Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 28 августа 2012, 12:18
1504
0

СОПКО: «Из поражения от Шахтера Карпаты извлекут пользу»

Телекомментатор поделился мнением о результатах встречи донецкой и львовской команд

| Обновлено 28 августа 2012, 12:18
1504
0
СОПКО: «Из поражения от Шахтера Карпаты извлекут пользу»
Александр Сопко

Уболівальники дивляться на гру загалом, експерти розбирають її в найменших деталях. Як за матчем між «Шахтарем» та «Карпатами» спостерігав український телекоментатор Олександр Сопко, він розповів Інформаційному центру.

– Очевидно, що грали команди різні за класом, за рівнем передсезонної підготовки, за наявністю висококласних футболістів. Також відчутна різниця малюнку гри. А стосовно морально-вольових якостей, бажання, то «Карпати» їх сповна проявили – і це хороший знак на майбутнє. Футболісти не опускають голови і б’ються до кінця. Команда абсолютно не боялася чемпіонів і не грала в переляканий захисний футбол. Карпатівці грали так, як хотів новий наставник Ніколай Костов. За це йому варто сказати спасибі, а також подякувати всій команді, яка комбінували доти, доки були сили. І не було відчутно, що «Карпати» грають на виїзді. Вони грали в типовий домашній футбол.

– Чи вважаєте ви, що гра в комбінаційний контратакувальний футбол проти «Шахтаря» є утопією для команди, яка ще вчора боролася за виживання?
– Певною мірою, так. Ми мали змогу бачити, що «гірникам» вдавалася колективна гра через те, що у них було багато оперативного простору, адже львів’яни грали у відкритий футбол. Але це хороший фундамент на майбутнє. Повірте, з командами, які є рівні за класом, чи навіть трохи сильнішими, «Карпати» здобуватимуть результат. Дивіденти прийдуть з іншими матчами. Залучаються молоді гравці. Потрібен досвід, який буває дорожчий, ніж очки. Чом би й не грати агресивно, якщо не боїшся? «Карпати» продемонстрували, що бажання є, а страху нема. Потрібно ще збалансувати фізичний стан, попрацювати над реалізацією моментів. Коли виходиш на двох чи трьох захисників, або віч-на-віч, необхідно використувати такі шанси сповна. Також треба звернути увагу на рівень функціональної підготовки тих футболістів, які, виходячи в стартовому складі, втомлюються ще у першому таймі. Тренерам є над чим подумати, але фундамент для розвитку у них хороший.

– Ви відзначили атакувальний потенціал «Карпат», зате в захисті були провали. Проаналізуйте дії карпатівських оборонців.
– Захисники помилялися з двох причин: розриви між ними і воротарем та їхня відчутна повільність. Кожен пас за спину був дуже небезпечним. «Гірники», як завжди, багато пресингували. А коли в команді повільні захисники, то складно не пропускати голи від команди рівня «Шахтаря». Можливо, оборонній ланці львівської команди ще не вистачає тактичних навиків. Загалом, «Карпати» максимально вирівняли гру після стартового штурму донеччан, в середній лінії у господарів поля не було явної переваги, «Карпати» тримали м’яч, спокійно перепасовуючись. Але гості оголювали тили, був дисбаланс між ланками, і «Шахтар» цим користався.

– Що скажете про Жовтюка та Кенію, які дебютували в «Карпатах», вийшовши на заміну?
– Про молодого оборонця поки важко щось говорити, а от Кенія ще не готовий грати багато часу, через це приймав поспішні рішення, наступав на м’яч, хоча насправді з технікою у нього все добре.

– Судячи з опитування на офіційному сайті «Карпат» про те, хто був кращим у матчі, цей новачок сподобався вболівальникам, які віддали йому чимало голосів.
– Справедливо. Він оживив гру. Цей футболіст намагається грати гостро або постаратися зіграти максимально надійно. Він націлений на боротьбу, і ми бачили його старання. На жаль, він довгий час не грав, тому наразі не може себе сповна проявити. Згадайте момент, коли в одній з небезпечних атак він віддав пас направо. Задумав добре, але великий майстер зробив би це більш якісно. Чесно кажучи, складно судити його за одним матчем.

– Після гри на одному з футбольних сайтів був заголовок: «Шахтар» пройшовся катком по «Карпатах». Ви погоджуєтесь з такою категоричністю?
– Досить дивний заголовок. Хоча варто зазначити, що «Шахтар» міг додати в атаці, мав більше сили, моментів, упевненості. Але чи варто так категорично говорити? Зараз будь-якій команді нелегко грати проти «Шахтаря».

– Настільки б сильно відрізнявся малюнок гри, якби «Карпати» грали в оптимальному складі?
– Я думаю, тут усе залежить не від персоналій, а від всієї команди. Дуже мало часу минуло, щоб щось серйозно змінити. Через місяць навіть той склад, який грав у Донецьку, зможе стати справді сильним, прогресувати. В принципі, певний прогрес вже є. Він особливо помітний за деякими домашніми матчами та грою в Одесі. А такі гравці, як Лукас, Голодюк звісно ж підсилять гру команди.

– Хто найбільше сподобався у грі проти «Шахтаря»?
– В першу чергу Богатінов. Він багато рятував команду в попередніх поєдинках, з «Шахтарем» також не раз демонстрував свій рівень. Запам’ятались сейви на початку матчу. Якщо б «Карпати» тоді пропустили, то мабуть, була б зовсім інша гра. Також сподобався Штіліч. А взагалі, всі зіграли на своєму рівні, ніхто явно не випадав, відчувалася командна впевненість, що дуже важливо. А ще Худоб’як добре попрацював, хоча йому важко було. Тим більше, майже всю гру провів з «гірчичником».

– Чи стало для вас несподіванкою те, що Костов не поставив у стартовий склад таранного форварда: Кас’яна або Гладкого?
– Для мене це запитання цікаве, я не маю відповіді. Гладкий справді сильний нападник, але його починають забувати не тільки спеціалісти, а й уболівальники. Чому він не грає? Не думаю, що Костов сам собі ворог, не ставить досвідченого сильного форварда на матчі. Для Олександра це тривожний дзвіночок.

– Але він зробив велекий внесок для того, щоб «Карпати» зберегли прописку в Прем’єр-лізі...
– Так, він спочатку забивав, але це вже в минулому. Зараз він дуже мало грає. Не знаю, в чому причина.

– Є ймовірність, що поразка 3:0 знову послабить дух команди?
– Вважаю, що ні. Це хороша гра для навчання, для аналізу і тренерських роздумів. Треба робити висновки і йти далі впевнено. Не думаю, що набирати очки для «Карпат» зараз буде складно. Сильних команд у нас дві-три, з натяжкою чотири. Тому не варто розчаровуватися. Як на мене, це не вплине на дух «Карпат», адже вимальовується прогрес. У майбутньому «Карпати» отримають користь з цієї поразки.

– Які зміни відзначите, після перших матчів під керівництвом Костова?
– Найбільше помітно те, що команда грає в короткий пас та досить довго контролює м’яча. Це те, що Костов робив у донецькому «Металурзі». Тепер карпатівці не так часто віддають м’яча суперникам, відчувають партнерів по команді, вікриваються, не ховаються. Коли сили покидають гравців, то ці напрацьовані компоненти відходять трохи на задній план. Треба ще працювати над фізичною підготовкою. Зазначу, що атакує вся команда. Навіть Озарків двічі загрожував Пятову. Ніколай Костов працює в команді всього нічого. Треба ще місяць для того, щоб підправити фізичний стан, потім місяць для вироблення власного фірмового почерку. Футболісти, тренери і керівництво – це тріада. Вони всі разом повинні стати потужним кулаком. Не все залежить від одного тренера, хоча кваліфікація Костова не викликає жодних сумнівів.

– Вас не дивує, що Ніколай Костов із своїм штабом не привів із собою цілу групу легіонерів, а довіряє молодим українцям?
– На це нема часу. Запрошувати футболістів перед трансферним вікном, яке зачиняється – дуже ризикований шлях. Це може зіграти злий жарт. Костов розумний спеціаліст і усвідомлює, що не треба когось брати аби лише брати. Та й не думаю, що взимку він набиратиме цілу групу легіонерів. В «Карпатах» всі футболісти хороші. Це очевидно. Хоча підсилення, а не просто поповнення команди, не зашкодить.

– Як ви думаєте, Луческу задоволений грою проти «Карпат»?
– Мірча Луческу – тренер-максималіст. Це те, що відрізняє його від багатьох інших тренерів. Він завжди знайде якісь помилки, недостатки. А вони є. Зокрема, реалізація в матчі з «Карпатами» шкутильгала. Безумново, Луческу вимагатиме покращення гри.

– Чи не занадто рано гірники вийшли на пік форми? Чи не на пік?
– В «Шахтарі» 25 футболістів. Ви розумієте, яка це кількість. Немає меж досконалості. Головне, щоби всі здорові були. Думаю, гру можна ще покращити, їм є куди рости. Конкуренція + ротація + тонус = прогрес. А те, що донеччани вже зараз демонструють такий рівень, – це тільки плюс.

– В чемпіонаті України «Шахтар» фаворит?
– Такий же фаворит, як «Динамо», «Дніпро» та «Металіст». Ще нічого не сталося. «Шахтар» просто перебуває в чудовій формі. Чемпіон буде весною, а зараз йде гонка за це саме чемпіонство. І впевнений, що вона не буде легкою для якоїсь одної команди.

– Після гри з «Карпатами» Мірча Луческу сказав, що рівень українського чемпіонату виріс. При тому, що його команда грає напевно в найкращий свій футбол, всіх перемагаючи з великими рахунками. Чи не вбачаєте у цих словах долю іронії?
– Він ж мав на увазі виступи наших клубів у єврокубках. Українські команди перемагали далеко не останні в Європі команди. Звичайно, рівень зростає.

– На завершення, повернемось до «Карпат». На яке місце в турнірній таблиці «Карпати» можуть розраховувати цього сезону?
– За потенціалом у першій вісімці.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.