Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 02 марта 2015, 08:55
9174
19

ГЛИВИНСЬКИЙ: Штучний чемпіонат Луческу?

Футбольний експерт Олександр Гливинський комментує слова Луческу про «штучний чемпіонат»

| Обновлено 02 марта 2015, 08:55
9174
19
ГЛИВИНСЬКИЙ: Штучний чемпіонат Луческу?

Після свого першого весняного матчу в чемпіонаті України Мірча Луческу, у традиційному для себе незадоволеному настрої, кілька разів повторив, що його команда грає у штучному чемпіонаті, а потім додав, що цей чемпіонат створений для однієї команди.

Для точності картини наведемо цитату Луческу, подану на офіційному сайті «Шахтаря»:

«Мені подобаються продинамівські фахівці, які радіють, коли нас карають арбітри, і кажуть, що суддівство було відмінним, хорошим. Про це я говорив тільки що і у флеш-інтерв'ю. Хочу попередити, що ми будемо грати до кінця, поважаючи чемпіонат, всіх суперників, дотримуючись своєї професійної діяльності. Але поки чемпіонат штучний, створений для однієї команди. Невідомо, чи будуть завтра проводитися якісь матчі чи ні. П'ять команд не грають на своїх полях... Я дуже розчарований ситуацією, яка сьогодні склалася в чемпіонаті України. Нас чекає дуже складна і відповідальна гра Ліги чемпіонів у Мюнхені. Ми представляємо український футбол на міжнародній арені і хочемо показати себе там з кращого боку проти, напевно, кращої команди у світі на сьогодні».

Ніхто не заперечує досягнень Луческу в українському футболі, його перемогу в Кубку УЕФА і постійні виходи до стадії плей-офф Ліги чемпіонів. Однак, яким би не був рівень досягнень, треба поважати країну, в який ти живеш і працюєш. Ситуація, що склалася у нашій країні і відобразилася на всіх сферах життя, в тому числі й на футболі, не влаштовує не лише Вас, пане Луческу, а нікого з українців, нікого з цього народу, який бореться за свою землю і свою незалежність.

Так, чемпіонат вийшов усіченим через окупацію-анексію Криму та через атаку російської армії на Схід України, через що п’ять українських команд не мають можливості грати на своїх стадіонах і готуватися на своїх базах. Але футбол не єдина сфера життя, яка змушена шукати вихід у складній ситуації. Сотні тисяч людей з Криму і Донбасу вимушені втікати від війни, рятуючи себе і своїх дітей від смерті. Цих людей приймає решта країни, намагаючись допомогти усім, чим може. Незважаючи на війну, наша країна продовжує жити: кожна сфера життя зазнала впливу війни, але ми розуміємо наскільки важливо зберігати життєдіяльність країни. Український народ бореться і, хоч йому дуже важко, він не збирається здаватися.

Згадані п’ять клубів – «Шахтар», «Металург», «Зоря», «Іллічівець» та «Олімпік» - змушені були знайти собі інші українські арени в якості домашніх. Зрозуміло, що кожному із цих клубів важче готуватися і використовувати фактор домашнього поля у нинішніх умовах, але не можна не зауважити підтримки цих клубів з боку мешканців міст, де вони тепер квартируються. Я особисто переконався у цьому, відчувши палку підтримку «Шахтаря» у моєму рідному Львові, на матчі Ліги чемпіонів проти «Баварії».

Називати чемпіонат штучним і створеним для однієї команди і гірко, і смішно.

Смішно, тому що першочергова думка Мірчі Луческу про конкурента, а не про власну гру, яка, до речі, у матчі проти «Ворскли», була на високому рівні. Якщо продовжити логіку думки тренера, то якісь «темні сили» створили цей чемпіонат для київського «Динамо», тобто іншими словами вся ця війна була задумана для того, щоби створити чемпіонат для однієї команди. Хіба винні «Динамо» чи «Дніпро» у тому, що у тому, що можуть грати на своїх аренах у чемпіонаті? Але у Лізі Європи «Дніпро» теж грає на арені, дозволеній УЕФА, і не каже про штучність. Так само смішно чути про радість «продинамівських» спеціалістів, адже «прошахтарських» експертів на нашому ТБ аж ніяк не менше.

Та не було б так смішно, якби не було так гірко. Гірко чути слова Луческу тому, що не один він у складній ситуації. Повторюся, ця ситуація не влаштовує нікого.

Але уявімо собі, що чемпіонат не проводився б зовсім. Що було б тоді? Всі українські гравці і тренери усіх українських клубів, а разом з ними і легіонери, мали б шукати собі роботу за кордоном і чи багато би знайшли? Чи було би краще Луческу готувати команду для участі у Лізі чемпіонів? А що було би зі збірною України?

Зупинилася б уся система і наш футбол на багато років застряг би у в’язкому болоті невизначеності, з якого би довелося довго і важко вибиратися. Так, і зараз важко, але клуби продовжують існувати, знаходять мінімальні можливості для того, щоби зберегти своєї ім‘я і свою історію.

«Шахтар», «Чорноморець», «Металіст»… Це вагома частина культури, не лише футбольної, загальноукраїнської. І молодші клуби (різні по молодості) – «Іллічівець», «Металург», «Олімпік» - теж залишили свій яскравий слід в українській футбольній історії. Нелегко й решті клубів, які грають на території, вільній від загарбників. Немає зараз клубу, в якого б не було фінансових труднощів або незручностей. Майже у кожному турі може виникнути небезпека переносу матчу, але, попри це, клуби роблять все, аби гра відбулася.

Наш чемпіонат не штучний, пане Луческу. Цей чемпіонат такий, яким може бути у час війни. Але ми не зупиняємося, ми продовжуємо йти крізь терни, зберігаючи власну ідентифікацію. Війна рано чи пізно закінчиться і треба буде багато що відбудовувати. Але зберегти те, що у нас є зараз, чи бодай більшу частину українського надбання, вкрай важливо.

Мені зовсім нескладно зрозуміти імпульсивність тренера одразу після гри: упродовж своєї кар’єри я працював із різними наставниками. Однак після виграного матчу з рахунком 3:0, навряд чи можна бути неврівноваженим. Отож, ці думки «про штучність», певно, засіли у Вас у серці давніше, і від цього ще більш прикро. Чемпіонат непростий, але, аж ніяк не штучний. Це чемпіонат гідності, якщо хочете. Його існування важливе і для українського спорту, і для українського духу.

І ще один момент. Вже вибачайте, за мій докір, сорокарічного юнака Вам, досвідченій, майже сімдесятирічній людині. Однак за 10 років роботи в українському клубі не вивчити мови цього клубу – не лише для мене означає рівень поваги до країни і краю, де ви такий тривалий час працюєте. До того ж, зважаючи на Ваш лінгвістичний талант, який включає, за моїми підрахунками, щонайменше п’ять мов.

Що, на Ваш погляд, відчуває український журналіст, коли чує Хосепа Гвардьолу, який на другий рік роботи у мюнхенській «Баварії», спілкується німецькою, а після цього чує Вас, котрому питання і українською, і російською досі потрібно перекладати? Не кажучи вже про Ваші відповіді.

7 років тому, 2008-го, я востаннє брав інтерв’ю у Вас. Англійською. Ви чудово спілкуєтеся. І тоді ми, зокрема, говорили з Вами про російську. Ви казали, що все розумієте, але соромитеся того, що будете говорити з помилками. Однак тоді, можливо жартома, сказали, що збираєтеся надолужити цей момент.

Прикро, що Вам досі не вдалося цього зробити…При всій повазі до Вас, пане Луческу, виявляйте повагу до Країни, в якій Ви працюєте і якій зараз дуже нелегко…

Олександр Гливинський

За матеріалами блогу

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 18
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Cтapый Xaнтep
Уважайте нас! Пачиму наз никто не слышит, , не уважает? Мы же ж самые белые и саааамые пушистые. Мы ооочень мирные. мы фсе вапросы паришаим ... мирно... пачти... Мы знать не знаем, хто такой Мармазов. А Ракицкий - он же ж мухи ни абидит.. И Срна тоже...Уважайте нас! Уважайте, я сказал!!!
Сами-то вы, господа донецкие, САМИ -то вы кого-нибудь, кроме СЕБЯ, уважаете???
kapacb86
+100! Повага - це дуже важлива якість.
alprk
Старая донбасская мантра "нас не слышат", плавно перетекает в "нас не уважают". За..бали, вечно недовольные донецкие козлы.
valenok2-1
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
whitelight
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Йоссар'ян
Румын так сорвался с "обличительной" и развенчальной этой речью, бо зависть заела -- два дни только и разговоров было о Динамо и Днепре, с нервами, но УСПЕШНО сыгравшими в эуропах!...
"Надо срочно переключить фокус ускользнувшего зрительского внимания на себя!," -- как опытное цабэ, подсознательно ( в тоже время и очень рационально--осознанно! ) срывается "луЧэзарный" в истерику и бьется в падучей... словно проиграл он 0:3, а не ВЫИГРАЛ ! Не удивительно ли, чтобы
выигравший с крупным счетом тренер команды так поступал, а??!...
Вот и Гливинский справедливо этот же момент отмечает.
Резюме: традиционная данецкая замануха о мессианстве донбасяцких. Про это же сегодня
"запел" и гл,тренер "Метадона": -- "Нас нужно уважать.
--А что вы под этим подразумеваете, спрашивает интервьюер.
-- Просто нужно уважать. Уважать."
Ёмко, содержательно, информативно... Но есть "главное" -- попытка обеспечить данецкасти
всегда и везде исключительность (в положительном смысле). Протекционизм. Поощрение.
И тому подобное.
Оплошает вот также Ордец (или Рахитский, который и во Львове ТЯНУЛ руку к мячу, НАРЫВАЯСЬ на пенальти ) в Мюнхене, но Трамвайреску отряхнёт как-ни в чем-нибывало свои пёрышки, и будет нам, на НАШИХ просторах (а не для зарубежных СМИ) заливать -- "мол, мы против СИЛЬНЕЙШЕЙ
(ой ли?!..) команды мира играли, Мол, мы ОДНИ тут защищаем престиж Украины на международной арене"... (онЕ желали бы уже вылета ДК и ДД, а тут нежданный успех и продолжение борьбы...)
Как будто детские действия Ордеца, которого невпервые обходят соперники как кеглю, оправдывают класс соперника!... Бильбао поглумилось над вами, не позволив забить даже гола, выиграв один матч, чем показало истинную ценность. Но в Мюнхене за подобную "оценку" действий своего защитника, как в случае с Ордецом, румын и не вздумает на судью гнать бочку!
Будет смешон попросту, и ЗНАЕТ об этом.
Igor Nitsak
"Що, на Ваш погляд, відчуває український журналіст, коли чує Хосепа Гвардьолу, який на другий рік роботи у мюнхенській «Баварії», спілкується німецькою, а після цього чує Вас, котрому питання і українською, і російською досі потрібно перекладати? Не кажучи вже про Ваші відповіді"
Сашко, десь точно так само я теж подумав одразу після гри з Баварією! Гвардіола показав клас, не лише як тренер, але і як людина, яка поважає людей і країну, де працює. Супер!
Andriy_Kherson
Cпасибі Гливінському - все по ділу.
olgorl
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ComandaA
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
egtesa
veteran80 последуй примеру чечетова
Veteran80
Гливинский -самовлюбленное чмо! Как журналист -"0", непонятно откуда опять всплыл, как коментатор годится только на УТ-1. Да и с памятью у "40-ричного юнака" проблемы! Ляпает что-то "на заказ", умалчивая, что на чужих стадионах уже играют 7(!!!!) клубов, причем Металлист и Черноморец все время заявляют о готовности своих арен, с чем на соглашается Аваков и Ко! И неужели интереснобыло наблюдать игру Одессы и Мариуполя на "картофельном поле" и безболельщиков?! Да и выборы ФФУ напоминаю советские времена, когда победитель ясен за месяц до выборов, или кто-то сможет что-то противопоставить Бене, если он реально решит подмять под себя и футбол?!!!! Так в чем Мирча не прав?
orl104
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
karaim2011
Цыган хоть и хороший тренер, но как личность - г..вно!
Когда засуживали Динамо, при чем в наглую, то он только мило улыбался и говорил что условия на поле одинаковы для всех, а тут ноет уже после каждого матча!!!
Сказать бы ему : заткнись з..раза цыганская и сопи себе в тряпочку!!!...
Не нравится - у..бывай в Румынию!
Конечно, Ахметка уже не кроет всё и вся...
Тьфу, гниль, а не человек!
frequenz
Браво Олександр Гливинський. Все чітко, вірно і без лишніх емоцій, що тільки додають впевненності усього написаного.
dnk-msk
при всём уважении к Луческу и Шахтеру, должен сказать - они молчали про судейство только тогда, когда сила и футбольная власть была на их стороне!
Это в принципе часть стратегии Шахтера, которую они усвоили на отлично! Они сражаются не только на футбольном поле, но и всеми доступными около футбольными методами. Естественно, далеко не всегда честными!
Как когда-то сказали в футбольном уикэнде - чтобы судьи даже свистнуть лишний раз боялись в нашу сторону!
Для этого и поднимается постоянная шумиха, мол, мы такие все в белом, а нас сдерживают.