Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
5884
6

Клуби, які зникли. Ч.3

Як «Динамо» з «Шахтарем» у Луганську вживалися

Клуби, які зникли. Ч.3

Ми продовжуємо згадувати всі клуби та команди, які існували в чемпіонаті України (вища, перша та друга ліга) за період незалежності України, але зараз уже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом).

Нагадаємо, що виступи колективів аналізуємо за територіальним принципом - областями у алфавітному порядку. Від Автономної республіки Крим, потім по всіх 24-х областях та двох містах, які мають окремий статус — Київ і Севастополь. У попередніх номерах ми описали колективи Автономної республіки Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської та Київської областей. У цьому номері пройдемося по Кіровоградській та Луганській областях.

Ч.1 - ТУТ

Ч.2 - ТУТ

Кіровоградська область

«ЗІРКА-НІБАС» (Кіровоград) була заснована ще 1922 року як «Червона Зірка». У списку її здобутків — бронзові медалі чемпіонату УРСР (1955), Кубок центральної ради спорттовариства «Торпедо» (1953), Кубок Республіканської ради профспілок 1954). Завойовувала команда тричі і Кубок УРСР (1953, 1973, 1975). У чемпіонатах України команда почала виступати з сезону 92/93 у другій лізі під назвою «Зірка». А вже за підсумками першості 93/94, під ім'ям «Зірка-НІБАС», виборола право виступати у першій лізі. У першому ж сезоні в першій лізі (94/95) Кіровоградці здобули право виступати у вищій лізі. На сезон 97/98 команда вийшла під назвою «Зірка». Нині: під назвою «Зірка» кіровоградський колектив виступає у першому вітчизняному дивізіоні.

«ЗІРКА-НІБАС-2» (Кіровоград) з'явилася на футбольній карті як резервна команда ФК «Зірка-НІБАС» 1997 року. У сезоні-97/98 кіровоградці вийшли на змагання чемпіонату України в другій лізі. Відігравши осінню частину першості, команда була перейменована на «Зірку-2». Але, погравши три роки у другому дивізіоні, колектив перед сезоном 2000/01 знявся зі змагань. Нині: такої команди немає.

«ЗІРКА-2» (Кіровоград) — див. «Зірка-НІБАС-2» (Кіровоград).

МФК «ОЛЕКСАНДРІЯ» у жодному разі не треба плутати ані з «Поліграфтехнікою», ані з ПФК «Олександрія». Муніципальний футбольний клуб «Олександрія» — відносно молодий, оскільки народився 2004 року. Команда утворилася на базі дитячо-юнацького клубу «Кристал», тож і початкову назву мала саме таку. У чемпіонатах України олександрійці, перейменувавшись на МФК «Олександрія», почали виступати з сезону 04/05. Однак пробули в другій лізі менше двох років і вже у сезоні 2005/06 опинилися серед аутсайдерів і за три тури до завершення першості знялися зі змагань. Нині: такої команди немає. Колектив, повернувши собі історичну назву — «Кристал», виступав на рівні області, але згодом відмовився і від цих змагань.

«ОЛІМПІК» (Кіровоград) відносно молодий клуб, адже заснований лише 2000 року, проте вже має свою історію. Оскільки кіровоградський клуб акцентує увагу на підготовці молодих кадрів, то й успіхи та досягнення його більше пов'язані з дитячими та юнацькими змаганнями. Ще в квітні 2000 року команда ДЮФК «Олімпік» посіла перше місце на міжнародному турнірі «Дружба народів», у Севастополі, наступного року виграла «Кубок Алустон» (Алушта). Команда ДЮФК постійно брала участь у чемпіонаті дитячо-юнацької футбольної ліги України і в першості Кіровоградської області. У чемпіонатах України колектив почав виступати із сезону 2007/08. Однак, пробувши в другій лізі рік, команда перейменувалася на «Зірку». Нині: дехто вважає, що «Олімпік» (Кіровоград) трансформувався в ту «Зірку», яка є футбольною візитною карткою Кіровоградщини і має історію майже в сто років. Дехто вважає, що «Зірка» просто відродилася у Кіровограді, і «Олімпік» жодного стосунку до неї немає. Хай там що, але поки флагман Кіровоградщини грає у першому вітчизняному дивізіоні, у Кіровограді знову з'явилася команда «Олімпік», яка грає у аматорських змаганнях та на першість області.

Олександрійська «ПОЛІГРАФТЕХНІКА» з'явилася на футбольній карті України ще 1948 року й мала спочатку назву «Шахтар». Ще в радянські часи олександрійці ставали бронзовими призерами чемпіонату УРСР серед КФК (1991 рік), а в 1974-му були фіналістами Кубка УРСР серед КФК. У чемпіонатах України «Поліграфтехніка» почала виступати з 1992 року у першій лізі і виступала там аж вісім років, допоки за підсумками сезону 2000/01 не поміняла назву, і на сезон 2002/03 була вже як «Олександрія». На сезон 2003/04 команда на змагання не вийшла. Нині: під назвою «Олександрія» команда виступає у першому вітчизняному дивізіоні і йде у турнірній таблиці на першому місці.

Луганська область

Коли з'явилася на світ команда «АВАНГАРД» (Ровеньки) — сказати важко. Відомо лише, що цей колектив ставав чемпіоном УРСР серед колективів фізичної культури ще далекого 1967 року. Потім команда виступала у чемпіонаті СРСР у класі «Б». Згодом повернулася на аматорський рівень. Виступам у чемпіонатах України передували спочатку успішна гра у чемпіонаті України серед аматорів, а потім, у сезоні 1994/95, у Третій перехідній лізі. Там, після першого кола команда змінила свою назву на «Авангард-Індустрія» (Ровеньки) і вже під такою назвою увійшла до другої ліги на сезон 1995/96. А ще за рік, за підсумками сезону 1996/97, ровеньківський колектив і взагалі виборов право виступати в першій лізі. Щоправда, у першому дивізіоні колектив Луганщини надовго не затримався — за підсумками сезону 1997/98 команда опустилася до другої ліги. Після цього знову повернула собі назву «Авангард» і виступала ще п'ять років. Посеред сезону 2003/04 ровеньківці об'єдналися з аматорською командою «Інтер» (Луганськ) і, перейменувавшись на «Авангард-Інтер», переїхали до Луганська. Та хоч ця нова назва команди і збереглася, союз з луганським «Інтером» довго не протримався. Перед стартом весняної частини цього ж таки сезону відбулося ще одне об'єднання, тепер уже з «Молнією» (Сєверодонецьк) і до кінця першості під прапорами «Авангард-Інтера» фактично виступали сєверодонеччани. На сезон 04/05 «Молнія» на змагання вийшла, а ось команди з назвами «Авангард», «Авангард-Інтер» чи «Авангард-Індустрія» — ні. Нині: у чемпіонаті області виступає команда «Гірник» (Ровеньки). Чи має вона стосунок до «Авангарду» — сказати важко.

«АВАНГАРД-ІНДУСТРІЯ» (Ровеньки) — див. «Авангард» (Ровеньки).

«АВАНГАРД-ІНТЕР» (Ровеньки) — див. «Авангард» (Ровеньки).

Історія «ВАГОНОБУДІВНИКА» (Стаханов) тягнеться ще з 40-х років минулого століття, хоча створювався тоді цей клуб як «Стахановець» (Стаханов). Команда виступала в чемпіонатах СРСР 1948, 1949, 1957-1973, 1980—1986,1991 і навіть ставала двічі чемпіоном УРСР серед колективів фізкультури — 1956, 1979. У чемпіонатах України: розпочала виступати з 1992-го року відразу в першій лізі, але в першому сезоні вилетіла до другої ліги. У сезоні 93/94 команда була перейменована на «Шахтар» (Стаханов), але це її не врятувало від ще одного пониження в класі до аматорського рівня. Знову на професійному рівні «Шахтар» вигулькнув аж у сезоні 1996/97. Пробувши в другій лізі ще два роки у сезоні 98/99, стахановська команда знову понизилася в класі до аматорського рівня. Нині: під назвою «Стаханов» виступає у найвищому дивізіоні чемпіонату Луганської області — першій лізі.

Луганське «ДИНАМО» — одна з найстаріших команд України, оскільки з'явилася ще 1930 року. Колектив виступав у нижчих лігах чемпіонату СРСР. У чемпіонатах України «Динамо» розпочало виступати із сезону 93/94 у другій лізі. А вже 95-го року колектив об'єднався з маріупольським «Азовцем». Нині: такої команди у Луганську не існує, а маріупольський «Азовець», ставши згодом «Іллічівцем», з 2008 року є учасником прем'єр-ліги.

Луганська «ЗОРЯ-МАЛС» була заснована 1923 року як «Металіст» (Луганськ). 1972 року під назвою «Зоря» (Ворошиловград) команда стала чемпіоном СРСР, а потім у 1974-75 роках — двічі фіналістом Кубка СРСР. У чемпіонатах України луганчани розпочали грати з 1992 року у вищій лізі. Провівши у елітному дивізіоні п'ять сезонів, «Зоря-МАЛС», за підсумками чемпіонату 1995/96, вилетіла до першої ліги. На сезон 1996/97 луганчани вийшли під назвою «Зоря». Нині: команда під назвою «Зоря» виступає в українській прем'єр-лізі.

Клуб «КОМУНАЛЬНИК» (Луганськ) один з наймолодших, і історія його вийшла дуже коротка. Заснована 2007 року, команда відразу ж набула професійного статусу. Того ж року почала виступати і в чемпіонатах України. «Комунальник» експресом пройшов другу лігу і, за підсумками сезону 2007/08, виборов право виступати у першій лізі. Однак, там команда відіграла лише 13 турів і знялася зі змагань. Варто зазначити, що керівниками «Комунальника» були люди, які свого часу очолювали «Зорю». Точилася навіть дискусія, кому належить бренд луганської «Зорі» — старим керівникам чи новим, які прийшли їм на зміну. Дійшло навіть до того, що на футбольній карті могло бути дві луганські «Зорі», кожна зі своїм керівництвом. Але в підсумку «Зоря» так і залишилася «Зорею», а «Комунальник» — «Комунальником». Донедавна, а саме до минулого року, у чемпіонаті області виступав МФК «Зоря», і чомусь здається, що хоч назва цього клубу і співзвучна з назвою флагмана Луганщини, все ж це окремий клуб, зі своєю, окремою історією, так само неповторною, як і в «Комунальника». Але й нині, у цьому сезоні й ця команда на першість області не грає.

Хоч таке явище, як «молнія» (російською) українською звучить як «блискавка», все ж команда з такою назвою увійшла до історії нашого футболу як «МОЛНІЯ» (Сєверодонецьк), тому й ми її так називатимемо і перекладати назву не будемо. Клуб відносно молодий, оскільки утворився лише 2000 року. Спочатку сєверодонеччани виступали у обласних змаганнях, а згодом, об'єднавшись із земляками — «Авангардом-Інтером», весняну частину змагань чемпіонату України сезону 2003/04 виступали саме під такою назвою. На сезон 2004/05 команда з Сєвєродонецька уже вийшла під своєю назвою. Проте пробула там лише рік і вже на сезон 2005/06 на змагання не вийшла. Нині: у Сєвєродонецьку виступає команда «Хімік», але вважається, що це окремий клуб, зі своєю історією та традиціями.

«СТАЛЬ-2» (Алчевськ)
виникла як резервна команда ФК «Сталь» (Алчевськ) 2000 року. Того ж року алчевський колектив розпочав виступати у чемпіонатах України в другій лізі. Але пробули в другому дивізіоні алчевці лише два з половиною роки і посеред сезону 02/03 знялися зі змагань. Нині: колектив залишається резервною командою для алчевського клубу, беручи участь у чемпіонатах області.

Футбольний клуб «ХІМІК» (Сєверодонецьк) був утворений ще 1949 року. 1960 року отримав статус команди майстрів і став виступати у другій лізі класу «Б». Двічі (1967, 1970) «Хімік» ставав чемпіоном УРСР у своїй зоні і здобував право виступати у класі «А». З 1973-го сєверодонеччани виступали у аматорських змаганнях. У чемпіонатах України «Хімік» розпочав виступати з 1992-го року у першій лізі. Провівши там сім сезонів, команда, за підсумками сезону 1997/98, вилетіла до другої ліги. А на сезон 1998/99 у другій лізі сєверодонеччани вже не вийшли. Нині: під назвою «Хімік» виступає у найвищому дивізіоні чемпіонату Луганської області — першій лізі і у сезоні 2008 була срібним призером чемпіонату області.

Команда «ШАХТАР» (Луганськ) — одна з найдавніших на Луганщині, однак у професійному футболі незалежної України їй судилося мати невелику історію. Заснований колектив був ще 1977 року на шахті «Луганська №1». За радянські часи команда регулярно була призером міських та обласних змагань. 2000-го, об'єднавшись з аматорським клубом «Еплада-Енергія», колектив став спочатку чемпіоном та володарем Кубка області, а 2001 року взяв участь у чемпіонаті України серед аматорів. Ставши чемпіоном і у цих змаганнях, «Шахтар» розпочав виступи у чемпіонатах України у другій лізі з сезону 2002/03. Та пробула команда у професіоналах лише рік і вже на сезон 2003/04 не заявилася. Нині: такої команди у чемпіонаті області немає.

«ШАХТАР» (Стаханов) — див. «Вагонобудівник» (Стаханов).

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
jack19892008
вы че алфавит не знаете !! Л- Луганск,Львов- в следующей части
Vovasss
А де ж Львівська область?
Жоня(Севаст-FCDK-Днепр)
veterok — 19.10.2010 23:54
===Сталь Алчевск играет в первой лиге. Ей еще рано в этот список...
veterok
Дедушка Vovan (Полтава) — 19.10.2010 16:18
Сталь Алчевск играет в первой лиге. Ей еще рано в этот список...
tar_anor
Забыли про Житомирискую область а у нас были такие команды как Полесье, Химик, Спартак, Автодорожник.
Дедушка Vovan (Полтава)
Сталь-2 есть. А где просто Сталь (Алчевск)?