Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 24 января 2015, 14:18
2028
1

Вадим ШАБЛИЙ: «Украину ждет отток легионеров»

Это даст шанс молодым игрокам, считает футбольный агент

| Обновлено 24 января 2015, 14:18
2028
1
Вадим ШАБЛИЙ: «Украину ждет отток легионеров»

— Якщо подивитися на нинішній трансферний відрізок глобально, слід визнати, що в наших команд значно скромніші запити, ніж зазвичай. Я не порівнюю з тим, що було два, три, п’ять років тому — навіть минулої зими ситуація була трохи іншою. Звідси те, що селекціонери працюють точково, масових придбань ніхто не робить.

Попри все, вважаю, що визначальна причина цього — укомплектованість команд, яку вони досягли ще влітку. Фінансова криза? Мені все ж здається, що справа не тільки й не стільки в тому: хоча б які були умови, можна створити будь-яку градацію запитів, яким вони не відповідатимуть. Кажучи простіше, коли клуб має мало грошей, йому здається, що потрібні виконавці на такі-то позицій; а є в клубі багато грошей, йому все одно мариться, що потрібні виконавці на такі-то позиції. Так що річ не у цьому. До слова: нинішня криза вдарила не тільки по Україні чи Росії, більшість країн Європи так чи інакше потерпають од неї. Цілком стабільних і багатих чемпіонатів, як казахський, мало, до того ж, невідомо, скільки ще вони залишатимуться стабільними й багатими.

Із-поміж найважливіших тенденцій поточного періоду я би виокремив велику кількість безробітних футболістів, тих, у кого закінчився контракт і є серйозні проблеми з пошуком нового місця роботи. Мені здається, таких гравців уже не менше півсотні. Й мені бачиться, що наприкінці трансферного вікна, ближче до початку весни, деякі з них погодяться не тільки на невигідні фінансові умови, а навіть будуть готові грати безплатно.

Гадаю, в нас знову триватиме відтік легіонерів, а ще — вікових гравців. Адже коли клуби поставатимуть перед вибором, кому надати перевагу — досвідченому й віковому чи молодому, відповідь буде очевидною — на користь другої категорії. Чому — зрозуміло: в нас майже всі виконавці, кому скоро 30, виступають за гроші, молодші ще мають бажання чогось досягти у спорті. До того ж, вікові футболісти дуже неохоче йдуть на пониження умов контракту, вони чомусь упевнені, що хоч і постаріли й грають гірше, платити їм треба за звичними тарифами. Із молодими у цьому плані простіше, вони легше йдуть на компроміс.

Те, що сьогодні у чемпіонаті України виграшно ставити на молодь, підтверджує безліч прикладів, а особливо, як на мене, робота двох тренерів — Миколи Павлова та В’ячеслава Грозного. Ви просто згадайте, припустімо, хто ще влітку знав про Мякушка чи Качарабу, а тепер це футболісти з іменем. Отож, як уже казав раніше, нинішня криза промовисто довела: в нас є свої гравці, їх чимало, просто раніше, через надлишок легіонерів, із ними не хотіли працювати.

У цьому позитив кризи. А ще в тому, що, як бачу, керівництво наших клубів, їхні селекційні відділи стають розумнішими, обачнішими та ощадливішими. Хочеться вірити, ці уроки вони збережуть до кращих часів.

Український футбол

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.