Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 08 октября 2016, 10:09
2866
0

ДЯЧУК-СТАВИЦКИЙ: «Инвестор Карпат за три года не выплатил ни копейки»

И.о. генерального директора «зелено-белых» рассказал о положении дел в львовском клубе

| Обновлено 08 октября 2016, 10:09
2866
0
ДЯЧУК-СТАВИЦКИЙ: «Инвестор Карпат за три года не выплатил ни копейки»
ФК Карпаты

– Юрію Михайловичу, сьогодні «Карпати» уклали 5-річний контракт з новим головним тренером. Які сподівання ви пов’язуєте з приходом Олега Дулуба?
– Дійсно, нам вдалося знайти та зацікавити своєю пропозицією фахівця серйозного рівня. Олег Дулуб перед початком сезону приїздив до Львова, ознайомився з інфраструктурою клубу, і, зрештою, ще тоді ми досягли принципової згоди про майбутню співпрацю. Більше того, він консультував наших тренерів, узгоджував програму підготовки до сезону. До речі, не кривитиму душею, якщо скажу, що кілька змістовних за грою матчів на самому старті чемпіонату проти «Сталі», «Динамо», «Шахтаря», «Ворскли» – не в останню чергу заслуга і цього фахівця. З Олегом Дулубом ми пов’язуємо майбутнє нашої команди. Упевнений, що за умови підтримки влади та вболівальників ми разом напишемо нову сторінку в історії «Карпат».

– Численні зміни на тренерському містку, що передували призначенню Олега Дулуба, – єдина причина результатів команди, які маємо на сьогоднішній день?
– Хоч причини розставання з тренерами були у кожному окремому випадку об’єктивними, як генеральний директор клубу я не знімаю з себе відповідальності, адже несу її за комплектацію команди, у тому числі і тренерськими кадрами. Окрім того, як відомо, півтора роки «Карпати» були позбавлені можливості вести трансферну діяльність. Додайте сюди зняття шести очок – і ми отримали, як розумієте, далеко не найкраще психологічне підґрунтя для виступів команди.

– Якою є ваша оцінка кадрової політики клубу напередодні сезону?
– Перед стартом чемпіонату ми відмовились від послуг цілої низки гравців. Однак за великим рахунком, якщо проаналізувати виступи цих футболістів за їхні нові команди, не вважаю, що ми втратили перспективу в їхньому обличчі. Думаю, що на цей момент вони вже віддали свій максимум «Карпатам» і не знаходили мотивації для прогресу. Інша річ, втрата Пластуна, Гуцуляка та Шведа, які отримали гарні пропозиції з Європи. Однак це беззаперечний іміджевий плюс для нашого клубу та живий приклад для юних вихованців «Карпат».

Отже, це все в комплексі і вплинуло на той результат, який маємо зараз. Однак робити трагедію та посипати голову попелом ми не будемо. Повірте, команда у нас є, як є і перспективні футболісти у молодіжному та юніорському складах. Зважте – у нас лише з основної команди 9 футболістів постійно викликаються у збірні!

Не секрет, що за сучасних економічних умов більшості клубів «не до жиру» – власники суттєво скорочують фінансування, вартісні легіонери вже фактично не їдуть до України.

– Наскільки торкнулась ця загальна тенденція «Карпат»?
– У «Карпат» прекрасні умови! У нас є 9 зелених полів, на яких працюють наші футболісти. У нас є 4 штучні майданчики, де займаються діти. Є дві бази, одна з яких – медико-реабілітаційний центр – вважається однією з кращих в країні. Там є усе, що необхідно для відновлення, оздоровлення та навчання гравців. Наші школярі та академіки одягнені і взуті, у них якісна форма. Станом на зараз в клубу немає проблем, за винятком тієї ситуації, що тягнеться ще з 2012 року, коли Федерація і Палата вирішення спорів, як ми вважаємо, упереджено поставилися до «Карпат». Протягом останнього року ми виплатили майже мільйон доларів тим, хто їх не заслужив. Зараз усі гравці і працівники отримують зарплати вчасно, більше того, у серпні ми підняли заробіток практично усім працівникам та молодим гравцям. Клуб на шляху правильному, у нас нема поточних боргів. Є ще старі борги, але якщо ми заплатимо їх тим гравцям, які спонукали до того, що нам несправедливо нарахували штрафні санкції, то ми не зможемо фінансувати наших тренерів і працівників, у тому числі і на дитячо-юнацькому рівні.

Нехай хоч один клуб скаже, що наша інфраструктура не є однією з найкращих в Україні! Школа, Академія, філії – усе це фінансується лише одним інвестором, який дуже серйозно ставиться до розвитку дитячо-юнацького футболу. Наші діти регулярно їздять на турніри по всій Європі. Ми граємо в Словаччині, Чехії, Угорщині, Німеччині, Польщі... За останній рік на турнірах ми грали проти «Ліверпуля», «Манчестер Юнайтед», «Тотенхема», «Шальке», «Баваріі», «Аякса», «Вердера», «Порто». І це я ще не кажу про клуби з країн-сусідів. Варто зрозуміти, що на такі турніри наш клуб витрачає великі гроші і проводить серйозну роботу. Наших вихованців запрошують у різні збірні, починаючи з 15 років. Той же Гуцуляк і Швед, наші вихованці, грають за молодіжну збірну. Це теж плюс. Тобто в «Карпатах» все в порядку. Натомість, може це й не коректно, але скажу, що попри проблеми в інших клубів, знімають очки лише з нас, і трансфери також лише нам закривають. Ми знаємо з преси про мільйонні борги «Дніпра». Знаємо про проблеми «Говерли» і «Металіста», які зникли з футбольної карти. Знаємо зі ЗМІ, що мали місце фінансові проблеми в «Волині», знаємо, що місяцями не платять зарплату у «Ворсклі» та «Зорі» – командам, що виступають у єврокубках. Але карають лише «Карпати»!

– Чи виконуються інвестиційні зобов’язання щодо фінансування «Карпат» з боку компанії «Крісал»?
– Ні, і це дуже суттєва проблема. Компанія «Крісал» (яка за інформацією відомого журналіста та ведучого Ігоря Циганика належить Ігорю Коломойському), що згідно зобов’язань мала би на 50% наповнювати бюджет клубу, вже третій рік не виплатила жодної копійки! Більше того, ніхто з представників цієї компанії навіть не приїздить на збори акціонерів. Ситуація вкрай неприємна: робота загальних зборів заблокована, що унеможливлює прийняття жодного рішення.

– Чи існують бодай мінімальні зрушення у питанні передачі клубу 17 Га комплексу «Україна», необхідних клубу для розвитку, та обіцяних свого часу мером Львова Садовим?
– Жодного прогресу у цьому питанні! Скільки років вже цій обіцянці? Ми профінансували реконструкцію стадіону «Україна», виконали усе, що обіцяли. Зараз на цій території ми фактично самовільно збудували три поля для наших дітей. Для сотень дітей! А що влада робить? Нічого! Чи не час вже зробити як в Польщі, де більшість клубів співфінансує мерія? Ну не може клуб сам це все тягнути! Вічно так бути не може... Багато знайшлось бажаючих придбати «Карпати» за символічну гривню, як це пропонував Почесний президент клубу? Не сумніваюся, що пропозиція залишається в силі. Тільки от черги з бажаючих чомусь не бачу...

Повірте, і у сильних може дуже скоро обірватися терпець. Ми завжди бачили «Карпати» соціально-патріотичним інвестиційним проектом, який має об’єднувати капітал як приватних інвесторів, так і влади, вболівальників. Тільки в такому випадку можна говорити про створення команди, що буде вирішувати найвищі турнірні завдання. Подивіться, зараз на Правобережній Україні залишилося два клуби – «Карпати» і «Волинь». Хочете і їх знищити? Збереження футболу – це й державницька позиція, хіба не так? А виходить, що весь футбол у регіоні ми самі лише підтримуємо. В Академії грають діти зі всіх областей Заходу. А Садовий палець об палець не вдарив, щоб допомогти футболу розвиватися. Більше того, він навіть жодного разу простого людського «дякую» не вимовив на адресу клубу, який фактично своїм коштом опікується замість нього футболом у регіоні.

Але час розставить усі крапки над і. Наразі ми рухаємося вперед, розвиваємося. Зараз окультурюємо стару базу, втілюємо в життя нові проекти, тренажерне містечко, волейбольний майданчик. Над цими речами працюємо спільно з Академією при Президентові України в Брюховичах. А в Дублянах, на стадіоні Аграрного університету, розробляємо систему поливу і працюємо над покращенням поля. Те саме і на стадіоні «Прогрес». У планах також покращення системи освітлення на полі клубної Академії. І я вірю, що у нас все буде добре.

Однак лише у тому випадку, якщо дійсно станеться перезавантаження проекту ФК «Карпати» в цілому. Для цього потрібно насправді небагато: владі – дотримуватися даних обіцянок та цінувати те, що приватний капітал опікується розвитком футболу у цілому регіоні. Компанії «Крісал» як наразі, на папері, другому співінвестору – згадати взяті на себе зобов’язання і виконувати їх, як це годиться у великому бізнесі. А вболівальникам вірити у команду та підтримувати її!

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.