Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 20 августа 2013, 13:15
12244
44

СТОРОЖЕНКО: Кримінальна відповідальність у спорті необхідна

Перший віце-президент ФФУ розповів Sport.ua, як в Україні борються з договірними матчами

| Обновлено 20 августа 2013, 13:15
12244
44
СТОРОЖЕНКО: Кримінальна відповідальність у спорті необхідна

Перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко розповів Дмитру Поворознюку про новий законопроект, який зробить український спорт чеснішим, про ініціативу УЄФА та максимальний строк ув’язнення в разі корупції чи шахрайства у спорті.

- Хоч одна людина в світі знає чи гратиме «Металіст» в єврокубках цього сезону?
- На ту хвилину, що ви задаєте мені це питання, жодна людина не зможе сказати щиро, відверто та головне компетентно, що все закінчиться так чи інакше.

- Яка позиція ФФУ у питанні судового процесу CAS та «Металіста»?
- Ми поважаємо рішення CAS, але ми бачимо протиріччя. Деякі положення викликають сумніви. А будь-які сумніви, які тягнуть за собою відповідальність, повинні трактуватися на користь того, кого звинувачують. Це фундаментальне положення права. Тому коментувати в деталях цю ситуацію я не буду. Ми обов’язково вискажемо свою позицію. Люди повинні знати правду, нікого обманювати ніхто не буде.

- Коли в Україні з’явиться кримінальна відповідальність за договірні матчі та підкуп арбітрів у футболі?
- Наприкінці 2011 року президент УЄФА, Мішель Платіні, виступав у європейському парламенті. Він звернувся до депутатів із наполегливою ініціативою про створення закону, який дав би можливість урядам усіх країн ЄС прийняти законодавство, спрямоване на боротьбу з корупцією та договірними матчами в спорті, і зокрема футболі. Цю ініціативу підтримали.

Потім Мішель Платіні зустрічався з міністрами внутрішніх справ усіх країн Європи і домовлявся про скоординовані заходи спрямовані на боротьбу з корупцією та договірними матчами.

У лютому 2012 року фахівці ФФУ разом зі мною розробили коротенький проект. Ми просили внести зміни та доповнення до кримінального кодексу України і внести в нього нову статтю «шахрайство у спорті», де передбачали три частини відповідальності. Найбільша санкція - за змову, в яку були втягнуті арбітри, посадові особи або якщо шахрайство відбулось у матчах для неповнолітніх - до семи років позбавлення волі.

- Що зараз із цим проектом?
- Ми передали свої напрацювання, тексти, пропозиції до міністерства молоді та спорту. Під егідою Міністерства ФФУ входить до великої групи фахівців із різних спортивних федерацій. Я думаю що до кінця року цей проект зможе пройти перше слухання в Верховній Раді. Надіюсь на листопад 2013-го.

Ми зараз узгоджуємо деталі з іншими асоціаціями і хочемо щоб великі Федерації: хокею, волейболу, баскетболу, легкої атлетики прийняли участь і всі взяли на себе відповідальність боротися із шахрайством у спорті через внесення цього закону.



- Якщо сьогодні, до прийняття вашого проекту, в кабінет президента ФФУ прийде людина і зізнається, що зіграла договірний матч, то все закінчиться лише його дискваліфікацією?
- Його і всіх, хто приймав у цьому участь, відсторонять по життєво від футболу. Але потрібно розбиратись детальніше, оскільки наговорити на когось можна що завгодно. За останні п’ять років я цього наслухався.

- Наскільки мені відомо, один із подібних проектів, ініційованих депутатом Вадимом Колісниченком, уже є в міністерстві молоді та спорту. Але його розкритикували.
- Ви зараз говорите про проект, який вже внесений до Верхової Ради народним депутатом, і мова йдеться про «боротьбу з договірними матчами у футболі». Ось цей проект дійсно не узгоджується з деякими актами чинного законодавства. Більше того, ФФУ не дала на нього згоди. Там є дві фундаментальні речі, з якими ми не погоджуємося. Перша – закон повинен бути не футбольний, а спортивний. Друга – там відсутня кримінальна відповідальність за шахрайство.

- Якщо ваш проект буде затверджений у ВР, хто буде боротись із шахрайством: прокуратура, міліція, якийсь окремий орган?
- Мені подобається приклад Франції, Італії, Німеччини, Іспанії, Туреччини, де цим займаються органи які уповноважені державою здійснювати розслідування. Сьогодні всі посилаються на досвід, пов'язаний із «Ювентусом», і тому скандалу, який був в Італії. Але людям же не кажуть правду. Там були поліцейські розслідування - кілометри плівок прослуханих розмов, відео записи, які були санкціоновані, а не записані десь з-під столу. Там пішли серйозні справи в загальний суд, який визнав людей винними. Дехто із мосту кидався і закінчував своє життя. І лише після того як рішення суду вступило в силу, національна футбольна італійська асоціація прийняла рішення, скільки очок зняти із клубів, кого і в яку лігу відправити.

Платіні завжди казав: «УЄФА та національні асоціації - не поліцейські структури». Ми можемо приймати рішення лише тоді, коли є результати розслідування органів уповноважених державою. В Україні такими органами є МВС, Генеральна прокуратура. Потрібно застосовувати сучасні технології аби навести порядок у футболі. Проти всіх. Арбітрів, тренерів, футболістів, менеджерів.

- УЄФА проти втручання держави в футбол. Така політика не суперечить закону про який  ми зараз говоримо?
- Держава не може втручатися в спортивні питання, призначати арбітрів, спонукати прийняти рішення на виконкомі ФФУ. Ми з державою не конкуренти, а партнери. Президент УЄФА сам каже, що потрібно співпрацювати з державою і в тому числі в особі органів поліцейського розслідування.

- Ви не боїтесь, що таким чином можна буде підставляти невинних і прибирати з футболу конкурентів?
- Ні. Нехай слухають. Чого боятись чесній людині? Сьогодні я спілкуюсь із людьми на форумах та блозі. Мене часто ображають там. Пишуть, що Шуфрич заніс Стороженку чемодан доларів щоб «Говерла» залишилась у ПЛ. Так візьміть цей чемодан, і заберіть половину або весь (сміється – Авт.). Який чемодан? Про що ми говоримо? Слухайте мене, підглядайте, ходіть за мною. Я не боюся. Нехай трясуться від страху ті, хто займається зловживаннями, шахрайством.

- У нас 16 клубів ПЛ, і в 14 із них власники теперішні аби колишні були або є депутатами ВР. Хтось із них коли-небудь ініціював подібний проект?
- Таке мені не відомо. Це питання уже конкретно до них. Але крім ПЛ, у нас є ще перша і друга ліга. Ми володіємо інформацією, що і там є матчі з можливо фіксованими результатами. Ми отримуємо цікаву інформацію з УЄФА, яка підозрює деякі матчі і надає нам конфіденційну інформацію. І ми відслідковуємо ці процеси. Ми в цьому році запланували виїзди до деяких клубів. Зайдемо перед матчами в роздягальні і прямо скажемо: «Хлопці, у нас є таке інформація з УЄФА. Ми приїхали подивитись, який буде матч. Договірний чи чесний. За договірний всі будуть дискваліфіковані по життєво. А тепер йдіть на поле та грайте».



- Ви в ФФУ 15 років, чому ви або хтось інший не ініціювали цей проект раніше? Чому всі терпіли до 2013 року?
- Послухайте, у лютому 2012 року я із рук в руки передав президенту ФФУ цей закон. Він сказав, що все добре, і треба цим займатись. Але… Спершу нам були притаманні методи нашого внутрішнього відношення до цієї проблеми через комітет з етики та чесної гри. Договірні матчі в Україні доводились і раніше. Згадайте матч «Борисфен» - «Полісся» чи «Суми» - «Карпати». Зараз у ФФУ на чолі з Анатолієм Коньковим  одне з першочергових і фундаментальних завдань - зробити український футбол чесним.  

- Без кримінальної відповідальності спорт не очистити?
- Я впевнений, що кримінальна відповідальність потрібна. Всі закони, які передбачають дисциплінарні та адміністративні покарання, не будуть мати жодних наслідків для запобігання цих ганебних явищ. Але багато хто вважає навпаки. 28 національних асоціацій Європи з 53, які входять до УЄФА, мають законодавство про кримінальну відповідальність у спорті. І зараз просувається це в інших країнах. До речі, три тижні тому в Російській Федерації також прийнятий такий закон.

У якій країні найкраще борються з шахрайством у спорті? Ми вивчали досвід усіх країн. У кожної із них різне законодавство. Наприклад, в Італії не діє презумпція невинності. Не так просто взяти досвід  і перенести. Тому ми мали певні складності. Але якщо нічого не робити, то навіщо це обговорювати.

- Договірні матчі все одно будуть, але їх буде менше?
- Зараз в кримінальному кодексі існує стаття з жорстокою і суровою відповідальністю за вбивство. Але ж людей вбивають. На жаль. Ви хочете сказати, що це марна праця? Ні. Люди будуть знати. Арбітри будуть знати. В першу чергу підозрюють їх.  Футболісти, тренери, функціонери – всі будуть знати, що можна замість роботи в престижному виді спорту опинитися за гратами. Це важливо.

Чому я наполягаю на кримінальній відповідальності? Можна буде застосовувати закон положення закону про міліцію, прокуратуру, боротьбу з організованою злочинністю, боротьбу з корупцією, закон про оперативно-розшукові заходи. Ми всі хочемо покласти край договірним матчам. В суспільстві існує думка що корупція в спорті є, але борються з нею не достатньо. І я з цим погоджуюсь.

- Якісь клуби вже висловили зацікавленість вашим проектом?
- Ми - ініціатори. Я думаю, що власники клубів нас підтримають. Коли кожен із них отримає проект цього закону, а багато хто з них є народним депутатом, то цей закон буде прийнятий. Тому що всі зацікавлені в тому щоб точилася чесна боротьба.

- Але є люди, яким не вигідно щоб подібний закон був прийнятий?
- Не можу цього виключити. Я ж не в дитячому садочку зараз знаходжусь. Розумію, що може є люди, які зволікають або яким нецікаво це питання. Або хтось, можливо, і не хоче.  Але особливої опозиції я не бачу.

Дмитро ПОВОРОЗНЮК, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 44
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ABCD4321
Для таких как СТОРОЖЕНКО: Кримінальна відповідальність у спорті необхідна.
Loredan
Этого перца уже давно посадить пора по совокупности...Первое что на ум приходит,это попытка захвата власти, махровый лоббизм "семейного" клюба и звездеж про договорняк МХ в статусе оф.лица федерации.
valeryta
Кримінальна відповідальність?
Тільки б ні зі Стороженком в прокурорах!
andrianamusic
А ще не завадило б застосувати кримінальну відповідальність для таких персонажів,як Стороженко та йому подібних істот(((.
Ukraine_Forever
СТОРОЖЕНКО: Кримінальна відповідальність у спорті необхідна
==============================
Почнемо з тебе!
TRASHER
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
oxexexo
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
konstb333
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
samuel11
ну у тебя и рожа, шарапов...
mafiozi250
Да сорвался немного, согласен на счет глухого села, в точку сказано)
Вольский
Ну не так радикально. Пусть себе живут, только подальше в глубинке, в глухом селе за колючкой.
mafiozi250
Пока будут живы Коньков,Стороженко дальше будет только хуже,я не опечатался,именно живы...
rriiss
Как достала эта даунецкая шваль и ее соратники. Ведь даный закон о криминальной отвественности будет использоваться только для усмерения негодных. Это ж и так ясно. Будет одна бабка сказала, я проходил услышал, прослушки, выимка документов и т.д. и т.п. Посмотрите как щас используется новый КПК, только для выбивания денег и устранения неугодных. Что Вам мешает щас сделать без криминальной отвественности что б судьи нормально судили, а не в нужную сторону??? Достали уже эти "покращуващи". Кругом лезут, все гребут под себя, когда ж это кончится.........
Darinka
Уточнение в скобках улыбнуло!! )
Darinka
Ну вот не знаю "почему", но смотрю на такое ухоженное и типа добродушное лицо г-на Стороженко, и вдруг вспоминается фраза из известного фильма; "ВОвремя предать, это не предать, а предвидеть!"
aspirs
Не верю в добрые намерения г-на(господина)Стороженко для украинского футбола!
mafiozi250
При виде этой жирной хари,хочется блевать,извиняюсь за грубость)
Вольский
----
С должности уйти? Не дождётесь. Он уже занял предварительную изготовку в отказ идти. Щас скажет: Какой Металлист? А я причём? Кто Суркису руку не под...? Вы на что намекаете? Какой чемодан?
Ещё ни разу не читал, что бы он признал свою вину в чём либо, несмотря на то, что перебегает из одного стана в другой на ура! Он всегда за тех, кто побеждает.
Вот и сейчас, забыл про металлист и нашёл себе срочное занятие - законопроект писать. Иначе всё рухнет без этого закона. Все чемоданы мимо пронесут. Ну-ну. Жаль болельщиков, которые в него верили, а может, кто-то ещё и верит до сих пор.
Виталий
Человек которому место в тюрьме может принять только один закон,амнистию.