Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2334
2

Чемпионат Украины U-19: страсти вокруг будущего формата

Предложение киевского «Динамо» вызвало резкую негативную реакцию футбольных меценатов в регионах

Чемпионат Украины U-19: страсти вокруг будущего формата
Київське «Динамо» пропонує скоротити кількість команд у чемпіонаті Прем’єр-ліги серед 19-річних команд до 12, однак таку позицію киян підтримують далеко не усі клуби України. На думку багатьох фахівців, якщо 19-річна Прем’єр-ліга у новому сезоні скоротиться до 12 команд, український футбол ризикує з часом зазнати відчутного регресу.
 
Чемпіонат Прем’єр-ліги України з футболу серед команд U-19 сезону 2015/16 добігає свого завершення. За тур до фінішу турніру гравці київського «Динамо» вже стали недосяжними для найближчим переслідувачів, а відтак можуть приймати вітання з чемпіонством.

Оформити підсумкове перше місце серед 16 команд-учасниць вихованцям футбольної школи київського «Динамо» вдалося лише у другій половині чемпіонату. По ходу сезону гравці «Динамо» хоч і завжди були серед команд лідерів, але інші команди також претендували на чемпіонство. Мова йде про дніпродзержинську «Сталь», донецький «Шахтар», стрийську «Скалу» та дніпропетровський «Дніпро». Одним словом, чемпіонат серед 19-річних хлопців вдався. Рівень їхньої гри зростав від туру до туру, потенційні гравці основних команд «Динамо» та «Шахтаря», а також молодіжної та національної збірної України отримали належну ігрову практику.

Відтак, громом серед ясного неба стала дивна пропозиція представників київського «Динамо» про те, що наступний чемпіонат України серед 19-річних команд Прем’єр-ліги слід було б скоротити до 12 команд. За інформацією Гал-інфо, таку новацію київського клубу підтримав і відомий український спеціаліст Семен Альтман, який нині обіймає посаду голови комітету усіх футбольних збірних України. Він нібито висловив думку, що, мовляв, через велику кількість матчів представники «Динамо» та «Шахтаря», яких у молодіжній та юнацькій збірній України найбільше, не встигають як слід пройти навчально-тренувальні збори та підготуватися до офіційних матчів за збірні України різного віку.

Попри таку аргументацію багато хто з експертів вважає, що така пропозиція «Динамо»  може спричинитися до руйнації  дитячо-юнацького футболу в Україні.

Коментарі для Гал-інфо:

Володимир Генінсон, президент Прем’єр-ліги:
 
- Справді, пройшла перша робоча група, на якій прозвучала пропозиція від «Динамо» скоротити кількість клубів до 12. Втім, Федерація футболу України і Прем’єр-ліга зацікавлені в тому, щоб було більше, аніж 12 команд – не лише представники тих клубів, які гратимуть в УПЛ. У такій пропозиції від «Динамо» є певна логіка, оскільки у календарі буде тільки 22 тури і, відповідно, буде достатньо часу для підготовки гравців у національні юнацькі та молодіжні збірні, а також буде час на навчально-тренувальні збори. Як відомо, у збірних України задіяні гравці як мінімум чотирьох топ-клубів України. Але якщо ФФУ разом з клубами відпрацюють календар ігор на наступну весну, а саме на травень, то не буде жодних проблем у збільшенні кількості команд. Повірте, президент ФФУ Андрій Павелко і я, як президент Прем’єр-ліги, зацікавлені у тому, щоб наш чемпіонат мав більше команд, аніж 12. На другій нашій робочій групі постараємось підігнати графіки збірних. Є бажаючі поповнити чемпіонат серед 19-річних. Можливо, будемо розбивати чемпіонат на регіони. Обговоримо усі можливі варіанти. Може бути і дві, і навіть чотири зони. У це питання включилася Федерація футболу України разом з Прем’єр-лігою. Голові комітету збірних України Семену Альтману довірили можливість переглянути та підігнати збори національних команд під цей чемпіонат.

Ігор Циганик, телеведучий, футбольний експерт:
 
- В Україні сьогодні складна економічна ситуація. У нас мало людей, які готові вкладати гроші у дитячий футбол. Прем’єр-ліга – це еліта нашого футболу. Зокрема, якщо ми зараз обріжемо 19-річні команди тих клубів, які наразі не грають у дорослій Прем’єр-лізі, ми відіб’ємо бажання власників клубів вкладати у це гроші. Якщо ж вкладати гроші у  команди U-19, а змагального процесу не буде, то діти не будуть набувати майстерності. Більше того, якщо  ці команди розженуть, то куди дівати цих дітей? Що їм робити? Ми загубимо велику кількість дітей, які хочуть займатися футболом і, можливо, могли б стати гравцями збірної України. Словом, пропозиція провести чемпіонат команди U-19 серед 12 клубів – великий маразм.

Роман Михайлів, президент ФК «Львів»:
 
- На зустрічі з президентом ФФУ Андрієм Павелком було запевнення з його боку, що він відстоюватиме позицію, щоб у чемпіонаті U-19 грало б якомога більше команд. 12 команд, на його думку, неприпустимий варіант. За думкою Павелка, там повинні грати усі охочі. Ймовірно, якщо у нас буде можливість заявити команду ФК «Львів», ми нею скористаємось. Якщо ні, то будемо робити усе можливе, щоб наші старші вихованці пробували свої  сили у командах другої ліги. Втім, чи готові вони там грати – це інше запитання. Пропозиція скоротити чемпіонат U-19 до дванадцяти команд йде не тільки від «Динамо» та «Шахтаря», а й від голови комітету усіх збірних України Семена Альтмана. Мовляв, через велику кількість матчів у гравців «Динамо» і «Шахтаря», які складають кістяк молодіжних та юнацьких збірних, немає часу на підготовку до матчів за збірну України. Але ця проблема цілком надумана.

Микола Кміть, президент ФК «Скала»:
 
- Пропозицію київського «Динамо» ми вважаємо помилковою. На домашні матчі «Скали» два сезони поспіль, відколи команда бере участь у чемпіонаті U-19, приходить найбільша кількість глядачів. Наша команда посідає місця у верхній частині турнірної таблиці, а цьогоріч більшу частину сезону перебувала у трійці найсильніших. Інфраструктура ФК «Скала» перебуває на належному рівні, недарма юніори донецького «Шахтаря» свої домашні матчі юнацької Ліги UEFA два сезони підряд проводили саме в Моршині. Можливо, київському «Динамо» не подобається той факт, що «Скала» на рівних протистоїть «Динамо» і за два сезони має однакову статистику в очних протистояннях?

Нерозумно, на нашу думку, позбавляти права участі команди, власники яких вкладають великі кошти в розвиток дитячо-юнацького футболу, розвивають інфраструктуру і вирощують нові таланти. У всіх футбольних країнах юніорським чемпіонатам приділяється належна увага. Адже після досягнення 17-річного віку, юним футболістам зарано одразу переходити у дорослий футбол. Для цього й існують чемпіонати U-19. В європейських країнах, навпаки, тенденція до зростання кількості в юніорських змагань. Скажімо, в наших сусідів у Словаччині на 5 мільйонів населення в чемпіонаті U-19 бере участь 14 команд лише у вищій лізі, а є ще й перша ліга. У Чехії, де мешкає 10 мільйонів людей, в елітній лізі беруть участь 20 команд. Чемпіонат Польщі проводиться у двох групах (західній та східній) по 16 команд. В деяких країнах проводиться ще й чемпіонат серед 18-річних команд. Скажімо, в Угорщині в чемпіонаті U-18 змагаються 16 команд… Тобто, для такої великої країни, як Україна, участь в чемпіонаті лише 12 команд – це нонсенс. А що робити іншим футбольним академіям? Мабуть, хтось хоче, щоб вони працювали лише на два наші провідні клуби, які й будуть забирати найталановитіших молодих футболістів…
 
Богдан ПАСТЕРНАК
Источник Гал-інфо
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 19:37 0
ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити

Украинский вратарь выиграл серию пенальти в матче с «Манчестер Сити»

ВИДЕО. Без эмоций. Как Лунин отреагировал на победу Реала в суперматче в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 07:21 9
ВИДЕО. Без эмоций. Как Лунин отреагировал на победу Реала в суперматче в ЛЧ

Андрей стал героем королевского клуба в серии пенальти против Манчестер Сити

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
rizzo
Третий абзац рулит-оформить чемпионство удалось только во втором круге. Т.е. по мнению автора остальные соперники еще в первом круге должны были даже теоретические шансы утратить?