви були у дитинстві?
— Таким, як і всі. Постійно перебував у русі, не міг висидіти на одному місці.

— Що ще можете нам розповісти про себе?
— Я народився у невеликому містечку Пожареваць, який знаходиться за 80 кілометрів від столиці Сербії — Бєлграда. Населення Пожареваця — 50-60 тисяч. Наше місто представляє команда «Млада Радник», яка виступає у першій лізі чемпіонату Сербії. Там я і починав свої перші кроки у футболі.

— Хтось із відомих футбольній громадськості виступав разом з вами у «Млада Радник»?
— Можливо, чули про Велібора Васевича, який згодом виступав за «Аякс»?

— Ні, може пригадаєте ще когось?
— Був ще такий Филипович, який встиг пограти за «Бенфіку».

— Саме у ті роки югославський футбол переживав бум. У кінці 80-х збірна Югославії виграла молодіжний чемпіонат світу. У 1991 році «Црвена Звєзда» стала володарем Кубка чемпіонів. Ви, часом, на стадіон у тому сезоні КЄЧ не ходили?
— Звісно, ходив. Як зараз пам’ятаю матч з «Барселоною» у півфіналі 1991 року, коли за них виступали Ромаріо, Стоїчков, Куман. «Црвена Звєзда» тоді програла, але все одно здобула трофей (щось тут наплутав Маркович, адже, по-перше, Ромаріо грав за «Барселону» з 1993 року, а у півфіналі КЄЧ-1990/1991 «Црвена Звєзда» пройшла «Байєрн»).

— Із шкільних років щось цікаве розповісте?
— Ходив я вісім років до школи, але граніт науки так і не вигриз. Бажання навчатися не було. Жоден з предметів, навіть фізкультуру, я не полюбляв. З математики у кінці року в мене було п’ять одиниць.

— У Югославії тоді вивчали російську мову. Яка оцінка була з цього предмета?
— Тверда четвірка (сміється).

— А з історії?
— Не пригадую, а що?

— Зараз перевіримо ваше знання історії сербського народу. Коли відбулася битва на Косовому полі і хто брав участь у ній?
— Турки воювали з Сербією, а битва ця відбулася у 1818-му. Ой, ні – у 1813 році.

— Ну на п’ятсот років помилилися. Дійсно османи воювали з сербами, але це відбулося у 1389 році.
— Ой!

— Не так давно Америка бомбила сербів. Ви не тримаєте зла на Сполучені Штати за вторгнення у вашу країну?
— Це неприємний період для сербського народу. Якій країні буде подобатися, коли на неї скидають бомби. І хоча моє місто бомбардування оминуло, я американцям пробачити це не міг. Вони не повинні були втручатися у війну за Косово між сербами та албанцями.

— Югославія, як і СРСР на початку 90-х, розпалася на багато окремих держав. Ви особисто хотіли, щоб була єдина держава Югославія чи незалежна Сербія?
— Я хотів, щоб була єдина дружня держава. А зараз гнітюча атмосфера. Серб вже не може спокійно пройти Сплітом, ми не можемо спокійно відпочити у Хорватії на морі.

У 17 років Маркович перейшов до гранда сербського футболу «Црвени Звєзди». Саме там Мар'ян доріс до гравця національної збірної. З «Црвеною Звєздою» він тричі вигравав національний чемпіонат і Кубок країни. До речі, цікаво, що його опонентом по головному дербі, як і в Україні, є Ігор Дуляй, який тоді виступав за «Партизан». Але перед тим, як потрапити до «Динамо, Мар'ян встиг пограти в серії «А».

— У «Црвені Звєзді» я провів найкращі роки своєї кар’єри. Впродовж п’яти років я був незамінним гравцем «Црвени», але мені хотілося спробувати свої сили у сильнішому європейському чемпіонаті. Моєю персоною цікавилися європейські клуби. Особисто я хотів грати в серії «А», і коли надійшла пропозиція від «Дженоа», я з радістю погодився. Хоча команда й грала дивізіоном нижче.

— І чому ж ви протрималися там лише півроку?
— Дуже прикра історія трапилася тоді з «Дженоа». Команда вже одною ногою була в серії «А», і для стовідсоткової ймовірності керівництво клубу вирішило вплинути на результат заключного матчу з «Венецією». «Дженоа» перемогла — 2:1, але команду з Генуї звинуватили у підкупі того матчу. У підсумку італійська федерація відправила «Дженоа» в серію «С». Ви б бачили, що тоді творилося у місті. Місцеві вболівальники чекали, що команда гратиме в еліті, а тут раптом її дискваліфікували.

— Настільки люті фанати були в «Дженоа»?
— О, так. Та що й казати, якщо у перший день мого перебування у Генуї до мене підходили 70-річні бабусі та дідусі і просили автограф або ж сфотографуватися з ними. Серйозно. В Італії люди живуть футболом не так, як у Сербії чи в Україні.

— Зараз «Дженоа» грає в серії «А». Не жалкуєте, що могли пограти в одному з кращих європейських чемпіонатів?
— Що тепер жалкувати? Це – життя. Я дуже хотів грати за «Дженоа», але у серії «С» гравцям заборонено виступати, і мені довелося покинути Апеннінський півострів.

— І ви опинилися в «Динамо»…
— Український клуб не вперше хотів викупити мій трансфер. Ще коли «Црвена Звєзда» грала проти «Динамо» у кваліфікації ЛЧ, на мою адресу надходили пропозиції, але керівництво сербської команди захотіло занадто високу трансферну ціну.

— Суму, запрошену тоді за ваш трансфер, не назвете?
— Ні-ні, адже я її не знаю. А коли «Дженоа» дискваліфікували, «Динамо» підписало мене як вільного агента.

— За киян тоді грали Горан Гавранчич та Ігор Петкович. Знали тоді таких футболістів?
— Гавранчич вже був на слуху, засвітився у матчах Ліги і національній збірній. А Петровича пам’ятав по матчах чемпіонату Сербії та Чорногорії, де він виступав за «Младость».

— У «Динамо» швидко адаптувались?
— На жаль, ні, адже у першому своєму матчі у Києві проти «Таврії» на НСК «Олімпійському» я отримав серйозну травму. Капітан симферопольців Едмар в'їхав у підкаті мені в ліву ногу і наступні півроку я не тренувався.

— Через це ви і не змогли взяти участі у ЧС-2006, адже на той момент були гравцем збірної Сербії?
— Хоча я і відновися за кілька місяців до мундіалю в Німеччині, але випав з основного складу «Динамо» навесні 2006-го, внаслідок чого тренер збірної Ілія Петкович вирішив обійтися без моїх послуг.

— Після тривалої перерви ви знову опинилися в обоймі національної команди…
— Так, Мирослав Джукич запросив мене на травневі товариські матчі з Ірландією, Росією та Німеччиною. Мені потрібно зарекомендувати себе з найкращого боку, адже, можливо, більше такої нагоди і не випаде.

— Як ви вважаєте, в чому причина останніх невдач вашої збірної?
— Звинувачувати ми повинні самі себе. Серби вдало стартували у відборі до ЄВРО-2008, але потім примудрилися програти казахам і не виграти у збірної Вірменії. А наостанок провели провальну гру в Бельгії, тим самим подарували путівку на континентальний форум португальцям та полякам.

— Завдяки переходу в «Динамо» ви маєте можливість виступати в ЛЧ. Який матч вам запам’ятався найбільше, і проти кого було найважче грати?
— На жаль, за роки мого перебування ми не здобули жодної перемоги у Лізі. Минулого сезону запам’яталася домашня гра з «Реалом», коли ми вели в рахунку 2:0, але бразилець Роналду в останні п’ять хвилин забив нам два голи. І зустріч з «Стяуа» на виїзді, коли ми зобов’язані були перемагати румунів, але зіграли внічию — 1:1. У цій лізі я зіграв лише два виїзні поєдинки з «Манчестером» та «Ромою». Запам’ятався Криштіану Роналду. Божевільний футболіст, проти якого один в один не зіграєш. Він з мого флангу забив третій гол у Манчестері, я нічого не зміг подіяти з ним. Проти Роналду інколи 2-3 гравці нічого вдіяти не можуть, а тут я один був. У «Ромі» сподобався Тотті.

— З біллю у серці пригадуються ті матчі. Як ви думаєте, з приходом Сьоміна гра «Динамо» набула нових барв?
— Я думаю, зміни очевидні – з'явився результат. Навесні, ми лише у двох матчах чемпіонату зіграли внічию, майже наздогнавши «Шахтар» у таблиці.

— Тренувальний процес за Сьоміна дуже змінився?
— Тренувальні заняття стали триваліші. Більше приділяється уваги тактиці і роботі з м’ячем.

— У цьому сезоні ви забили перші свої м’ячі у динамівській кар’єрі. Пригадуєте, як і кому це зробили?
— У Запоріжжі я відзначився прямим штрафним ударом. А у грі з «Карпатами», після чиєїсь передачі, мені вдався блискучий сольний прохід і зробив рахунок у грі 4:2.

— Порівняйте рівень сербського та українського чемпіонату.
— Я думаю чемпіонат України на 50% сильніший за сербський. Причина – фінанси, яких в Україні у футбол вкладається набагато більше, аніж у Сербії.

— А кого вважаєте найсильнішим гравцем вашого амплуа?
— У чемпіонаті України це – Срна, а у світовому футболі – Видич.

— Чим займаєтеся у вільний від футболу час?
— З друзями граю у «playstation» і роблю банкрутами букмекерські контори (сміється).

— Який найбільший ваш виграш?
— Дві тисячі євро. А поставив, здається, сто. Випадково, адже я тоді вгадав приблизно 15 подій, але це ще було у Сербії. В Україні мені з цим не таланить.

— На «Динамо» ставки часом не робите?
— Ні, маленький коефіцієнт – 1,12, 1.15. Не вигідно.

— Ну, поставте на поразку, а там десь випадково помилитеся у захисті. Коефіцієнт відразу примножить ваш виграш разів у десять.
— (Сміється). Такого не може бути, «Динамо» завжди перемагає.

Валерій Пригорницький, газета «Український футбол»

ФК «Динамо» Киев

Источник ФК Динамо Киев
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Сенсационный вылет Алькараса. Определены полуфиналисты Мастерса в Майами
Теннис | 29 марта 2024, 02:59 2
Сенсационный вылет Алькараса. Определены полуфиналисты Мастерса в Майами

Карлос неожиданно проиграл Григору Димитрову, Александр Зверев выбил Фабиана Марожана

«Вы знаете, чей это клуб?» Раскрыта реакция Павелка на поражение Кривбасса
Футбол | 29 марта 2024, 12:46 0
«Вы знаете, чей это клуб?» Раскрыта реакция Павелка на поражение Кривбасса

Фемис Сагиров поделился интересной историей многолетней давности

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.