Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
4005
6

Голкіпери року в Україні

Володарі призу «Воротар Республіки», починаючи з 1990 року

Голкіпери року в Україні
Андрей Пятов

За опитуванням ДКФСУ (1990-1991) + «Спортивної газети» (1992 - 1993) + газети «Український футбол» (із 1994)

1990 Віктор Чанов
Тріумфатором стартового референдуму вийшов легендарний Віктор Чанов — воротар ефектний, із хорошою статистикою, ось і тринадцяте чемпіонство кияни здобули багато в чому завдяки йому — впродовж першості він не допустив жодної помилки.

1991 Ігор Кутепов
Вихованець первомайської ДЮСШ Ігор Кутєпов, який обрав начебто нехитру методу поводження в «рамці», останнього союзного сезону, попри молодість, був у знекровленому «Динамо» серед найстарших, відзначившись кількома відбитими пенальті.

1992 Олександр Помазун
За підсумком першого національного чемпіонату кіпером №1 визнали одного з його героїв — харків'янина Олександра Помазуна, яскравого представника «втраченого покоління» дев'яностих, гравця сміливого, дещо авантюрного, здатного на шалені сейви.

1993 Ігор Кутєпов
Ігор Кутєпов належав до т.зв. «рудаковського» типажу «брамарів», надаючи перевагу спокійній виваженості перед будь-якими діями «на публіку»; проявилося це й тоді, коли столичний гранд завоював дебютний комплект українських золотих медалей.

1994 Олександр Шовковський

Чи не одразу з феноменальним стартом у Європі Олександр Шовковський — найкращий голкіпер незалежної України — окреслив свої, тісно переплетені, чесноти й недоліки: небачена реакція та нервозність, «читання» гри і паніка при верхових подачах.

1995 Олег Суслов
Олег Суслов вважався воротарем без слабких місць: надійний, легко керував оборонцями і брав пенальті, чудово рухався на лінії й добре — на виходах; став героєм у польській Лодзі, коли власноруч вивів одеситів до наступного етапу Кубка УЄФА.

1996 Олег Суслов

На середину декади до перерахованих «плюсів» Олега Суслова додався ще один — уміння пробивати 11-метрові удари, в іншому ж змін не було: відмінні дії на всіх рівнях, чотири сезони поспіль без замін у чемпіонаті, а далі... австрійська безвість.

1997 Олександр Шовковський
Якось непомітно Олександр Шовковський освоїв функції основного в національній футбольній дружині, виконуючи їх практично бездоганно — йому невиходом до Франції не дорікали, зате по ділу хвалили за потрапляння киян у чвертьфінал євроліги.

1998 Олександр Шовковський

Тепер, уже беззастережний «№1» у нас, Олександр Шовковський зміг піднятися до статусу одного з провідних стражів воріт континенту: «квитком» у цей елітний клуб стала незабутня серпнева драма в Празі; успішно підтвердив реноме в наступні місяці.

1999 Олександр Шовковський
Тогорічний листопад для Олександра Шовковського був майже трагічним, утім, окрім прикрих епізодів, запам'яталися його яскраві виступи проти французів і росіян, «Байєра» й «Лаціо», отож чільна сходинка «СаШо» в конкурсі — заслужена.

2000 Юрій Вірт
Хоч і невисокий (із «фахової» точки зору), зате пластичний, спроможний миттєво реагувати на зрадливу траєкторію м'яча, дебютний репрезентант «Шахтаря» Юрій Вірт «на рівні» тримався не надто довго, увійшовши до анналів грою в Лізі чемпіонів.

2001 Віталій Рева
Особливий час для Віталія Реви: навесні він успішно захищав останній рубіж столичних «армійців», у пам'ятному поєдинку самотужки перекресливши надії Донбасу на «золото», а восени був «світлою плямою» європейського виступу сусідів-динамівців.

2002 Віталій Рева

Віталій Рева — цілеспрямований, стабільний «перший номер» віце-чемпіона країни й національної збірної, компенсуючи брак зросту зосередженістю, класно провів цілий рік (як за «синьо-жовтих», так і «блакитно-білих»), «змазавши» хіба що кінцівку.

2003 Олександр Шовковський
Остаточно вилікувавши травму плеча, Олександр Шовковський зміцнів психологічно, набув упевненості та досвіду, не розучився ловити «мертві» м'ячі й загалом сформувався як спортсмен; в результаті — рівний сезон, зокрема в євролізі.

2004 Олександр Шовковський
Якщо в другому колі тринадцятого чемпіонату Олександр Шовковський «чергував» із колегою «вахту» в київській «рамці», то з новим тренером уже капітан і пенальтист — знову оплот її редуту й авторитет у складі колективу зі тризубом на грудях.

2005 Олександр Шовковський
Період розквіту Олександра Шовковського: долаючи схильність до надмірного хвилювання, відшліфував власні переваги (передусім — «котячу» реакцію), зачарувавши загал — одні показники в збірній (п'ять поєдинків «на нуль» із восьми) чого варті.

2006 Олександр Шовковський
Увійшовши в історію мундіалів, коли зостався «сухим» за підсумком післяматчевих 11-метрових, Олександр Шовковський ніби підсумував «золотий» етап кар'єри, і навіть подальший спад не скасував рекордне, восьме, звання «Воротаря Республіки».

2007 Андрій П'ятов
Андрій П'ятов, іще вчора запасний кіпер «Ворскли», непомітно виріс у незамінного в «Шахтарі» й кандидата до лав «синьо-жовтої» репрезентації, причому його дебют у Донецьку виявився казковим: півтисячі «сухих» хвилин в офіційних зустрічах.

2008 Андрій П'ятов
Унаслідок спаду форми конкурентів Андрій П'ятов отримав нагоду «захопити» позицію в «старті» головної команди держави, чим і скористався: один пропущений м'яч у п'яти матчах, чотири гри «на нуль» плюс беззаперечне місце в основі «гірників».

2009 Андрій П'ятов
Суть майстерності Андрія П'ятова в простоті й економії рухів; видатного для нашого футболу року серйозно помилився тричі — у Стамбулі (травень), Дніпропетровську (жовтень) і Белграді (грудень), «перекривши» це загальною стабільністю.

2010 Андрій П'ятов
Сильні та слабкі сторони Андрія П'ятова традиційні для нашої школи: добра гра на лінії, погана — на виходах, із цим «багажем» йому суджено йти далі, саме він уособлював донеччанина восени, коли «Шахтар» вийшов у плей-офф чемпіонської Ліги.

газета «Український футбол»

Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Они! Это! Сделали!
Футбол | 27 марта 2024, 11:23 31
Они! Это! Сделали!

Валерий Василенко – о выходе сборной Украины на Евро-2024

ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же
Футбол | 27 марта 2024, 14:39 7
ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же

Болельщики очень хотели получить общую фотографию с капитаном сборной Украины

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lesko1980
Locci - ти плутаєш, Левицький грав в Франції, але через проблеми з паспортом попав в Спартак з якого викликався в збірну. Але так нічим в ній і не відзначився.
Загинув ж молодий воротар збірної України та ЦСКА "Москва" Сергій Перхун під час матчу ЧР з Анжи.
Locci
Левицького небуло. якщо непамятаэте навыть за збырну грав але трагічно загинув під час матчу ЧУ
SergeSuper
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
fnick
Олег ушел именно в Австрию.
Жаль..
Классный кипер был у нас в Одессе.
В еврокубках творил чудеса и вытаскивал мертвые мячи.
В чемпионате был №1 без вариантов.
Malibu911
Нет, в Австрии.
bondsergey07
Якщо не помиляюсь, то О.Суслов пропав у Австралii, а не в Австрii !