Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 01 сентября 2016, 20:47
1490
0

Сергей МАКАРОВ: «В прокуратуре лежит три дела по договорным матчам»

Глава ПФЛ – о развитии Первой и Второй лиги, а также проблеме договорных матчей

| Обновлено 01 сентября 2016, 20:47
1490
0
Сергей МАКАРОВ: «В прокуратуре лежит три дела по договорным матчам»

Президент Професійної Футбольної Ліги Сергій Макаров розповів про старт сезону у Першій та Другій Лігах, ситуацію з єдиним ТВ-пулом та про те, чи грають клуби договірні матчі.

- Вже зіграно 6 турів у Першій і Другій Лізі. Рівень команд виріс?
- Слід говорити радше про вирівнювання сили команд, адже саме цей фактор робить змагання цікавими. За результатами перших шести турів у Першій і Другій лігах окреслилися фаворити – «Іллічівець» і «Рух» ідуть без очкових втрат. Але турнірний шлях цих команд теж не буде легким, адже претендентів на підвищення у класі набагато більше, ніж відповідних путівок.

- Вже можна казати про плюси/мінуси розширення Ліг?
- Робити висновки після шести турів ще зарано. Обговорення проміжних підсумків сезону, а також оптимального формату наступного сезону плануємо провести після закінчення осінньої частини змагань.

- Ваші очікування, які були перед стартом сезону – виправдались? (організація матчів, інфраструктурні питання, тощо)?
- В основному, так. Звичайно, у новачків першої ліги є проблеми з інфраструктурою, але всі вони працюють над її вдосконаленням. Всі, окрім «Вереса», у якого другий рік триває «стадія проектування» модернізації стадіону.

- За статистикою, люди почали трішки активніше ходити на стадіон. У чому секрет?
- Локомотивом підвищення відвідуваності наших змагань прогнозовано стали регіони, де тривалий час не було професіональних футбольних клубів. Глядачі Хмельницького, Вінниці, Івано-Франківська скучили за великим футболом і масово йдуть на стадіони, щоб підтримати головні команди своїх областей. Висока відвідуваність спостерігається на домашніх матчах клубів, які вміють працювати з глядачами – «Вереса», «Буковини», «Черкаського Дніпра».

В нашій країні люди мають небагато приводів отримати позитивні емоції, побути серед однодумців, відчути себе частиною чогось світлого і рідного, стати свідками яскравих перемог. Завдання наших клубів – не втратити момент, зробити все, щоб ці глядачі відчули футбольне свято і захотіли прийти на стадіон знов і знов.

- За тиждень до початку сезону, була трішки нервова ситуація – один клуб не пройшов атестацію, два були під питанням. Напевно, були й інші проблеми, але менші за калібром. Наскільки важким вийшов для вас тиждень, що передував стартовому свистку першого матчу ПФЛ?
- З одного боку, було важко, адже довелося у стислі терміни проводити заявку команд і починати змагальний сезон. З іншого – після рішення Виконкому ФФУ, яке поставило крапку у питанні повернення першої ліги до формату з 18 учасниками, стало легше, з’явилася довгоочікувана визначеність.

- Збільшення команд - збільшення штату ПФЛ? Чи все залишилось так, як і було?
- В міжсезоння організаційна структура ПФЛ була приведена у відповідність вимогам часу. Збільшення штату працівників, що займаються організацією змагань, не відбулося. Створено відділ маркетингу і комунікацій, в якому будуть зосереджені фахівці зі створення і просування продуктів «Перша і Друга ліги». Після підведення підсумків конкурсу на заміщення вакантної посади начальника цього відділу штат збільшиться на 1 одиницю.

- Яка нині ситуація з єдиним ТВ-пулом, яку ви хотіли обговорити з клубами на Конференції ПФЛ?
- Клуби готові створити єдиний пул у разі надходження гідної пропозиції від спонсора або транслятора.

Поступово матчі наших змагань стають цікавими і для телебачення. Центральний матч 6-го туру «Оболонь-Бровар» – «Іллічівець» показав канал «Футбол 1». В планах групи каналів «Футбол» – продовжувати трансляції найцікавіших матчів Першої ліги. Матчі «Вереса» транслює група «Поверхность ТВ». Така реакція телетрансляторів підтверджує зростання рівня цікавості та непередбачуваності наших змагань. Крок за кроком ми відвойовуємо місце в телеефірі.

- Загалом, наскільки трансляції в інтернеті популярні у цьому сезоні?
Сучасні комунікаційні технології постійно розвиваються і вдосконалюються. Майже в кожного вже є смартфон, зростає зона покриття високошвидкісного Інтернету. З’являється можливість дивитися футбол, присівши в якомусь кафе і діставши з кишені телефон. Тож не дивно, що кількість глядачів деяких трансляцій в Інтернеті перевищує кількість глядачів на стадіоні.

Щоб зробити ці трансляції більш популярними, ми разом з клубами намагаємося підвищувати їх якість. Сучасні камери для зйомки, наявність коментатора, збільшення кількості камер, поява режисерського пульту, титрів, повторів – ось резерви для зростання.

- Чи є зрушення у переговорному процесі з UA:Перший? Якщо є певні проблеми, не розкриєте секрет – які саме?
- Проблема єдина: UA:Перший не хоче брати на себе всі витрати на виробництво трансляції, натомість вимоги щодо її якості у каналу дуже високі. На даний момент ведемо переговори з іншими каналами.

- З`явились нові компанії, які зацікавлені у співробітництві з ПФЛ?
- Ми ведемо постійну роботу із залучення партнерів до співпраці з ПФЛ. Нестабільна фінансово-економічна ситуація в країні змушує компанії орієнтуватись на внутрішні потреби і не сприяє інвестиціям в спорт. Незважаючи на це, ми знайшли партнерів по співпраці з підвищення популярності змагань, підтримки дитячого футболу, соціальних ініціатив. Це дозволило нам збільшити аудиторію, що сприятиме залученню більш потужних спонсорів. Ми знаходимось в постійному пошуку і продовжуємо діяти в цьому напрямку.

- Яка ситуація з нечесними матчами у цьому сезоні?
- Наразі клуби є відносно стабільними у фінансовому плані, тож відсутня одна з причин, через яку футболісти починають грати в такі ігри. Але до повного одужання від цієї «хвороби» ще далеко.

- За інформацією одного українського журналіста, на матчі Кубка України, за участю клубів ПФЛ, були поставлені доволі великі гроші. Чи буде проведене якесь розслідування цих подій?
- ПФЛ організує і розвиває змагання, займатись розслідуваннями – не наша компетенція. Будь-яку подібну інформацію ми невідкладно передаємо нашим колегам з ФФУ. Комітет з етики і Чесної Гри вже розпочав розслідування щодо одного з матчів Першої ліги цього сезону.

- Нещодавно УПЛ відмовилось від співробітництва з Federbet. ПФЛ планує об’єднати сили з цією компанією заради зменшення кількості матчів з фіксованим результатом?
- Я спілкувався з керуючим директором Federbet Франческо Баранкою під час його останнього візиту до Києва. Я підтвердив нашу зацікавленість у співробітництві. Єдине питання – не за рахунок клубів. Є ідея залучити у якості спонсора цього проекту компанію Парі-Матч. Якщо це вдасться, матчі ПФЛ стануть «чистішими» завдяки моніторингу Federbet.

- Які кроки робляться заради зменшення таких матчів?
- Контактуємо з ФФУ, букмекерами, Federbet. Обмінюємося інформацією. Попереджаємо клуби, футболістів, функціонерів. Поліпшенню ситуації сприяють також інші, на перший погляд далекі від цієї теми кроки, наприклад, підвищення якості трансляцій наших матчів.

- На якому рівні ваші контакти з правоохоронними органами у цьому питанні?
- Невдовзі плануємо познайомитися зі співробітником органів прокуратури, який відповідає за цей напрямок.

- «Закону Павелка» вже більше 300 днів. Його діяльність допомагає і наскільки? Жодного покарання чи нового розслідування в УПЛ, до прикладу.
- Закон працює, систему боротьби з цим явищем створено. У провадженні органів прокуратури знаходяться 3 кримінальні справи щодо злочинів, передбачених цим законом. Невдовзі будуть перші судові рішення. Впевнений, після цього ситуація зміниться на краще.

Олександр УШАКОВ

Источник 1927.kiev.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.