Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Нидерланды
| Обновлено 06 июля 2014, 18:50
10349
0

Открываем Бразилию вместе. Центр африканской культуры

Очередные путевые заметки нашего спецкора в рамках проекта «Открываем Бразилию вместе!»

| Обновлено 06 июля 2014, 18:50
10349
0
Открываем Бразилию вместе. Центр африканской культуры
Sport.ua, Александр Гливинский
Сальвадор наскрізь пройнятий африканською культурою. Свого часу португальці зробили це місце центром колонізації Бразилії, відтак Сальвадор, взагалі,  став першим містом, заснованим колонізаторами.  Саме у Сальвадорі  був головний ринок работоргівлі.
 
Тепер усе це далеко позаду в історії,  а спадок нинішніх поколінь – танці, співи, перкусійні інструменти. У день чвертьфінальної гри Нідерланди – Коста-Ріка у барабани починали бити задовго до матчу.



З самого ранку на «Фан-фесті», що розташований біля однієї з найбільш відомих принад Сальвадора – маяка «Farol da Barra», жінки  у типовому  африканському вбранні витанцьовували  запальні «па» під акомпанемент десятків барабанщиків.





Разом з ними розважали публіку й велетенські ляльки: серед фігур-пародій в етнічних костюмах були легенди бразильського футболу  Рональдо, Рональдіньо, а також молодий «стар» - Неймар.
 




 
Тут же біля маяка можна було скуштувати знаменитий сальвадорський «фаст-фуд» - «Акараже». Це – картопляний пиріжок зі спеціями та креветками. Найвідоміші пиріжки біля маяка – у тьоті Соні! :) У неї й купував. Скажу Вам – доволі пікантні ці «акараже», але їсти можна. 



 
Народу  на «фан-фест» під час перегляду матчу Аргентина – Бельгія трохи було, але це не порівняти з тим «битком», що збирається тут на матчах Бразилії.



Неподалік маяка – ще одне відоме місце Сальвадора – пам’ятник «Крішту». На відміну від монумента Ісуса у Ріо, тут великого паломництва туристів немає: все ж таки і гірка маленька, і фігура зовсім невелика, а видом на Атлантичний океан тут нікого не здивуєш – він відкривається з усього узбережжя. Відтак пагорб «Крішту» полюбляють для романтичних зустрічей закохані парочки.


 
Основне скупчення людей – в історичному районі Пелорінью, звідки до стадіону – 20 хвилин пішки. На підході до арени «Фонте Нова» - знову барабанний бій і своєрідний «перфоменс» під гаслом «Jesus loves you» (Ісус тебе любить).
 
 
При чому, якщо присутність дівчат-танцівниць було ще легко пояснити, з огляду на місцеву любов до танцю, то ходу «зомбі» було якось важко пов‘язати і з гаслом, і з футболом. Можливо, в такий спосіб молоді сальвадорці показали байдужість урбанізму? Відверто скажу, це залишилося для мене загадкою. 
 


 
Біля самої арени – вирує уже інша культура – фанатська. «Pаint your face» - табличка на шиї у дівчини, котра запрошує розмалювати обличчя фанатів у кольорах збірної Нідерландів всього за 5 реалів. Охочих доволі багато. «Розмальовка» приносить обопільну радість – і «художнику», і «моделі».
 
 
Неподалік така ж майстриня розмальовує вболівальників у кольори Коста-Ріки, а діти з табличками «Ісус любить Коста-Ріку», вірять, що магія коста-риканських чаклунів – «брухас» – продовжиться. А що, діти були зовсім недалекі від істини. 



 
Два друга у плавках із номером Роббена на спині вирішили, що на футбол зайвого брати не слід. Зрештою, у Сальвадорі – субтропічний клімат і дуже спекотно, тож у бути у плавках – саме те, що треба. 
 
 
Мексиканці все ніяк не заспокояться, що пенальті у їхні ворота у матчі з голландцями був несправедливий, тому «притягли» на чвертьфінал плакат із написом «Пенальті не було!». Однак показують його з усмішкою, а отже це більше фанатський прояв, ніж протест. 
 
 
Голландці теж з порожніми руками не ходять: фанат «Оран‘є» знайшов на гігантському фото місце і для себе у футболці ван Персі, і для Снайдера. 
 

 
І завершальний акорд – індіанець, котрий запрошує вболівальників на арену, а після гри  так само щиро казав усім «До побачення!». Чвертьфінал Нідерланди  - Коста-Ріка закрив програму ігор Кубка світу у Сальвадорі. 
 
 
О. ГЛИВИНСЬКИЙ, Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.