Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 30 сентября 2014, 11:44
2844
2

Святослав СИРОТА: «Россия откажется от крымских клубов»

Также Россию нужно лишить права на проведение ЧМ-2018, считает специалист

| Обновлено 30 сентября 2014, 11:44
2844
2
Святослав СИРОТА: «Россия откажется от крымских клубов»

Екс-президент ПФЛ Святослав Сирота сумнівається, що УЄФА та ФІФА застосовуватиме санкції до Росії через кримські клуби. На його думку, радше росіяни самі відмовляться від кримчан, а міжнародні футбольні органи і надалі згладжуватимуть гострі кути в цій ситуації.

- Святославе Анатолійовичу, як може вирішитися ситуація із кримськими клубами?
- Не зовсім коректне запитання. Варто розділяти: як може вирішиться ця ситуація, як повинна вирішиться ситуація і як вона зараз вирішується. Це ж різні питання. По ідеї, йдеться про застосування санкцій до Росії. УЄФА ж визнала, що РФС порушив регламент… Давайте уявимо, що йдеться не про таку потужну країну, як Росія, а, скажімо, про Естонію. Якби ця країна взяла до себе якийсь литовський клуб, то були би санкції? Безперечно, ніхто в цьому не сумнівається. Тому і в цій ситуації до Росії мали б застосувати санкції. Але ми бачимо, що УЄФА та ФІФА хочуть примирити сторони. Мені не зрозуміло, навіщо це робити. Є ж регламент, є явне його порушення і, відтак, мало би бути покарання. Мені здається, що рано чи пізно росіяни відмовляться від кримських клубів і вони кілька років гратимуть тільки на першість півострова.

- Чим пояснюється впливовість Росії: тим, що «Газпром» спонсорує Лігу чемпіонів, чи тим, що вони прийматимуть чемпіонат світу?
- Насправді, це люди «зі середини» точно можуть відповісти на це запитання. Можливо, через фінансування Ліги чемпіонів. Але ж раніше були інші спонсори і проблем із фінансуванням не було. Думаю, це питання належить до політичної площини, а не до економічної.

Взагалі, зараз світ стоїть на порозі третьої світової війни. І усі зараз намагаються згладжувати гострі кути. Я це вітаю. Нині тривають розмови про мирне вирішення збройного конфлікту, але насправді ми бачимо тільки лозунги. Якщо брати не тільки футбол, а в цілому Україну, то потрібно створювати лобі по усіх напрямках, зокрема і в спорті. Якщо просто подати документи, сісти, їх розглянути, то ефект буде не таким, як потрібно. Потрібно лобі офіційне і неофіційне. Не тільки Григорій Михайлович Суркіс повинен працювати, а й наші дипломати. Вони повинні зустрічатися з керівниками країни, ФІФА та УЄФА, розповідати їм, переконувати. Вони не повинні бути пасивними. А так, ми бачимо, що дії ФІФА і УЄФА не зовсім відображають дійсність, в якій ми перебуваємо.

- Але, судячи з ваших слів, рано чи пізно ФІФА та УЄФА заборонить виступати кримським клубам в чемпіонаті Росії?
- Думаю, буде не так. Швидше це ініціює сам Російський футбольний союз чи самі кримські клуби будуть позбавленні фінансування. На сьогодні кримчани створюють проблеми для спортивної спільноти Росії. А в них немає достатнього фінансування, немає хорошої інфраструктури. Взагалі, нічого немає. Тому вони тільки ускладнюють життя РФС. Зараз похолодає і виникне проблема із пересуванням через Керченську протоку. Як суперники кримчан будуть до них добиратися і навпаки? Ці питання витають в повітрі і є неприємними для російських функціонерів. Але це не наша проблема. Думаю, для них усе закінчиться не дуже добре.

- Я правильно зрозумів, що наша Федерація пасивно поводиться в цій ситуації?
- Так було на початковій стадії. Потім Федерація проявила активність. Але ось ця зустріч в Ньоні… Думаю, для більшості футбольної громадськості її результати є незрозумілими. Яке примирення можна шукати? Якщо УЄФА заявило про те, що виявлено порушення. Асоціація не визнає ігри за участю кримських команд. Добре, як тоді буде із турнірною таблицею? Тобто, якщо ігри кримських команд не визнають, то і увесь турнір в цій зоні також не визнається, а значить і в першу лігу ніхто не може потрапити… Це цілий ланцюжок. Тут потрібно комусь закрити очі, скажімо, УЄФА і ФІФА закриють очі на свої ж рішення… А навіщо дали місяць на те, щоби знайти спільні точки дотику, я не розумію. Про що взагалі йдеться? Йдеться ж про порушення регламенту і домовлятися тут немає про що.

- Як гадаєте, Росію можуть позбавити права проведення чемпіонату світу?
- Я вважаю, що Росію потрібно позбавляти такого права. Але цього не станеться, подивіться як ФІФА та УЄФА в цій ситуації поводиться. Якби футбольні функціонери хотіли позбавити Росію чемпіонату світу, то вони б уже це зробили. А на сьогодні не видно, що таке бажання є.

Гліб ВАКОЛЮК, «Футбол 24»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Экс-чемпион мира рассказал, что произошло во время спарринга с Фьюри
Бокс | 19 апреля 2024, 15:36 0
Экс-чемпион мира рассказал, что произошло во время спарринга с Фьюри

Джей Опетайя отрицает, что отправил Тайсона на настил ринга

Манчестер Сити – Челси. Прогноз и анонс на матч Кубка Англии
Футбол | 20 апреля 2024, 07:15 2
Манчестер Сити – Челси. Прогноз и анонс на матч Кубка Англии

Легендарный «Уэмбли» готов встречать Михаила Мудрика

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
orl405
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
korobkoww
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил