Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1556
0

Олег ФЕДОРЧУК: «Полиция должна быть как арбитр - незаметной»

Экс-наставник «Николаева» - о возвращении полиции на украинские стадионы

Олег ФЕДОРЧУК: «Полиция должна быть как арбитр - незаметной»
Експерт прокоментував, чи доречна присутність поліції на вітчизняних стадіонах.
 
— Скажу не як фахівець у цій сфері, а як звичайний уболівальник зі стажем. Добре пам’ятаю трагічний матч «Ліверпуль» — «Ювентус», коли через сутички вболівальників і обвал опорної стіни однієї з трибун загинуло багато людей і велика кількість була травмована. Після цього всі англійські клуби були виключені з турнірів під егідою УЄФА на п’ять років, а «Ліверпуль» — на шість. В англійських ЗМІ функціонери аналізували цю ситуацію: таку агресію більшою мірою спричинила якраз поліція, а ще — колючий дріт, усі ці огородження, які були на брюссельському стадіоні «Ейзель». І зробили висновок, що на масових заходах кількість поліції має бути обмежена до мінімуму. Якщо поліція й повинна бути всередині стадіону, то не в поліцейській формі, щоби в жодному разі не підбурювати глядачів, у яких емоції б’ють через край. Уже давно розроблені рекомендації соціальних психологів, які працюють у галузі масових заходів, поводження в натовпі. Необхідно звернутися до таких фахівців. Стара гвардія, яка керувала нашим футболом іще за радянських часів, припускалася багатьох помилок у цьому питанні, залучаючи міліцію, той же «Беркут», який стільки разів скомпрометував себе під час сутичок із уболівальниками. Хоча в молодих хлопців, які прийшли на зміну, своя думка, яка теж не завжди відповідає вимогам часу. Коли є велика скупченість людей, поліція лише збільшує агресію. Тому не треба вигадувати велосипед, є необхідні рекомендації фахівців, які більше ста років працюють у цій галузі.
 
Великі стадіони можуть дозволити собі набрати стюардів. Не має бути проблем і на периферії, де я багато працював, і можу вам із упевненістю сказати, що в провінційних клубах чудово знають усіх активних уболівальників. Із ними важливо обмінюватися думками, знаходити спільну мову. Якщо керівництво клубів поводиться адекватно, то та сотня ультрасів аналогічно буде себе поводити. Усі добре знають один одного в обличчя, особливо якщо мова йде про лідерів ультрасів. Останнім часом часто зустрічається, що клуби співпрацюють із активними вболівальниками, котрі просять їм не заважати. І це, вважаю, правильний підхід. Чудово, коли клуб із повагою ставиться до своїх симпатиків, допомагає з виїздами, хоча зараз у багатьох складна фінансова ситуація. Усе це вирішується, спрямовується в потрібному напрямку. Але не лише на словах. Хто не вміє, той і створює негаразди на свою голову. Поліція має бути як кваліфікований арбітр — непомітною.
 
Уважаю, ситуація на матчі «Динамо» — «Челсі» — це чистої води провокація. Більше того, вона читалася. Була організована проплаченими людьми. Усі чудово знали, що це може відбутися. Усе це було вибірково, під камеру. Просто клубам треба ретельніше працювати у цьому напрямку, користуватися досвідом міжнародних організацій, інших колективів. І згадати Євро-2012, коли на трибунах не було жодного міліціонера, і як результат — жодного інциденту!
 
Не треба нічого вигадувати — ми ж прямуємо в Європу. Хто заважає до звичайних стюардів додати професіоналів із охоронної фірми, які у випадку надзвичайної ситуації могли би екстрено втрутитися й вирішити проблему. Зараз є маса охочих долучитися до такої справи. Просто цим треба займатися й вкладати певні кошти. Але це все одно буде заощадливіше, ніж платити штрафи, які виписують УЄФА чи ФІФА. Нехай ці охоронці ходять у жилетках із написом «стюард» чи в звичайному одязі, головне, щоби вони не провокували агресію, поводилися професійно й з повагою до людей.
 
Як платник податків, хочу, щоби поліція безперервно забезпечувала порядок на вулицях, охороняла мене й мою сім’ю — й увечері, й уночі, а не була в цей момент на стадіоні. Я проти того, щоби мої гроші використовувалися в такий спосіб. Це несерйозно.
 
Недавно з’явилася інформація, що «Динамо» може провести матч із «Манчестер Сіті» з глядачами. Це чудово, проводьте, але врахуйте попередні помилки. Кажуть, ультраси безконтрольні. Це неправда. Я був на Майдані, й на власні очі бачив, наскільки вони організовані. Не можна погано казати про наших уболівальників. Думаю, наші фанати — найорганізованіші в Європі. У Польщі — некеровані, так само в Росії, Сербії. Скільки разів наші ультраси виїжджали на міжнародні матчі, й майже ніколи не було серйозних конфліктів, усе проходило в дружній атмосфері, а після останніх політичних подій фанати взагалі об’єдналися, й по всій країні знаходять між собою порозуміння.
 
Як із ігрової точки зору присутність уболівальників на трибунах може вплинути на «Динамо» в матчі з англійцями? Повірте мені, за десять хвилин після початку гри футболісти вже не помічають, що робиться на трибунах. Були випадки, коли за порожніх трибун погано грали, як це було в поєдинку «Дніпра» із «Сент-Етьєном», але безліч ситуацій, коли команда погано виступала й за переповнених трибун. Звичайно, глядачі створюють тло. Проте «Манчестер Сіті» адаптований до цього, майже кожен поєдинок у чемпіонаті Англії грає за шаленого тиску, там зібрані досвідчені виконавці, і цей фактор для них не буде грати визначної ролі. Відсутність уболівальників не завадила «Шахтарю» виграти в «Динамо» в Києві — 3:0. Якби весь стадіон підтримував «гірників» із «Реалом», усе одно шанси мізерні. Отож треба розраховувати на свої сили, якомога краще виконати тренерську установку й показати повну самовіддачу. Тоді й з’явиться надія.
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.