Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
4415
1

Леонід ЛАВРИНЕНКО: «Зробити футбольне поле - ціла наука»

Розмова з відомими в Україні інженером з ремонту, будівництва та експлуатації футбольних полів

Леонід ЛАВРИНЕНКО: «Зробити футбольне поле - ціла наука»

В Україні не так багато майстрів, котрі вміють виплекати  класний футбольний газон. Один із них — Леонід Лавриненко, фахівець із Бородянщини, котрий недавно брав участь у відкритті свого 12-го поля за останні 10 років. У чому ж секрет справжнього, якісного футбольного поля?

Кореспондент «УФ» звернувся з цим питанням до цього відомого в Україні інженера з ремонту, будівництва та експлуатації футбольних полів.

- Секретів багато, але, головне, — ставитися до кожного поля особливо, враховуючи його геологічні, кліматичні умови та особливості, — розповідає Леонід Васильович. — Напевно, не було ще жодного газону, котрому бездоганно підходили б якісь універсальні закони. Все одно доводиться коригувати їх під конкретні умови. Ось і в Моршині, де нам із соратниками поставлено завдання звести поле європейського класу, ми застосували посилений дренаж, адже Прикарпатський край вирізняється кліматом із чималою кількістю опадів.

—Про моршинський газон доводилося багато чути. Це була особлива робота для вас?

—Безперечно. Коли недавно в курортному містечку відкривали футбольне поле, в яке ми вклали скільки сил, відчував велику радість після складної, але цікавої роботи. Адже газон, на котрому займатимуться вихованці місцевого футбольного клубу «Скала», потребував і чималої творчої винахідливості, й великого фахового пошуку. Над спорудженням цього поля я працював із червня 2009 року. За цей час чотири бригади під моїм керівництвом виконали величезний обсяг робіт із використанням сучасної техніки та специфічних матеріалів. Моршинський газон, зважаючи на тутешній дощовий клімат, ми збирали по піщинці, а вже зараз на ньому тренується сотня місцевих юних футболістів. Президент ФК «Скала» Микола Іванович Кміть задумав такий спорткомплекс і футбольну школу, тож я дуже вдячний йому за всебічну підтримку.

—Напевно, на кожному вашому полі лишаєте часточку своєї душі?
—Звісно. Донині згадую, як зводив свій перший газон у рідній Пісківці 1975 року. Тоді команда «Рубін» під моїм керівництвом виграла обласні змагання й почала виступати в республіканській першості. Було надзвичайно приємно мені і як тренеру, і як творцю поля, коли люди приїжджали з усіх куточків України і дякували нам за таку поляну. Ще за тих часів у нас зіграла товариський матч юнацька збірна країни. Юні зірочки, як-от Заваров, ступали на наш газон. Минуло багато років, і 2008-го я здав у експлуатацію вже нове поле «Рубіна». І нині радий чути відгуки гостей Пісківки, де оживає футбол. Зараз у цьому селищі проводяться великі роботи зі зведення цілого спорткомплексу. Можу тільки порадіти за земляків.

Другим моїм великим досвідом була робота на спеціалізованому футбольному комплексі «Борекс» у Бородянці — там було зведено три земляних поля та ще одне зі штучним покриттям. Радий, що робота не пропала марно, нині стадіон приймає не лише місцеві матчі, а й усіх ліг чемпіонату України й навіть міжнародні поєдинки — меморіали Лобановського, Банникова.

Також у моєму доробку — поля у Ворзелі, Боярці на Київщині, в харківському Краснокутську, на сільських стадіонах Нової Буди та Здвижівки, що на Бородянщині. І там проводяться матчі найрізноманітнішого рівня. Але в житті дотримуюся такого правила — кожна нова робота повинна в чомусь перевершити попередню. Саме тому своєю гордістю можу назвати й останнє, за часом, звершення — поле в Моршині відвідували делегації зі Львова, Києва та навіть з УЄФА, і тепер тамтешній спорткомплекс розглядається одним із перспективних «гарячих пунктів» Євро-2012. Загалом, до чемпіонату Європи у бойовій готовності перебувають одразу три газони, підготовані мною, — бородянський, боярський і моршинський. Уже зараз на газонах, котрі свого часу зводив, проводяться змагання чемпіонатів області, ДЮФЛ, чемпіонатів України серед команд другої, першої ліг, навіть міжнародні матчі за участю збірних України.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

футбол
Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Скауты Ювентуса будут просматривать игрока Шахтера. И речь не про Судакова
Футбол | 19 марта 2024, 12:05 10
Скауты Ювентуса будут просматривать игрока Шахтера. И речь не про Судакова

Представители туринцев могут посетить финальный поединок плей-офф Евро ради Сикана

Вирт рассказал, кого считает основным вратарем сборной Украины
Футбол | 18 марта 2024, 19:42 2
Вирт рассказал, кого считает основным вратарем сборной Украины

Бывший голкипер «Шахтера» отдает предпочтение Андрею Лунину

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
SergeSuper
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил