Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3623
1

Клуби, які зникли. Ч.7

Скільки «Яворів» та «Спартаків» було в Сумах?

Клуби, які зникли. Ч.7

Ми продовжуємо згадувати всі клуби та команди, які, за період незалежності України, виступали в її чемпіонатах (вища, перша та друга ліги), але нині вже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом).

Нагадуємо, що виступи колективів ми розглядаємо за територіальним принципом - по областях (в абетковому порядку). Від Автономної республіки Крим, потім по всіх 24 областях, а також містах Київ і Севастополь, які мають окремий статус.

У попередніх числах ми згадали про колективи АР Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської та Полтавської областей. У цьому числі ми пройдемося рівненською, Сумською та Тернопільською областями.

Частина 1

Частина 2

Частина 3

Частина 4

Частина 5

Частина 6

Рівненська область

Сказати, коли на футбольній карті з'явився клуб «Іква» (Млинів), важко. Відомо лише, що вже в сезонах-2002 та 2003 ця команда брала участь у чемпіонаті України серед аматорів, а до того вже виступала на першість області. У чемпіонатах України колектив дебютував у сезоні-03/04. Але пробули млинівці у другій лізі лише рік і, за підсумками того ж сезону опинившись серед аутсайдерів, вилетіли в аматори. Певний час команда виступала на першість області, аж поки 2008 року не перейменувалася на «МлинКов» (Млинів). Нині: вже під такою назвою млинівці виступають у першій лізі чемпіонату Рівненської області.

Сумська область

Футбольний клуб «Автомобіліст» (Суми) було створено 1965 року як дітище місцевого автопідприємства № 18021. Двічі (1986 та 1990 рр.) вигравав чемпіонат області. Двічі ставав і володарем Кубка Сумщини (1986 та 1987 рр.). Розпочав виступати в чемпіонатах України ще 1992-го (весна) у першій лізі. Провівши в ній два роки, змінив назву на ФК «СБТС» (Суми). У сезоні-1994/95 команда, змінивши назву на ФК «Суми», понизилася в класі. У сезоні-1995/1996, ще раз прибравши назву «Агротехсервіс», стала аутсайдером і другої ліги та припинила існування. Нині: клубу з такою назвою в Сумах немає. Єдиний колектив, у назві якого є складова «Авто», — «Автолюкс» виступає у вищій лізі чемпіонату Сумщини.

«Агротехсервіс» (Суми) — див. «Автомобіліст» (Суми).

Якщо клуб «Електрон» (Ромни) й зародився наприкінці радянської епохи, то виступав винятково на рівні обласних змагань. Історія свідчить, що роменська команда все ж таки з'явилася на світ уже в незалежній Україні. Відомо, що в сезоні 1992 року «Електрон» уже виступав у чемпіонаті України — щоправда, у третій лізі, тобто перехідній. Там пробувши два роки, посеред сезону-93/94 роменчани знялися зі змагань. Відродження команди припало на 1996-й. Саме тоді «Електрон» став чемпіоном області, а за рік, тобто на сезон-97/98, заявився у другу професіональну лігу і сходу посів найвище в своїй історії місце — третє. Загалом, команда пробула в другій лізі майже сім років, аж поки, наприкінці сезону-03/04, а саме після 21-го туру, не знялася зі змагань. Нині: ще 2004-го «Електрон» став бронзовим призером чемпіонату області. Потім в обласних змаганнях від міста Ромни виступали «Ромни-Кондитер», «СБК-Кондитер», «СБК» (усі були бронзовими призерами 2006, 2007 та 2008 років відповідно). Ще одна команда, «Сула» (Ромни), 2007-го завоювала срібні медалі. Чи мають ці команди стосунок до «Електрону» — сказати важко.

Охтирський «Нафтовик» з'явився на футбольній мапі України ще 1980 року. Вже 1985-го охтирці стали чемпіонами України серед КФК і завоювали путівку до другої ліги СРСР. У чемпіонатах України охтирці розпочали виступ з 1992-го у вищій лізі, але вже у дебютному сезоні вилетіла до першої ліги. Там пробувши аж вісім сезонів, «Нафтовик», за підсумками сезону-99/00, вилетів до другої ліги. Але уже за підсумками сезону-00/01 знову повернувся до першої ліги. На сезон 04/05 команда вийшла під назвою «Нафтовик-Укрнафта». Нині: під такою ж назвою — виступає у першій професіональній лізі України.

«СБТС» (Суми) — див. «Автомобіліст» (Суми).

Українські джерела стверджують, що ФК «Слов'янець» (Конотоп) зародився вже у незалежній Україні, а польські наполягають, що історія цього клубу тягнеться ще з 30-х років минулого століття, коли у Конотопі народилася команда «Локомотив». Іще 1938 року колектив брав участь у розіграші Кубка УРСР. Якщо відштовхуватися від того, що «Локомотив» є попередником «Слов'янця», то можна вважати, що конотопці мали шанс виступати у чемпіонатах України ще з 1994-го. Але тоді «Локомотив», швидко заявившись у другу лігу, так само швидко й відмовився від участі в ній ще до початку змагань. Сам же «Слов'янець» почав виступати у другій лізі з сезону-97/98. Але вже перед сезоном 98/99 конотопці знялися зі змагань. Нині: якщо довіряти польським джерелам, «Слов'янець» відродився 2000 року під назвою «Шахтар» (Конотоп). З того часу «гірники» аж п'ять разів (2001, 04, 06, 07, 09) ставали чемпіонами Сумської області.

Історія сумського «Спартака» — тривала і багатогранна, адже колектив за свою майже тридцятилітню історію багато разів змінював назву, дислокацію, занепадав та знову відроджувався. Ще 1982 року в Краснопіллі народилася команда «Явір». За радянських часів команда була чемпіоном області (1984) та володарем Кубка області (1985). У чемпіонатах України сумчани під тією ж назвою «Явір» почали виступати із сезону-1992 у перехідній лізі й відразу здобули право грати у другій професіональній. Двічі, за підсумками сезонів-92/93 та 93/94, сумчанам не вистачало дещиці, щоб підвищитися у класі, аж поки, за підсумками першості-94/95, вони таки вибороли право грати у першому дивізіоні. Там команда виступала аж три роки, поки керівництвом клубу 1998-го було ухвалено рішення перевести її до обласного центру й перейменувати на «Явір-Суми».

У такій новій іпостасі колектив проіснував ще два роки, а на сезон-00/01 вийшов під назвою «Спартак» (Суми). За підсумками того ж таки сезону опинився серед аутсайдерів і вилетів до другої ліги. Проте там пробув недовго. Спочатку посеред сезону-01/02 змінив назву на ФК «Суми», а потім, за підсумками цієї ж першості, виборов путівку до першої ліги. Там команда посеред першості-02/03 знову (вже вкотре!) вирішила змінити назву, цього разу на «Спартак» (Суми). Ще за рік, а саме посеред сезону-03/04 стала називатися «Спартак-Горобина» (Суми). Після цього в ній не змінювалися ані назва, ані дислокація майже два роки, аж поки у травні 2005-го колективу знову повернули назву «Спартак». Уже з оцим ім'ям він проіснував ще півтора роки, аж поки посеред сезону-06/07 не знявся зі змагань. Нині: відомо, що ще 2007 року в першій лізі чемпіонату області виступала команда з назвою «Спартак-ПС». Чи має вона якийсь стосунок до «Спартака» — сказати важко. Зараз у вищій лізі області такої команди немає. У другій лізі виступає ФК «Суми», але вважається, що то клуб, який народився з відродженого «Явора» (Краснопілля), а не спадкоємець «Спартака».

«Спартак-Горобина» (Суми) — «Спартак» (Суми).

«Фрунзенець-Ліга-99» (Суми) народився на світ ще 1960 року як «Авангард» (Суми). Уже того року колектив почав виступати у чемпіонаті СРСР в класі «Б» і грав там аж до 1983-го. Відродження команди відбулося у середині 90-х. Тоді сумський колектив під назвою «Фрунзенець» став володарем Кубка Сумщини і 1995 року взяв участь у розіграші Кубка України. 1999-го в житті сумчан відбувся новий етап відродження: колектив перейменувався на «Фрунзенець-Ліга-99» і почав швидко підніматися до професіонального рівня. 2000 року це вдалося: команда на сезон-00/01 заявилася у другу лігу чемпіонату України. Проте відіграла там лише два роки і на першість-02/03 уже не вийшла. Нині: вважається, що того ж 2002 року «Фрунзенець-Ліга-99» об'єднався зі «Спартаком» (Суми) і далі вже йшла історія «Спартака». Але водночас, до 2006-го, в чемпіонаті області (вища ліга) ще виступала команда під ім'ям «Фрунзенець» (Суми). Чи мала вона стосунок до згадуваного нами колективу — сказати важко. Зараз у вищій лізі чемпіонату Сумщини такої команди немає.

Історія краснопільського «Явора» тягнеться з 1982 року. Ще за радянських часів команда була чемпіоном області (1984) та володарем Кубка області (1985). У чемпіонатах України краснопільці почали виступати в сезоні-92/93, дебютному як для другої ліги. А вже за підсумками сезону-94/95 вибороли право виступати у першій лізі. Там, пробувши два з половиною року, в середині сезону-98/99 команда переїхала до Сум і стала називатися ФК «Явір-Суми» (Суми). Надалі її літопис вилився в історію ФК «Спартак» (Суми). Краснопільчанам фактично довелося розпочинати новий футбольний похід у рідному містечку з чемпіонату області та аматорського чемпіонату України. Заявився «Явір» удруге в чемпіонат України на сезон-2002/03 у другу лігу. Пробувши там шість років, колектив у вересні 2008-го змінив назву на ФК «Суми». Нині: виступаючи за Суми і маючи назву «Суми», колектив виступає у другій професіональній лізі.

Футбольний клуб «Явір-Суми» зародився свого часу з «Явора» (Краснопілля). 1998 року, вже на той час граючи у першій лізі чемпіонату України, переїхав до обласного центру і взяв собі відповідну назву. Надалі історія клубу розділилася на два шляхи: «Явір-Суми» трансформувався у «Спартак» (Суми), а в Краснопіллі знову відродився «Явір». Що сталося з цими командами нині, дивіться відповідно «Спартак» (Суми) та «Явір».

Тернопільська область

Команда «Дністер» (Заліщики) розпочала виступ у чемпіонатах України в сезоні-92/93 у другій лізі. Але, за підсумками сезону-93/94, опинилася серед аутсайдерів і другої ліги. Нині: команда «Дністер» виступає у чемпіонаті Тернопільщини, а 2004-го була навіть чемпіоном області.

Футбольний клуб з Чорткова «Кристал» народився ще далекого 1946 року під назвою «Динамо». Майже півстоліття виступав у чемпіонаті Тернопільської області під такою назвою, допоки 1990-го не перейменувався на «Кристал». У чемпіонатах України стартував з 1992 року в першій лізі. Але, за підсумками сезону-96/97, понизився в класі. Там «Кристал» пробув лише два роки і у сезоні-98/99 вилетів і з другої ліги. Нині: під назвою ФК «Чортків» виступає у чемпіонаті Тернопільської області.

Прийнято вважати, що «Сокіл» (Бережани) народився на футбольній карті України 1992 року. Але якщо зважати на те, що «Нива» (Підгайці) (попередниця тернопільської «Ниви») переїхала до Бережан ще 1982-го, а та, у свою чергу, народилася ще 1978-го, то історія «Сокола» на сьогодні налічувала б понад тридцять років. Саме як «Нива» (Бережани) підгайцівці виступали в чемпіонаті СРСР у другій лізі. У чемпіонаті України команда, маючи назву «Лисоня» (Бережани), почала виступати ще 1992 року, щоправда, у перехідній лізі. За два роки перейменувалася в «Сокіл», а потім знову в «Лисоню». 1994-го, вкотре повернувши собі ім'я «Сокіл», бережанці почали виступати на аматорському рівні. Саме під цією назвою колектив (1998 року) завоював Кубок Тернопільщини і двічі (2000, 2001) став чемпіоном області. На сезон-05/06 навіть заявився у другу професіональну лігу. Проте на цьому рівні він відіграв лише два тури і знявся зі змагань. Нині: команда, маючи назву ФК «Бережани», є постійним учасником чемпіонату Тернопільської області та чемпіонату України серед аматорів. І у сезоні-2009 навіть завоювала срібні медалі обласних змагань.

Команда «Тернопіль» виникла як резервний колектив футбольного клубу «Нива» (Тернопіль) 2001 року під назвою «Тернопіль-Нива-2». Саме під такою назвою колектив почав виступати у чемпіонатах України із сезону-01/02. Там, пробувши півтора року, посеред сезону-02/03 змінив назву на «Тернопіль». А по завершенні першості, навіть і не перебуваючи у зоні вильоту, змушений був знятися зі змагань, оскільки «Нива» (Тернопіль), по завершенні того сезону, вилетіла до другої ліги. Нині: змінивши кілька разів назву, але знову повернувши собі ймення «Тернопіль», команда виступала у чемпіонаті області й навіть у сезоні-2009 стала його переможцем. У сезоні-2010 «Тернопіль» перебуває у турнірній таблиці на першому місці.

«Тернопіль-Нива-2» (Тернопіль) — див. «Тернопіль».

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 17:15 0
Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024

17 июня подопечные Сергея Реброва проведут поединок против Румынии в 1-м туре группы Е

Коуч соперника Украины объяснил, почему команда проведет матч с Сан-Марино
Футбол | 29 марта 2024, 04:26 0
Коуч соперника Украины объяснил, почему команда проведет матч с Сан-Марино

Франческо Кальцона, возглавляет не только «Наполи», но и сборную Словакии

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Youstas1
Явир чемпион!!!!