Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1356
0

ПФЛ Украины - 20 лет

Президенты футбольных клубов основали ПФЛ

ПФЛ Украины - 20 лет

Сьогодні виповнюється 20 років ПФЛ – першій в Україні організації, котра зайнялася розвитком професіональних футбольних змагань. Свого часу, навесні 1996 року, заснування Професіональної футбольної ліги ознаменувало собою перехід вітчизняного чемпіонату на новий етап свого розвитку. З того часу наші всеукраїнські клуби мають точку опори й об’єднуються в одній організації, яка проводить змагання серед неаматорських команд.

...Навесні 1996 року в українському футболі тільки й мови було, що про створення Профі-ліги. Орієнтуючись на передові світові приклади – англійську Прем’єр-лігу, німецьку Бундеслігу, реформовану Лігу чемпіонів, вітчизняні професіональні клуби прагнули створити організацію, яка б представляла їхні інтереси, проводила й успішно вдосконалювала змагання. До того було кілька спроб – існувала рада вищої ліги на чолі з першим президентом ФК «Динамо» (Київ) Віктором Безверхим, а пізніше був утворений і оргкомітет з підготовки створення ПФЛ на чолі з керівником ФФУ Віктором Банниковим. Проте питання організації Ліги все відкладалося, аж поки за нього не взялася оновлена рада президентів футбольних клубів на чолі з новим президентом «Динамо» Григорієм Суркісом.

Радою президентів спільно з фахівцями із ФФУ було підготовлено великий збірник документів з проектом уставу ПФЛ, структурою ліг, календарем турнірів. У ході підготовчої роботи з цими документами мали змогу ознайомитися футбольні люди по всій Україні, тож на початку травня на установчий збір прибули представники 53 із існуючих на той час 77 професіональних клубів, які одноголосно проголосували за створення Об’єднання футбольних клубів «Професіональна футбольна ліга». Президентом ПФЛ було обрано Григорія Суркіса, першим віце-президентом – Дмитра Злобенка («ЦСКА-Борисфен»), віце-президентами стали Анатолій Ревуцький («Прикарпаття», вища ліга), Віктор Новиков («Нафтовик» Охтирка, перша ліга), Іван Федорець («Десна» Чернігів, друга ліга). Раду ПФЛ склали 17 членів (9 – від вищої ліги, по 4 – від першої та другої).

Анатолій Ревуцький

«Поява ПФЛ – веління часу», – одноголосно резюмували Віктор Банников та Григорій Суркіс. «Створення ПФЛ дозволить установити в футболі відносини, які відповідають правовим нормам суспільства з різними формами власності, багатоступеневою економікою. Це – інструмент залучення коштів та підвищення рівня гравців, команд, спеціалістів», – наголосив тодішній президент ФФУ. «Ліга – це не тільки давня мрія тих, хто щоденно плекає футбол, мати власну організацію – це право професіоналів», – йшлося у заяві президентів футбольних клубів. Окрім ФФУ та футбольних клубів, створення ПФЛ підтримало й міністерство молоді та спорту, очолюване легендарним легкоатлетом Валерієм Борзовим. В захваті були й тренери. Наприклад, наставник «Чорноморця» Леонід Буряк відзначив, що створення ПФЛ – «рятівне коло» для вітчизняного футболу.

Два екс-преиденти ПФЛ Григорій Суркіс та Равіль Сафіуллін

«Зусилля ПФЛ будуть направлені на забезпечення нормального функціонування наших футбольних клубів, – відзначив новообраний (перший в історії) президент об’єднання Григорій Суркіс. – Що таке ПФЛ як ланка управління футболом? Це структура національної федерації, яка гарантує ефективні зв’язки професіоналів зі всім футбольним господарством».

Тож із травня 1996 року Професіональна футбольна ліга розпочала свою роботу, і в сезоні 1996/97 вже управляла українським футболом.

У вищій лізі тоді перемогло київське «Динамо», срібні медалі завоював донецький «Шахтар», бронзові – полтавська «Ворскла». Найкращим бомбардиром з 21 голом став донеччанин Олег Матвеєв.

У першій лізі перемогу святкував донецький «Металург», срібні медалі завоювало «Динамо-2», бронзові – маріупольський «Металург». 22 голи динамівця Олексія Антюхіна (на фото) дозволили стати йому найкращим серед бомбардирів дивізіону.

Друга ліга була розділена на дві групи. В Групі «А» перше місце здобула чернігівська «Десна», друге – варвенський «Факел», третє – ФК «Тисмениця». В Групі «Б» тріумфувала ровеньківська «Авангард-Індустрія», друге місце зайняв армянський «Титан», третє – куп’янський «Оскіл». У першій групі з 11 голами найрезультативнішим виявився тисменець Орест Атаманчук, у другій – Ігор Толстов (15 голів за «Гірник-Спорт» та ФК «Петрівці»).

Кубок України виграв донецький «Шахтар», який завдяки голу Ателькіна переграв дніпропетровське «Дніпро».
Загалом, у змаганнях взяло участь 73 клуби.

Принципову згоду на повернення у київське «Динамо» та Україну дав Валерій Васильович Лобановський. Після шести років, проведених в ОАЕ та Кувейті, він погодився очолити київський клуб і у кінці листопада 1996 року був представлений громадськості як головний тренер «Динамо».

Таким він був, той 1996-й рік, коли почалася системна робота ПФЛ України. Це і був найперший – і найважливіший – крок.

Источник ПФЛ
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Тренер сборной Украины оценил игру Лунина и слухи про переход в Баварию
Футбол | 18 апреля 2024, 21:20 0
Тренер сборной Украины оценил игру Лунина и слухи про переход в Баварию

Рустам Худжамов высказался о последних успехах кипера сборной Украины

Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор
Футбол | 18 апреля 2024, 01:40 8
Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты ответного матча главного еврокубка

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.