Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Премьер лига
| Обновлено 20 сентября 2014, 14:08
1374
1

Игорь ДЕДЫШИН: «За сезон УПЛ «съела» 10 миллионов гривен»

Генеральный директор «Карпат» смоневается, нужна ли подобная структура украинскому футболу

| Обновлено 20 сентября 2014, 14:08
1374
1
Игорь ДЕДЫШИН: «За сезон УПЛ «съела» 10 миллионов гривен»

У 2013 році ФК «Карпати» наполягали на проведенні повномасштабного фінансового аудиту УПЛ. Керівництво львів’ян навіть закликало клуби еліти не брати участь у Загальних зборах і припинити фінансування цієї організації у вигляді сплати внесків до оприлюднення результатів аудиту.

Минулого тижня УПЛ опублікувала свій фінансовий звіт. Прокоментувати його результати«Футбольний клуб» попросив генерального директора «Карпат» Ігора Дедишина.

– Чи вважаєте ви виправданими всі витрати, вказані у документі аудиту? Чи, можливо, вбачаєтефінансові зловживання у структурі УПЛ? І взагалі – чи розвивається ця організація?
– ФК «Карпати» неодноразово піднімав питання щодо необхідності переосмислення стану і діяльності ОПФК України «Прем’єр-ліга». Востаннє ми звертались до цієї організації з вимогою провести повномасштабний аудит діяльності на початку червня 2013 року. Саме про повномасштабний аудит діяльності (в т.ч. – фінансовий, кадровий, юридичний тощо) йшлося і йдеться. Наше звернення, до-речі, було «відкритим», – ми публікували його на сайті Клубу. Наша вимога була продиктована впевненістю у тому, що Прем’єр-ліга не виконує ту функцію та не реалізовує ту мету, заради яких створювалося, і, більше того, паразитує на українському футболі, проїдаючи кошти її засновників, тобто професійних футбольних клубів. Звичайно, що за таких обставин продовжувати фінансування цієї організації з нашого боку було б щонайменше нерозумно, до чого ми закликали й інші клуби. Зрештою, як відомо, 13 березня 2014 року, в тому числі у зв’язку і завдяки принциповій позиції, зокрема, нашого клубу, що тривалий час демонструвалася у цьому питанні, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України у Будинку футболу було прийнято рішення про проведення незалежного фінансового аудиту діяльності Прем’єр-ліги.

З цією метою, наскільки ми розуміємо – за рекомендацією УЕФА, було залучено аудиторську компанію – ПрАТ «КПМГ Аудит», висновки якої минулого тижня і були надіслані клубам Прем’єр-лігою. При детальному ознайомленні із звітом ми зрозуміли, що це не є повномасштабний аналіз діяльності. Його зміст – не більше ніж формальна аудиторська перевірка стану виконання бюджету, практично – руху коштів. Це просто констатація приходу і розходу коштів, і на цьому крапка. Тобто, аудиторська компанія звичайно виконала, при чому, доволі коректно, те обмежене завдання, яке їй поставила власне Прем’єр-ліга.

Звісно, у мене не може бути зауважень чи якогось несприйняття щодо висновків такої серйозної аудиторської компанії, вони цілком мають право на життя і вписуються у формальні вимоги щодо необхідності щорічно підтверджувати виконання бюджету Прем’єр-ліги аудиторським висновком. Питання ж у іншому.

Як ми пригадуємо, нашою вимогою і зобов’язанням Прем’єр-ліги було провести незалежний повномасштабний аудит (в т.ч. – фінансовий, кадровий, юридичний), причому за весь період її діяльності, а не лише за останній рік.

Натомість Прем’єр-ліга вчинила цілком прогнозовано і в своєму стилі, не поставивши жодних реальних завдань щодо аналізу обґрунтованості і доцільності витрачання коштів, фактично звівши цей аудит до формальності. Я не лише хочу вірити, але і впевнений, що на цю чергову «галочку» від Прем’єр-ліги очі власники та менеджмент клубів не закриють, особливо коли зададуться тими питаннями, при які ми говоримо: чи потрібен Прем’єр-лізі офіс за майже півтора мільйона гривень на рік, чи потрібно утримувати службові автомобілі за поза 300 тисяч гривень на рік разом з їх страхуванням, чи взагалі потрібна українському футболу зараз структура, яка «з’їла» за останній сезон 10 мільйонів гривень (наголошую – це без урахування витрат на арбітрів ФФУ та допінг контроль, які окремо і додатково обійшлися клубам в 2,4 млн. грн.).

По суті, метою аудиту, що його вимагали від УПЛ її учасники, було дати відповідь на ключове питання: проаналізувати обсяг завдань та цілей, сформульованих у Статуті цієї організації, і співставити рівень їх виконання з витратами клубів на утримання ПЛ. Як бачимо, цього зроблено не було. Хоча, повірте, навіть неозброєним оком видно, що серед 32-х пунктів, що містяться у розділах Цілі та Завдання Статуту ПЛ, реально виконується хіба процес прийняття заявок на сезон від команд-учасниць та реєстрація футболістів. Чи потрібен для цієї чисто технічної функції настільки громіздкий і прожерливий апарат? На що витрачається решта коштів?

Наш клуб не голосував за затвердження результатів цього «аудиту», адже він так і не дав відповідей на питання, що нас цікавлять: щодо раціонального використання коштів, ефективності менеджменту та якості управлінських рішень, в тому числі щодо кадрової політики тощо.

Якщо хтось має сумніви в оцінці з нашого боку «аудиту» УПЛ, ми готові надати його ЗМІ для оприлюднення та аналізу з боку громадськості, і нехай кожен зробить висновки для себе.

– Нещодаво, 10 вересня, у випуску новин телеканалу «Футбол» було піднято тему проведення аудиту. Ведучим було сказано: «одним з клубів Прем’єр-ліги, який ініціював аудит, були львівські «Карпати», хоча в телефонній розмові коментувати його результати гендиректор команди Ігор Дедишин відмовився і взагалі сказав, що такого вони не вимагали»...
– Запитання щодо результатів проведення аудиту Прем’єр-ліги дійсно ставились мені по телефону, і я дійсно відмовився коментувати цю ситуацію саме по телефону, запропонувавши натомість отримати вичерпну позицію ФК «Карпати» щодо цього питання, скерувавши відповідний письмовий запит до прес-служби клубу. Однак озвучена в ефірі інформація про те, що я буцімто сказав, що ФК «Карпати» не вимагав проведення аудиту, є недостовірною та не відповідає дійсності.

Наступного дня телеканалу, а саме його директору Олександру Денисову, офіційним листом було запропоновано надати ФК «Карпати» запис телефонної розмови, на підставі якої ведучим програми «Футбол NEWS» було озвучено процитований вище текст, однак жодних матеріалів від телеканалу так і не надійшло. Це дозволяє нам у судовому порядку вимагати спростування недостовірної інформації та вибачення перед ФК «Карпати» та його вболівальниками.

Нам дуже прикро, що спеціалізований футбольний телеканал непрофесійно (або навіть упереджено) висвітлив ставлення ФК «Карпати» до проведення аудиту ПЛ, вдавшись до тиражування неіснуючого коментаря. Ми чітко усвідомлюємо, що принципова позиція нашого клубу в цьому та інших питаннях часто стає кісткою в горлі інтересам багатьох, однак перекручувати та спотворювати її – як мінімум непорядно. Тим паче, що ми завжди радо йшли на діалог з каналом «Футбол». Зокрема, минулого тижня участь у запису програми «Моя гра» взяв наставник «Карпат» Ігор Йовічевіч, а днями відбудеться запис документального фільму «U-21. Молодіжна збірна» з Володимиром Костевичем.

P.S. «Футбольний клуб» висловлює вдячність генеральному директору «Карпат» Ігорю Дедишину та прес-службі клубу за вичерпну відповідь на наш письмовий запит.

Иван ДЫВАК, «Футбольный клуб»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?
Футбол | 19 апреля 2024, 06:05 1
Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?

В полуфиналах встретятся: Олимпиакос – Астон Вилла, Фиорентина – Брюгге

Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 00:45 46
Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте

Марта в трех партиях обыграла Чжэн Циньвень в 1/8 финала турнире WTA 500

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Дьявол
Достали уже эти Карпаты! Так бы и сказали, что нам пофиг какие будут проверки, все равно мы знаем, что там тырят! Хотели аудита - получили. Неа, опять не слава богу... Офис, машины дорогие... Не обессудьте, но Премьер-лига - это вторая по значимости футбольная организация страны, которая не может базироваться где-то в подвале. Определенную планку статуса удерживать надо. Это я могу снимать гнилую хату за 2500 тысячи, но Премьер-лига должна иметь офис соответствующего уровня. ИМХО