Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1618
2

Анатопій БУЗНИК: «Голос сів, мізки киплять»

Відомий спеціаліст очолив кіровоградську «Зірку»

Анатопій БУЗНИК: «Голос сів, мізки киплять»
Анатолий Бузник

І як тільки футболісти готувалися до сезону?..

—Анатолію Івановичу, чим керувалися, коли вирішили очолити аутсайдера першої ліги?

—Річ у тім, що тренерська робота має бути постійною, а не епізодичною. А в клубі можна легше втілити в життя всі свої знання та наміри, адже на відміну від формату роботи в збірній, в клубі я маю змогу підготувати гравців за власним баченням, а не налаштовувати їх на гру на окремих короткотривалих зборах.

— З яким настроєм футболісти сприйняли зміну тренера?
—Тут і говорити нічого: переважна більшість нинішніх гравців «Зірки» працювали зі мною в різних за віком збірних України: ті ж Стоян, Смалько та Бідненко були в моїй збірній ще 1997 року, коли я вперше очолив юніорську збірну України U-16. Деякі гравці працювали під моєю орудою в студентській збірній, як-от Луценко та Остроушко. Тобто, нічого незвичного не відбулося ні для гравців, ні для мене, адже більшість із підопічних були на різних етапах у моєму житті.

— Не боялися, що прийдете, й просто заплямуєте свою, роками зароблену, хорошу репутацію?

— А хто сказав, що вона в мене хороша?

—За вас говорять ваші здобутки...
— Були досягнення, а отже, неодмінно вони будуть і з цією командою! З такими гравцями, як Пінчук, Атаєв і Ситник, можна вирішувати серйозніші завдання, аніж вести боротьбу за виживання.

—Перша основна проблема в клубі, з якою зіштовхнулися?

—Тактична, функціональна та психологічна неготовність футболістів. Гравці були дуже морально пригнічені, а їхні кондиції, м'яко кажучи, були на дуже низькому рівні. Не знаю, як вони взагалі готувалися до сезону?!

—Чи має клуб проблеми з інфраструктурою?
—Таких проблем немає, мабуть, тільки в «Динамо», «Шахтаря» та «Дніпра». Навіть в інших команд прем'єр-ліги вони є, тож що говорити про «Зірку»? Але ці проблеми можна вирішити за бажання керівництва. Нині у нас є непоганий стадіон, база, де мешкає команда. Єдина її проблема — відсутність висококласної кімнати для теоретичних занять. На жаль, тренувальне поле поки що не в тому стані, щоби продуктивно на ньому займатися. Гадаю, в майбутньому все поліпшиться.

—На кому лежить відповідальність за провали «Зірки» на чолі з Дерибериним: на керівництві, гравцях чи тренері?
—Відповідальність не можна покласти на плечі однієї людини. Тренер завжди відповідає за результат, тому частка провини — його. Керівництву клубу треба було, мабуть, добиватися більшого й робити все, що від нього залежало — це вже їхні проблеми. Щодо гравців, то деякі матчі вони проводили на непоганому рівні, але тут існувала проблема низької реалізації моментів та поганої організації гри в захисті. Проблем справді було дуже багато, але вони можуть рано чи пізно з'явитися в будь-якій команді. Можливо, труднощі були через комплектацію складу, а тренер понадіявся саме на цих гравців. Можливо, не вистачило досвіду. Я, чесно кажучи, не надто хочу порпатися в проблемах минулого. Моє нинішнє завдання — якомога швидше вийти з цього скрутного становища.

Бідненко та Товт — новачки «Зірки»

— Ви вже могли помітити, наскільки президент клубу Микола Онул нині всебічно сприяє успіхам команди?
— Найбільша чеснота нашого президента те, що він не заважає тренерському складу реалізовувати ту програму, яку нині вибудувано нами в клубі. Він допомагає й шукає можливості поліпшення справ «Зірки».

—Які справи з фінансуванням у клубі? Перед футболістами боргів немає?
— Фінансувати нині за великим рахунком нема що. У нас є певні проблеми, але вони не такі гострі, як у більшості команд першості. Тож умови я назвав би не ідеальними, але, достатніми для того, аби ми нині не опинилися на останньому місці в турнірній таблиці. Якщо ж наш президент і керівництво міста захочуть, аби команда зробила значний крок уперед, це неодмінно станеться. Щодо футболістів я скажу так: вони заробили грошей дуже мало — лише за одну перемогу. Тому виплати цих преміальних — у стадії вирішення. Інших боргів я не помітив. Поки що... Річ у тім, що багатьох моментів я ще не знаю. Дайте мені час призвичаїтися.

—Дебютний матч на чолі команди ви провели прекрасно, перегравши «Ниву». Це був епізодичний сплеск емоцій гравців чи реальні можливості команди на даному етапі?
—Емоції. Саме завдяки ним нам вдалося досягти позитивного результату.

— 0:3 від «Динамо» продемонстрували вам, над чим треба працювати в першу чергу?
—Поразка в Києві показала, що мої хлопці можуть грати у футбол. Малюнок гри мене більш-менш задовольнив — ми мали кращий вигляд, ніж навіть у переможній грі проти «Ниви», але нас дуже серйозно підвів воротар. Із трьох пропущених м'ячів два абсолютно на його совісті. Воротар — не дарма півкоманди, тому тут є певні проблеми. Білошапка, до слова, грав через травму Коледи і не виправдав сподівань. Також я побачив, що функціональна готовність футболістів не на рівні першої ліги. Як наслідок — сім гравців нині в лазареті. На наступну зустріч важливо просто нашкрябати принаймні дванадцять гравців.

—Чи обговорювалася з начальством змога підсилити склад узимку?
—Ні. Нам потрібно не дивитися, що буде взимку, а зробити вже сьогодні все можливе, аби команда не затонула ще глибше. Ми займаємося систематизацією ігрового малюнку команди та навколофутбольних справ і прагнемо закінчити перше коло з певним очковим багажем. Щодо трансферів, то все це вирішуватиметься безпосередньо взимку, коли ми сядемо з президентом за стіл, подамо йому свою програму. Нам потрібно буде кардинально змінити підходи до комплектації складу, а для цього, звісно ж, потрібні будуть певні фінансові вливання. Нині ж нам вдалося підсилити команду двома вільними агентами: Бідненко та Товт відтепер виступатимуть за «Зірку». Обидва футболісти навряд чи потребують характеристики. Всі їх прекрасно знають.

Гарантую, що піднімемося в середину турнірної таблиці


— Чи є в «Зірці» нині футболісти, які не відповідають вимогам першої ліги?

— Так. Але прізвища я не називатиму, тому що саме з ними нам доведеться доплисти до берега, висушитися, а вже потім ми розпочнемо нове плавання. І бажано не в судні з пробоїнами... якщо ви мене зрозуміли.

—Ви встигли помітити, чи в структурі клубу є люди, яких не хотілося би бачити в ній?
—Немає. Всі відповідально ставляться до своїх обов'язків, будучи при тому кваліфікованими працівниками. Вони вкладають душу в «Зірку», але потрібно багато моментів удосконалювати. Перш за все, це стосується медичної служби, тому що у нас дуже багато проблем із травмованими футболістами.

—Загалом, ви прийшли рятувати «Зірку» від вильоту чи задля довготривалого процесу на перспективу?
—У моїй голові крутиться довгостроковий проект, і ми розмовляли про це з президентом. Загалом, тут і рятувати немає кого. Єдине, що нам потрібно, — вирішити кадрові проблеми, і ми відразу піднімемося як мінімум у середину турнірної таблиці. Це я вам гарантую. Наша робота та підхід до справи обов'язково принесуть свої плоди, тоді футболісти заграють осмислено, розуміючи все, що просимо демонструвати на полі.
Щодо перспектив, то з президентом узгоджено такий план дій: цього сезону ми комплектуємо склад, створюємо колектив. Наступного сезону хочемо бути у верхній частині турнірної таблиці — це наша мінімальна мета.. А якщо з часом все змінюватиметься в «Зірці» на краще — структура клубу та фінансування, — то будемо ставити й серйозніші завдання, на кшталт виходу до прем'єр-ліги. Але коли це буде, я сказати не можу.

—Три найближчі суперники «Зірки» — «Буковина», «Олександрія» та «Чорноморець», ігри з якими закриють перше коло розіграшу. Якої гри та результату вимагатимете від підопічних?
- Вимагати я нічого не буду. Бо вимагати можна лише, коли ти щось заробив, а тобі грошей не дають. Ось це — «вимагати». А тут ми поступово готуємося, проводимо доволі тривалі та корисні тактичні заняття. Я ж не чарівник, щоб зламати сірник, і одразу — чарівний міст. Ні. Це все титанічно важкий труд, якого було вдосталь за останній тиждень. У мене є досвід праці зі збірними командами, коли є невеличкий збір гравців, і відразу на четвертий-п'ятий день — гра. За таким принципом працюю й нині, наставляючи футболістів на правильну роботу, їм справді зараз дуже тяжко; адже потрібно ввібрати дуже багато інформації. У мене самого голос уже давно сів, а мізки киплять, але іншого шляху в нас немає. «Виживуть» найсильніші — ті, хто зрозуміють, чого від них очікують на футбольному полі.

—Як би ви охарактеризували гру, яку демонструють ваші команди і в який футбол гратиме «Зірка»?

—Головне у грі — гармонія. Я хочу бачити злагоджені дії в обороні та гостроатакувальну гру попереду. Футболісти мають осягнути принципи мого бачення футболу та поетапно прогресувати. Ще сьогодні в нас нічого не вийде. Потрібен час. Хоча вже сьогодні ми налаштовуємо футболістів на перемогу в кожному матчі. Якщо буде результат, то буде й розвиток, якщо ж ні, то ми всього лише гарцюватимемо на місці. Наразі, сподіваємося, що падіння ми вже зупинили, а загалом оцінять нашу роботу в майбутньому вболівальники.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

ФОТО. Сало и хрен. Жена Довбика показала, как он готовится к матчам
Футбол | 25 апреля 2024, 10:16 1
ФОТО. Сало и хрен. Жена Довбика показала, как он готовится к матчам

Украинский нападающий «Жироны» остается лучшим бомбардиром Ла Лиги

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ylik70
Нормальный тренер,я его прекрасно помню по работе в Полиграфтехнике.Хорошо отработал в команде,и дай бог чтобы Звезду поднял.Удачи Кировограду
Champions
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил