Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 16 октября 2014, 13:41
2106
0

Олег ЛУЖНЫЙ: «Просто наши футболисты не могут играть лучше»

Известный специалист прокомментировал последние матчи сборной Украины

| Обновлено 16 октября 2014, 13:41
2106
0
Олег ЛУЖНЫЙ: «Просто наши футболисты не могут играть лучше»

Останні два матчі національної збірної України в її уболівальників залишив двоякі відчуття. З одного боку, «синьо-жовті» не припустилися осічок і здобули перемоги над білорусами та македонцями. Тобто, рухаємося по плану. А з іншого – малюнок гри українців є благодатним грунтом для критиків. Моментів наші суперники створили чимало і тільки завдяки везінню та майстерності голкіпера Андрія П’ятова ворота нашої збірної залишилися недоторканими.

Чи варто критикувати збірну України розповів відомий в минулому футболіст, а тепер тренер Олега Лужного.

- Після першої гри відбору проти команди Словаччини на Михайла Фоменка посипалася нищівна критика, - каже Олег Романович. – Казали, мовляв, не той склад поставив, не ту тактику вибрав. Тепер би хотів побачити тих критиканів, після двох перемог – над командами Білорусі і Македонії.

- Але і по тих двох матчах у фахівців виникають питання…
- Питання до кого, до Михайла Фоменка?

- Загалом до збірної… Добре, а як ви оціните старт нашої збірної у відборі на Євро?
- Вважаю, що ми нормально стартували. Так, у першій грі десь нам не пощастило, але грали нормально. Не супер звісно, але нормально. Це ж перший матч, а такі ігри важко даються. Хлопці мали моменти, але не забили. А потім ми двічі виграли, які тут можуть бути питання? Зараз хотів би послухати експертів, які стверджували, що Фоменко ставить не тих футболістів. Цікаво, що вони зараз скажуть…   

- Є питання по тому, що наші суперники, клас яких багато хто каже нижчий, ніж в українців, створили чимало моментів біля наших воріт… Це не є тривожним дзвіночком для нашої команди?
- А причому тут Фоменко, якщо людина не може віддати пас на три метри або йде «в обіграш» біля свого штрафного? Це гравці винні, вони не викладаються по максимуму або не готові на 100 відсотків. А Фоменко як був хорошим тренером, так ним і залишається. А після матчу із словаками усі накинулися на тренера. Наставнику ж видніше хто на сьогодні є найсильнішим.

- Погодитесь з тим, що у збірної України найпроблемнішою є захисна ланка?
- Я би не сказав, що вона найпроблемніша. Хачеріді уже одужав, тому можна бути спокійнішим. А так, що ви хочете… Шевчуку уже 35 років, йому важко. А молоді хорошої йому на заміну не має. Федецький, вважаю, на нормальному рівні грає, стабільно – не стабільно – це уже інша справа. Для такого рівня Федецький є нормальним гравцем. Добре, що Хачеріді повернувся, він дуже підсилив збірну. Воротар у нас хороший, П’ятов добре стоїть у рамці. Півзахист у нас непоганий, спереду теж. Просто такий клас наших гравців, вони не можуть краще грати.

- Якщо брати гру проти македонців, чому суперник після перерви почав загрожувати нашим воротам – українці заспокоїлися чи справа в тому, що суперник додав?
- Як на мене, наші футболісти боялися пропустити гол і зіграти внічию дома із македонцями. Можливо, трохи втомилися, адже матч із білорусами забрав багато сил. Ну, і македонці додали. Загалом, хлопці просто боялися пропустити і віддали ініціативу супернику.

- Хачеріді у матчі із македонцями знову часто сперечався із арбітром. Він не раз страждав через такі розмови. Як гадаєте, тренер може змусити Євгена перестати сперечатися із арбітром чи тут нічого не зміниш?
- Коли я ще був тренером «Динамо», не раз ми просили його припинити розмови на полі із арбітром. Але Женю не зміниш. Говорили, що біжи – не біжи до арбітра, він ніколи не змінить свого рішення. А якщо будеш доводити своє, то ще можеш картку отримати. Пригадую, двічі Хачеріді так «випрошував» другу жовту картку і покидав поле. Приміром, в Сімферополі Євген отримав в ігровій ситуації картку, а потім було зіткнення і суддя зафіксував фол. Хачеріді побіг до арбітра, переконувати його, що порушення не було і отримав за це другу жовту картку, тому покинув поле. Не думаю, що Хачеріді можна змінити. Я неодноразово з ним говорив, пояснював. Він відповідав, що це розуміє, але на полі усе забуває. Такий у нього характер. Але ж футболіст Хачеріді хороший.

- Якщо порівнювати гру збірної України в останніх трьох іграх і у другій половині відбору на чемпіонат світу-2014, вам не здається, що «синьо-жовті» зараз здали?
- Не думаю… Можливо, трішки краще грали. Тоді ми почали перемагати, з’явилася впевненість у своїх силах і команда виглядала переконливіше. Зараз ми двічі перемогли і, думаю, усе повинно стати на свої місця.

- Українцям до снаги обіграти команду Іспанії?     
- Будь-яка команда теоретично може обіграти іспанців. Ось словенці це зробили, чому би і українцям не перемогти Іспанію? Це цілком реально… Знаєте, мене дивує інше. Я зараз в Англії, тут 90 % засобів масової інформації хвалять свою збірну. У нас же інакше, усі тільки шукають причину, за що можна покритикувати, шукають негатив. Не розумію, чому у нас така ментальність. В Англії, коли збірна перемагає навіть суперника рівня збірної Сан-Марино, усі радіють, хвалять збірну. У нас же після такого матчу кажуть: «та кого вони там перемогли, це ж команда сантехніків та слюсарів, чого тішитися?» Не розумію, чому ми такі люди, шукаємо тільки негатив, замість того, щоби радіти успіху. В Англії, навіть, якщо хтось щось зробив неправильно чи команда програла, ніхто не спішить критикувати, навпаки, підбадьорюють. А що в нас… Так звані експерти тільки шукають причину, щоби сказати: той поганий футболіст, той поганий тренер. Та ті ж експерти не розуміють футбол, не розуміють, що говорять. Якщо ти такий сильний експерт, то візьми команду і зроби усе правильно, як ти говориш. Насправді, ті експерти нічого особливого не досягли зі своїми командами, а зараз розповідають про помилки збірної, «Шахтаря» чи «Динамо». Люди повинні бути добрішими…

- Наостанок, як у вас справи із працевлаштуванням?
- Слава Богу, у мене все добре.

- І коли повернетеся на тренерську лаву?
- Я вам обов’язково про це повідомлю.

- Обіцяєте?
- (Сміється) Звісно, обіцяю.

Гліб Ваколюк, «Футбол 24»

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.