Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 27 сентября 2017, 14:39
4543
2

Олег СМАЛІЙЧУК: «В ситуації Карпат винен я»

Футбольний менеджер прокоментував стан справ у львівському клубі

| Обновлено 27 сентября 2017, 14:39
4543
2
Олег СМАЛІЙЧУК: «В ситуації Карпат винен я»
Sport.ua. Олег Смалийчук

Жахлива домашня поразка проти «Вереса», виліт з Кубка України від друголігового «Прикарпаття», низьке місце в турнірній таблиці... Це далеко не те, на що сподівалися уболівальники «Карпат» перед стартом сезону. Зрозуміти, хто винен в цій ситуації і як її виправити офіційному сайту допоміг відомий футбольний агент та менеджер Олег Смалійчук.

– Олеже, насамперед, хотілось би з'ясувати вашу роль в «Карпатах»...
– Я футбольний менеджер, агент Серхіо Наварро та Даріо Друді. Я той, хто запропонував Почесному президенту «Карпат» Петру Димінському проект і стратегію розвитку та перевтілення «зелено-білих» в європейський клуб. Без посади і без зарплати, я хотів реалізувати цей проект, аби вивести «Карпати» на реальний європейський рівень. 

– Ваші ідеї знайшли своє відображення в реальності?
– Наразі, ні.

– В чому причина?
– Тут краще напряму спитати: «Хто винен?». Відразу скажу, що винен, насамперед, я. Причини? Їх багато. Трохи згодом зробимо аналіз і розберемося. Однак, я б хотів, щоб мене всі мене почули: левова частка вини лежить на мені. Я помилився не в одному питанні. Не розрахував менталітет і наш «прохолодний клімат».

– Все ж, в чому полягали ваші ідеї?
– Насправді, вони прості, як світ, але їх дуже тяжко втілити в життя. Ключова ідея полягала в тому, щоб «Карпати» не носили воду відрами, а збудували трубопровід.

– І куди він мав би вести?
– Він мав прямувати в Європу. Там, де великий футбол, там, де конкурентні команди, там, де молодий львівський гравець зміг би витримати реальну конкуренцію.

– Навіть якщо так, то зрозуміло, що такі проекти потребують часу...
– Це одна з помилок колишнього тренерського штабу. Вони хотіли, при нашому кліматі, посадити іспанське апельсинове дерево, яке б дало плоди вже за три місяці. На жаль, Серхіо Наварро не врахував доволі багато аспектів, пов’язаних з українським менталітетом, через які не досягнув бажаного результату і був змушений піти.

– Гравці не зрозуміли його ідей?
– Ні, тут винен я. Не хочу чіпати команду, бо вона віддавалася повністю. Обговорювати гравців зараз не доречно. І гнів фанатів я розумію дуже добре, погоджуюся з ним. Уся вина лежить на мені, і лише мені за все відповідати перед Президентом клубу. До речі, хто б що не говорив, але виконавчий директор клубу Даріо Друді написав заяву про відставку після матчу проти «Маріуполя» – вона лежить на столі в керівництва. Він не тримається за посаду. Даріо – професійна людина, яка чудово розуміє: якщо помилився, то треба відповідати.

– Зараз більш ніж побутує думка про те, що трансферна кампанія клубу виявилася провальною...
– Про провали будемо говорити в кінці сезону, коли проведемо чіткий аналіз. А купувати гравців по 10-20 мільйонів можуть навіть експерти з телевізора, натомість знайти безкоштовного гравця, який приніс би користь команді, а потім його продати і заробити для клубу гроші – це вже складніше. Така робота апріорі передбачає великі ризики, в тому числі і репутаційні.

– Ви вважаєте, що в теперішній ситуації є клуби, які цікавляться гравцями «Карпат»?
– Я вам відповім питанням на питання: «Чому наші українці так тяжко адаптуються в європейському футболі?». Читаючи їхні інтерв'ю, можна зрозуміти тільки одне: їм завжди хтось винен, крім них самих, агент не туди влаштував, тренер не той, спортивний директор поганий і так далі. А насправді, все значно простіше: вони просто не витримують конкуренції! Конкуренція – це те, чого не вистачає в українському футболі в цілому! Тому і була ідея створити в «Карпатах» конкуренцію на кожній позиції. І коли молодий вихованець «Карпат» її виборює у більш досвідченого легіонера, для того ж Даріо Друді це неймовірна радість! Бо це означає, що молодий хлопець прогресує і не буде зупинятись! Тільки далека від футбольних справ людина може задавати собі питання, скільки в складі команди легіонерів чи українців. Футбольна команда – це одне ціле, не можна її поділяти. Якщо молодий карпатівець потрапить до сильного чемпіонату або до нашої збірної, то ми будемо вважати, що легіонери приносять нам користь.

– Ви продовжите втілювати свої ідеї в життя «Карпат»?
– Петро Петрович Димінський дуже досвідчена у футболі людина, і, головне, прогресивна. Він перший в Україні зрозумів, що футбольний клуб має майбутнє тільки тоді, коли буде рентабельним і самодостатнім. Якби не він, то зараз у Львові футбол був таким самим, як і в багатьох інших регіонах нашої України, тобто футболу не було б в принципі. Ми з ним зійшлися на думці, що біля своїх воріт нема ані балів, ані грошей. Футбол майбутнього, футбол, який я йому запропонував, повинен бути сміливим, комбінаційним і атакуючим. Ми точно не мріємо про команду-автобус, адже така гра не є привабливою ані в бізнесовому, ані в іміджевому плані.

– Які шляхи вирішення ситуації ви бачите зараз?
– Шлях один – треба зціпити зуби і дуже тяжко працювати. Всім! Мені в першу чергу. Я не маю до команди претензій. Вона ще не показала, на що спроможна. Футбол – це не одна гра, це сезони. Тому ще є час виправити ситуацію. Завдань з нас ніхто не знімав, ми будемо вмирати, але зробимо все, щоб їх виконати. Мені постійно пригадується фраза видатного спікера сера Кена Робінсона: «Хто морально не готовий помилитись, той ніколи не зможе створити щось оригінальне». І повірте, якби не хотілося нашим ворогам, ми створимо у Львові щось оригінальне.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

С кем сыграет Лунин? Определена вторая полуфинальная пара Лиги чемпионов
Футбол | 18 апреля 2024, 06:30 15
С кем сыграет Лунин? Определена вторая полуфинальная пара Лиги чемпионов

В полуфиналах ЛЧ встретятся: Боруссия Д – ПСЖ, Бавария – Реал

Лунин объяснил, почему остался по центру во время удара Бернарду Силвы
Футбол | 18 апреля 2024, 05:51 3
Лунин объяснил, почему остался по центру во время удара Бернарду Силвы

Андрей дважды отразил пенальти и помог Реалу пройти Манчестер Сити в Лиге чемпионов

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Patriot  UA
відколи це агенти керують клубами та відповідають за результат.......
Іванко Іваночко
Відтоді, коли статті почали читати уважніше і вдумуючись в суть (Без посади і без зарплати, я хотів реалізувати цей проект, аби вивести «Карпати» на реальний європейський рівень.)