Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1221
0

Руслан ЗАБРАНСКИЙ: «Не осталось тех, кто играл в конторе»

Главный тренер «Николаева» - об изменениях в составе клуба

Руслан ЗАБРАНСКИЙ: «Не осталось тех, кто играл в конторе»
Наставник «Миколаєва» коментує вердикт КДК ФФУ, наслідки місцевих виборів і розповідає про плани «корабелів» упродовж зимового антракту.
 
— Руслане Михайловичу, як відреагували на постанову дисциплінарного Комітету?
— Якраз готуємо заяву для офіційного сайту про те, що в клубі не залишилося жодного працівника з тих часів: ні тренерів, ні керівників — усі нові!
 
Команду навесні почав фінансувати завод «Екватор». Їхній директор пан Кантор виплатив практично всі штрафи, заплатив стартовий внесок за участь у першості, почав ліквідовувати заборгованості перед людьми, котрі раніше працювали. Нам не дають великі кошти, зате все виплачують стабільно. А тут «спливають» оті матчі…
 
У принципі, ми непогано провели чемпіонат: команда — серед лідерів, билися за очки та перемоги. А зараз нам хочуть зняти три бали — відріжуть од провідної групи. І кого вони покарають? Невинних! Зате люди, котрі брали участь у тих матчах, вийдуть сухими з води. Окрім того, вони пишуть на клуб скарги в КДК, щоби МФК виплатив їм зарплатню. Федорчук теж пише: «Перерахуйте мені компенсацію». Виходить: нас оштрафують, а ми їм заплатимо за те, що вони «добре» попрацювали. Натомість нові інвестори не мають жодного стосунку до минулих боргів, але тихенько їх повертають. Уважаю, це не справедливо. Треба шукати й покарати гравців, які грали в отих поєдинках, якщо вже довели, що вони здавали матчі чи грали на контору. Відтак нехай органи правосуддя направлять штрафи на тих футболістів і розділять між ними. Водночас нехай заборонять їм виступати, допоки вони не розрахуються. Думаю, так буде правильніше.
 
— Отож збираєтеся подавати апеляцію?
— Так, у понеділок відправимо всі потрібні для цього документи. Треба щось вирішувати. Якщо клуб заплатить такий штраф (200 тисяч гривень), то команда буде два місяці без зарплати… Не второпаю: і кого вони цим покарають? Більше того: бачив, що Франков на своєму сайті оприлюднив інформацію із засідання й поставив фотографію мене та моїх підопічних. Як це нас стосується? Невже не можна було знайти тогорічну світлину?
 
Найбільше мене здивувало, що відсторонили від виступів лише одного Купрія. Тим паче, мені здається, що він узагалі не брав участі в згаданих зустрічах із «Олександрією» та «Буковиною» (Перевірив: Руслан Михайлович має слушність. — Є.Д.). До того ж, як один гравець може здавати матч? Це ж смішно. Я — колишній гравець, пройшов чемпіонат радянського футболу та зародження українського. Усе бувало в футболі. Утім, один-троє не здадуть двобій. Максимум для цього потрібно людей 10, бо одні можуть пропускати, а інші — забивати. Окрім того, не завжди вдається відзначитися й пропустити, коли це потрібно.
 
— Пригадується, «Металіст» за договірний матч із «Карпатами» покарали через три роки. Чи вірите, що нині вдасться достукатися до справедливості?
— Та не вірю, бо розумію, що основне завдання всього цього — оштрафувати клуб. Повірте, в будь-якому матчі можна знайти й не знайти моменти, котрі подібні на «здачу». Усе залежить од того, як дивитися. Як на мене, в цій справі потрібно ловити за руку, коли йде передача грошей. Можливо, навіть узяти санкцію на прослуховування телефонних розмов. Я зразу помічаю, коли у середовищі моєї команди щось коїться. Приміром, хтось купив собі iPhone. Підрахував: йому, щоби купити такий телефон, потрібно нічого не їсти два місяці, впродовж яких виграти всі матчі. Як тільки побачив, що згаданий футболіст підключився до Viber, одразу йому зателефонував. Потім побачив новий годинник, костюм, курточку. І все зрозуміло! У нас навіть якщо дорогий гамбургер купиш, уже думаєш: щось тут не те.
 
— Недавно завершилися місцеві вибори. Як їхні підсумки можуть позначитися на «корабелах»?
— Дивіться: навесні нам почав допомагати «Екватор», який працював на російський ринок. Як розумієте, зі східним сусідом через їхню агресію заборонили вести бізнес, отож завод працює лише на 50 відсотків своєї потужності. Проте їхній директор Сергій Кантор мене запевнив, що вони продовжать нас фінансувати, попри скруту. Команда почала вигравати, він втягнувся. Думаю, тяжко після такого буде кинути все. Утім, пан Кантор хоче, щоби йому хтось допомагав: чи місто, чи область, чи інші бізнесмени. Миколаїв — хороше місто, де є такі підприємства, як «Сандора» та «Нібулон», який може втримувати дві команди прем’єр-ліги, якщо захоче. Та поки велике бажання не простежується. «Екватор» готовий взяти на себе половину (а то й більше) витрат клубу. Отож невдовзі відбудеться зустріч із мером Олександром Сєнкевичем, за якого проголосувала вся місцева молодь.
 
— Які наміри на зиму щодо зборів і комплектації?
— Зараз Сергій Кантор вирушив у Болгарію, щоби подивитися футбольну базу, бо хоче там організувати підготовку. Та перед тим поїдемо в Поляну на Карпати, куди завжди їздили. Принаймні, при мені. А поч­немо вдома, адже тутешній клімат дозволяє. Лише з полями проблеми. Окрім того, хочемо підключити на стадіоні освітлення, щоби не грати в обід, коли мало людей має змогу прийти на футбол. Начебто місцева влада вже виділила стадіону гроші, щоби підключити освітлення. Уже майже все є, крім підстанції.
 
Щодо комплектації скажу, що всі залишаються. Бачу, що ніхто особливо не рветься піти з команди, хоча мають запрошення. Усім подобається колектив і місце в турнірній таблиці. Намагатимемося підсилитися. Однак не маємо таких можливостей, щоби комусь запропонувати хорошу зарплатню, відтак узяти тих виконавців, кого хочу. Та завжди вдається знайти вправних гравців. Наведу приклад: наш воротар Чумак, думаю, стане кращим кіпером ліги, а до цього рік не грав, бо працював у лазні в Кременчуці; Буличев уже завершував кар’єру, два роки не виступав; Цапій раніше грав на першість Харківської області; Батюшин повернувся після складної травми хрестоподібних зв’язок коліна; Сікорський все ніяк не міг зачепитися за команду, їздив із зборів на збори; Чучмана й Ковальова в розпал сезону «Геліос» відчепив, вони нікому не були потрібні. На таких футболістах плюс місцевих молодих тримається команда. Чув, що Роман Попов (миколаївський) хоче піти з «Металурга», думаю, розглядатимемо його кандидатуру. Окрім того, попросився в команду Рогозинський (теж місцевий), який літом од нас поїхав у «Полтаву». Каже, що його там трішки обдурили, пообіцяли бозна-що. Треба пожаліти й повернути його. Таким чином, шукатимемо таланти, котрі ще не засвітилися. Будемо їх приводити до тями й «розкручувати».
 
— Три бали до третього місця. Чи маєте амбіції поборотися за путівку у вищу лігу?
— Спершу мали мету — бути в десятці, оминувши зону вильоту. Потім захотіли трішки вище бути, тож домовилися, що боремося за місце в трійці. Трішки не вистачило: то травми, то карточки, відтак насичений графік. Було складно влітку за два тижні сформувати команду, щоби мати кому на заміну вийти. Відтак упродовж чемпіонату нас періодично «штормило». Приміром, виграємо вдома в «Іллічівця» (4:0), а наступного тижня програємо «Гірнику-Спорту» (1:3). Розумію, що не було стабільності, бо колективу лише три місяці. Якби не втратили пункти із «Сумами» й «Геліосом», були би на другому місці. І це за умови, що в нас, окрім роздягальні й автобуса, більше нічого немає! Ні тренувального поля, ні екіпірування, ні підготовки на зборах, ні можливості запросити футболістів. У іншому випадку був би сенс будувати інфраструктуру. Та вже звикли до таких умов. Добре, що зараз маємо такого спонсора, бо раніше, пригадую, були такі моменти, що думав: команди не стане взагалі. Навіть практично опустив руки. Зараз наче все гаразд, поставили мету, набираємо очки… А нам візьмуть і знімуть три очки! І де ми будемо? На дев’ятому місці…
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.