Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1111
1

Андрей ПАВЕЛКО: «Интерес к футболу в регионах растет»

Президент ФФУ - о развитии массового футбола в Украине

Андрей ПАВЕЛКО: «Интерес к футболу в регионах растет»
Напередодні засідання Виконкому у Будинку футболу відбулося жеребкування «Кубку регіонів ФФУ». На брифінгу для журналістів президент Федерації серед іншого коротко згадав і про цю подію. Хоча насправді тема розвитку масового футболу на теренах держави є одним із головних пріоритетів для національної асоціації.
 
Про це, а також про деякі інші нюанси новонародженого турніру Андрій Павелко розповів прес-службі федерації.
 
«Це – новий проект, до запуску якого ФФУ готувалася попередні чотири місяці. Аматорський футбол теж має свої традиції, структуру, у тому числі і змагальну. Все це і прийнято вважати футбольною пірамідою. Колись вона мала найпотужнішу підтримку з боку держави, і її верхівкою були команди майстрів. Нині можливості для розвитку футболу на місцях зовсім інші, вони об'єктивно зменшилися останнім часом.
 
Дійсно, регіональні федерації щорічно проводять свої змагання. Але яка з них працює краще, ефективніше, а яка - гірше? Як це визначити? Як показує практика, недосконалість нашої системи полягає в тому, що енергія, яка накопичувалася протягом цих турнірів, не використовувалася з максимальним ККД. Частково це відбувалося і через те, що не було чітких критеріїв для порівняння підсумків роботи в різних регіонах. З обласних турнірів тільки найсильніші в економічному плані команди виходять на всеукраїнську арену. Усі ж інші найчастіше не мають можливості розкрити свій потенціал і залишаються поза бортом.
 
Ця прогалина зараз вже є настільки очевидною, що нехтувати нею і далі просто нераціонально. Регіони вимагають більшої уваги до себе, елементарної управлінської підтримки. Приблизно такої, яку національні асоціації Східної Європи вже не перший рік відчувають від УЄФА. Реформа масового футболу назрівала у нас давно. І, засновуючи міжобласний турнір на рівні аматорських збірних, ми не просто активізуємо діяльність регіональних федерацій, але й відновлюємо стійкість усієї піраміди вітчизняного футболу.
 
Тепер же, маючи всі необхідні повноваження плюс чіткий регламент змагань, голови обласних федерацій повинні будуть відповідати за результати виступів своїх збірних не стільки перед ФФУ, скільки перед місцевим футбольним активом і власними вболівальниками. І від цього, на наш погляд, інтерес до футболу в регіонах багаторазово підвищиться. Футбольний люд буде підтримувати своїх земляків, одночасно вимагаючи від них результату.
 
Але і це далеко не всі вигоди від запуску нового проекту. Не менш значущим для національної асоціації є й те, що ми будемо реально сприяти системному покращенню спортивної інфраструктури на місцевому рівні, плюс зможемо виявляти нові таланти – гравців і тренерів, організаторів та ентузіастів. Власне, ми дійсно розширимо географію нашого футболу. Правда, у цьому турнірі не зможуть виступати футболісти, які раніше коли-небудь мали професіональні контракти у своїй кар'єрі. Це вимога Регламенту «Кубку регіонів УЄФА».
 
Першість України серед обласних збірних пропонується проводити кожні два роки, за аналогією з кваліфікаційними турнірами чемпіонатів світу та Європи. І протягом дворічного циклу кожній збірній гарантовані мінімум по 8-10 офіційних відбіркових матчів. Змагання проходитимуть за системою з вибуванням. 
 
При цьому ми плануємо, що регіони не нестимуть істотних витрат на участь у турнірі, оскільки ці клопоти централізованим чином ляжуть на плечі ФФУ. Більше того, обласні федерації зможуть отримувати бонуси за перемоги і нічиї.
 
Що стосується джерел фінансування проекту, вони можуть бути різними – від спонсорських надходжень до грантів УЄФА. Чому б не скористатися нашим же досвідом, коли, визнаний свого часу Ньйоном – успішним українським ноу-хау – проект шкільного уроку футболу, отримав широку підтримку в більшості національних асоціацій. У всякому разі, ми розглядаємо національний міжрегіональний Кубок в якості базового турніру, який може проходити в будь-якій європейській країні. Він також дуже вдало вписується в концепцію «Кубку регіонів УЄФА», який вже став традиційним для аматорських команд з усієї Європи.
 
До речі, ми будемо працювати над вирішенням питання про трансляцію окремих матчів «Кубку регіонів ФФУ» на телебаченні. Таке завдання ми теж ставимо перед собою, маючи на увазі популяризацію футболу в регіонах. Наприклад, є пропозиція проводити матчі турніру на вихідних під час так званого «Тижня збірних УЄФА». Чим гарні ці дні? Немає інших змагань, особливо - на рівні топ-клубів, чиї гравці в ті ж терміни перебувають у національних збірних. Крім того, денний час зручний для глядачів, організаторів матчів і не зачіпає прайм-тайм спортивних телеканалів.
 
Вважаю, що «Кубок регіонів ФФУ» має велике майбутнє, адже участь у цьому турнірі фактично братиме уся футбольна Україна».
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Vadim Kuzmenko
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил