Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 20 октября 2014, 13:12
1024
3

Константин ВИХРОВ: Не вижу ничего плохого в белых карточках

Специалист прокомментировал возможные нововведения в судействе

| Обновлено 20 октября 2014, 13:12
1024
3
Константин ВИХРОВ: Не вижу ничего плохого в белых карточках

Президент УЄФА Мiшель Платiнi iнiцiює ще одне нововведення. Вiн запропонував зняти вiковий лiмiт для футбольних суддiв. Нинi,нагадаємо, арбiтрiв зобов'язують завершувати кар'єру у вiцi 45 рокiв.

Мiшель Платiнi хоче, щоб УЄФА призначав суддiв на матчi не за вiковими показниками, а за майстернiстю та за рiвнем пiдготовки. Також керманич європейського футболу пiдтвердив готовнiсть дозволити реферi показувати гравцям бiлi картки та збiльшити кількість замiн iз трьох до п'яти.

Про плюси та мiнуси цих нововведень кореспондент сайту «Футбол 24» поговорив з Костянтином Вiхровим, вiдомим в минулому футбольним арбiтром та делегатом УЄФА.

- Чи пiдтримуєте ви iдею дозволити суддям обслуговувати матчi пiсля 45 рокiв?
- Так, я схвально ставлюся до цiєї iдеї. Не варто забороняти арбiтрам судити матчi лише тому, що реферi виповнилося 45 рокiв. Чимало суддiв здатнi на найвищому рiвнi оцiнювати гру пiсля 45 рокiв, тому не варто їх вiдправляти на пенсiю.

- Якi мiнуси цього нововведення?
- Коли знiмають певнi обмеження, то ця процедура потребує справедливої оцiнки. I не факт, що у футболi буде справедливiсть. Що я маю на увазi? Коли суддя добре себе зарекомендував, коли вiн зав'язав зв'язки у високих кабiнетах, йому стукнуло 45 чи 47 рокiв, то його знайомства дозволять реферi бути недоторканим. Боюся, що в рiзних комiтетах закриватимуть очi на те, що суддя втратив швидкiсть, фiзичну готовнiсть. Йому дозволятимуть судити навiть попри те, що вiн десь недобiгає i щось недобачає.

Цю ситуацiю можна порiвняти з люстрацiєю в Українi. Усi ми хочемо очищення влади, але нема гарантiї, що люструвати чиновникiв будуть чеснi люди. Такий самий ризик у футбольному суддiвствi. Не факт, що будуть справедливо вирiшувати чи допускати до арбiтражу людей, яким понад 45 рокiв. А загалом, iдея гарна. Коли я судив, то можна було обслуговувати матчi до 50 рокiв, пiзнiше зменшили вiковий ценз до 45 рокiв.

- Якi аргументи на користь лiмiту до 45 рокiв?
- УЄФА взяв за основу фiзiологiчнi можливостi чоловiкiв. Саме у 45 рокiв починається процес згасання фiзичних можливостей спортсменiв. У цьому вiцi рухлива активнiсть зменшується. На пiдставi цих дослiджень свого часу УЄФА зобов'язував суддiв у 45 рокiв пiти на пенсiю.

- Чому зараз знiмають цю заборону? Що ж сталося у футболi? Все-таки темп гри стає швидкiснiшим...
- Так, щороку у футболi фiксують новi показники швидкостi. Це вам не 1950-і роки, коли футболiсти мало не пiшки ходили по полю. Зараз футбол став динамiчним. I якщо суддя не встигатиме, то треба буде розставляти арбiтрiв на кожнiй дiлянцi поля. Платiнi має це розумiти, а суддiвський комiтет має дуже ретельно пiдiйти до призначення арбiтрiв, яким за 45 рокiв.

- Як багато суддiв претендує працювати на поєдинках у вiцi понад 45 рокiв?
- Я думаю, що бiльшiсть арбiтрiв не витримає усiх вимог i сама зав'яже зi спортом. З кожної країни лише двоє чи троє суддiв захочуть залишитися у футболi пiсля 45 рокiв. I таким охочим Платiнi вiдкриває дверi, а точнiше не зачиняє перед ними дверей до футболу. Не думаю, що багато дотеперiшнiх реферi сильно нарiкали на лiмiт. Бiльшiсть сама хотiла зав'язувати з футболом у вiцi вiд 40 до 45 рокiв.

- Як вам iдея показувати гравцям бiлi картки?
- Я не бачу в цьому нiчого поганого. За розмови iз арбiтром, за провокування публiки можна вилучати на десять хвилин. I не вiрте, що темп гри впаде. Суддi не обов'язково треба буде зупиняти гру, щоб показати жовту картку. Ось у хокеї iснують тимчасовi вилучення, i гра вiд цього не потерпає. До речi, у 1950-х роках у футболi iснували п'ятихвилиннi вилучення.

- Костянтине Львовичу, а у скiльки рокiв взагалi нинi варто починати суддiвську кар'єру?
- На мiй погляд, треба починати судити у 20 рокiв i дебютувати треба у поєдинках дитячих команд. А з десяти до 20 лiт варто самому пограти у футбол, щоб вiдчути на собi гру мiльйонiв.

- I наостанок розпитаю про протистояння мiж президентами ФIФА та УЄФА. Чи має пiдстави Платiнi закидати Блаттеру те, що його орган робить футбол штучним?
- Так, з футболу зробили бiзнес i шоу. Це очевидно. На першому планi грошi, а далi гра. У футболi почали крутитися захмарнi грошi, якi псують гру. А сам футбол став лише формальнiстю. Це пiдтверджує арбiтраж чемпiонату свiту. Негативнi явища дiсталися i чемпiонату України. Ми дивимося матч «Динамо» i «Шахтаря» i чуємо думки, чому Шевчука вилучили. Кажуть, що в такому матчi не можна показувати другу жовту картку. Що значить в такому поєдинку? А з «Карпатами» чи з «Ворсклою» можна?! Навiщо дiлити команди на чорних i бiлих? I якщо Платiнi воює за те, щоб перевести футбол у змагальне русло, то прапор йому в руки.

Петро ОПЛІВ, «Футбол 24»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Похоже, Касильяс недооценивает Лунина. Забыл, как над ним насмехался Кан?
Футбол | 24 апреля 2024, 12:20 19
Похоже, Касильяс недооценивает Лунина. Забыл, как над ним насмехался Кан?

Колумнисту Sport.ua Алексею Сливченко не понравилось одно из последних высказываний легенды «Реала»

Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика
Футбол | 24 апреля 2024, 14:37 6
Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика

Форвард «Жироны» может продолжить карьеру в «Наполи»

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
david_blaine
Серна-Степаненько енд КО будут часто отдыхать.