Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
7048
7

Клуби, які зникли. Ч.1

«Динамо» в Криму, «Фортуна» на Вінниччині, «Сіріус» з Кривого Рогу...

Клуби, які зникли. Ч.1

Нині триває вже XX чемпіонат України. За ці вісімнадцять років у країні зникло і народилося багато команд з багатою історією. Колективи зникали, перейменовувалися, трансформувалися в інші, аж поки ми отримали той склад учасників, який існує нині. Ми вирішили згадати усі клуби та команди, які виступали в чемпіонаті України (вища, перша та друга ліги) за період її Незалежності, але зараз уже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом). Нагадавши, як вони виступали і під якими назвами, звернемо увагу й на те, де ж нині опинилися ці команди.

Аналіз виступів колективів проведемо за територіальним принципом - по областях в абетковому порядку. Почнемо з Автономної Республіки Крим, потім по всіх 24 областях та двох містах, які мають окремий статус, — Київ і Севастополь.

Автономна Республіка Крим

Керченський «ВОЙКОВЕЦЬ» був відомий ще у 1930-х роках минулого століття як «Сталь» (Керч). Ще 1938 року «Сталь» була представлена у розіграші Кубка СРСР. Найкращих результатів керченці досягли 1988 року, коли у другій лізі чемпіонату колишнього СРСР посіли четверте місце. У чемпіонатах України: керченський колектив під назвою «Океан» (Керч) почав виступати із сезону-1992 у перехідній лізі. У сезоні-92/93 команда взяла собі назву «Войковець» і здобула право виступати у другій лізі. У тому ж сезоні (93/94) команда стала називатися «Металург». А посеред сезону-1994/95 «Металург» змінив назву на «Океан» (Керч). На сезон-95/96 команда уже не вийшла. У сезоні-96/97 у другій лізі зіграв керченський «Портовик», але виступив невдало і потрапив до зони аутсайдерів другої ліги. По завершенні того ж сезону «Портовик» було позбавлено професійного статусу. Нині: команди такої не існує.

«ДИНАМО» (Саки) виникло у футбольному світі на початку 90-х років XX століття і спочатку називалося «Фрунзенець», представляючи селище Фрунзе Сакського району. У чемпіонатах України: команда стала виступати із сезону-94/95 у другій лізі. Однак, провела у другому дивізіоні лише два роки і за підсумками сезону-1996/97 вилетіла і з другої ліги. Нині: у Саках є команда, яка виступає в першості Республіки Крим, але це вже не «Динамо», а ФК «Саки».

Команду «ДИНАМО» (Симферополь) було організовано ще 1936 року. 1940-го виграла чемпіонат і Кубок Криму. З 1939 по 1954 роки «Динамо» було постійним учасником зональних турнірів першості СРСР. У чемпіонатах України симферопольський колектив почав виступати з сезону-2001/02 у другій лізі. Погравши там два роки, у середині сезону-2003/04 команда змінила назву на «Динамо-Ігросервіс», а за підсумками тієї ж першості виборола право виступати у першій лізі. Там, провівши два роки, колектив знову змінив назву, цього разу на «Ігросервіс» (Симферополь). Улітку 2009 року команда припинила своє існування через фінансові негаразди. Нині: у Симферополі в першості Криму виступає команда «ЮІС-Сервіс». Чи має вона бодай який-небудь стосунок до «Динамо» — сказати важко.

Ідея створення ФК «ЯЛОС» (Ялта) (2005 рік) належала одному з видатних вітчизняних фахівців України, чемпіону України 1992 року на чолі «Таврії» Анатолію Заяєву. У чемпіонатах України: клуб почав виступати із сезону-2005/06. Однак, погравши лише рік, на змагання сезону-2006/07 не вийшов. Нині: у Ялті грає в першості Криму команда «Ялта-2009». Чи має вона бодай який-небудь стосунок до «Динамо» — сказати важко.

Можна вважати, що футбольний клуб «ХІМІК» (Красноперекопськ) з'явився на футбольній карті ще 1950 року. 2004-го команда виграла чемпіонат Криму. У чемпіонатах України: «Хімік» почав виступати з сезону-2005/06 у другій лізі. Але провів там три роки і на змагання сезону-2008/09 не вийшов. Нині: команда під назвою «Хімік» виступає на першість Криму, є бронзовим призером області сезону-2009, а нині є лідером і головним претендентом на перемогу в чемпіонаті регіону.

Вінницька область

Команда «БЕРШАДЬ» розпочала своє існування у незалежній Україні, як «Колос». До 1996 року виступала в чемпіонаті Вінницької області. А потім у сезоні-1996/97 стартувала у другій лізі, замінивши в ній ФК «Спортінвест» (Кривий Ріг). Щоправда, грала команда там недовго, лише два роки, і за підсумками сезону-1998/99 вилетіла з другої ліги. Певний час виступала на аматорському рівні, а потім 2004 року під назвою «Бершадь» замінила у другій лізі «Ниву» (Вінниця). За підсумками сезону-2004/05, посівши у групі аж п'яте місце, за щасливим збігом обставин, команда здобула право виступати у першій лізі. Однак там не протрималася й року — після 29-го туру першості-2005/06 знялася зі змагань. Нині: під назвою «Нива» (Бершадь) виступає у чемпіонаті Вінницької області.

Команду «ВІННИЦЯ» було створено як «Локомотив» ще 1958 року. 1984-го вінницький колектив був навіть чемпіоном УРСР серед команд другої ліги. У чемпіонатах України: під назвою «Нива» вінничани розпочали виступати із сезону-1992 у вищій лізі, але відразу ж за підсумками змагань вилетіли до першої ліги. Втім, уже за рік, за підсумками сезону-1992/93 повернулися до елітного дивізіону. Там, пробувши чотири роки, команда за підсумками сезону-1996/97 вилетіла до першої ліги. Там погравши рік, змінила назву і на сезон-1998/99 вийшла під назвою ФК «Вінниця». Ще за чотири роки, а саме перед сезоном-2003/04, команда знову повернула собі назву «Нива». Нині: під ім'ям «Нива» виступає у першому вітчизняному дивізіоні.

«Нива-Світанок» (Вінниця) — фактично та ж команда, що і «Вінниця». Після того, як 2005 року знялася зі змагань, місто жило рік без футболу. Але вже 2006-го, на рівні аматорів, команда відновилася під назвою «Нива-Світанок». За два роки, на сезон-2008/09 вінничани вийшли грати під назвою «Нива». Нині: під ім'ям «Нива» виступає у першому вітчизняному дивізіоні.

«Фортуна» (Шаргород) — з когорти клубів, які виникли вже на пострадянському просторі. У чемпіонатах України: почала виступати із сезону-1997/98. Але пробула у професіоналах лише два роки — за підсумками сезону-1998/99 колектив опинився в аутсайдерах і залишив другу лігу. Нині: під назвою ФК «Шаргород» виступає у чемпіонаті Вінницької області.

Волинська область

Команда СК «ВОЛИНЬ-1» (Луцьк) народилася ще 1960 року. Того ж року в класі «Б» першої зони УРСР була заявлена як «Авангард», але дуже швидко змінила назву на «Волинь». 1975-го стала бронзовим призером чемпіонату України (друга ліга, зона УРСР) та володарем Рубінового кубка, а 1989-го — чемпіоном України (друга ліга, зона УРСР). У чемпіонатах України: команда почала виступати з дебютного сезону у вищій лізі. Та вже за підсумками сезону-1995/96 вилетіла до першої ліги. Там, погравши п'ять років, лучани стали називатися СК «Волинь-1» (Луцьк). І вже за рік, за підсумками сезону-2001/02 здобули право виступати у вищій лізі. На змагання у елітному дивізіоні вийшли знову під назвою «Волинь». Нині: під цим же іменем команда є учасником прем'єр-ліги.

Команда «КОВЕЛЬ-ВОЛИНЬ-2» (Ковель) існувала ще на початку 1990-х, щоправда, під назвою «Сільмаш» (Ковель), і виступала в обласних змаганнях. У чемпіонатах України: як фарм-клуб «Волині» почав грати у другій лізі із сезону-2001/02. Спочатку під назвою «Ковель-Волинь», але дуже швидко змінив назву на «Ковель-Волинь-2» (Ковель). Проте команда проіснувала на професійному рівні лише два роки і перед стартом чемпіонату 2003/04 знялася зі змагань. Нині: команда під назвою «Ковель-Волинь» виступає у чемпіонаті Волинської області. 2009 року козельці стали чемпіонами регіону, а у поточному чемпіонаті йдуть у трійці лідерів.

Дніпропетровська область

Відомо, що «ГІРНИК» (Павлоград) виступав у чемпіонатах СРСР та Кубку СРСР ще з 1981 року. Щоправда, тоді команда називалася «Колос». У чемпіонатах України: розпочала виступати із сезону-1992 у першій лізі під назвою «Шахтар» (Павлоград). За підсумками сезону-1992/93, щоправда, колектив вилетів до другої ліги. Погравши ще два роки, за підсумками сезону-1994/95 посів у другій лізі останнє місце, але, об'єднавшись з аматорською командою «Космос» (Павлоград) під тією ж назвою — «Шахтар», зберіг прописку в другій лізі. На початку сезону-1995/96 команда змінила назву на «Космос» (Павлоград) і, відігравши 11 турів, припинила існування. За рік все ж колектив відновився під назвою «Гірник» (Павлоград). Але відіграв лише один сезон (97/98) і знявся зі змагань. Нині: такої команди немає.

«ДНІПРО-3» (Дніпропетровськ) з'явився як фарм-клуб елітного ФК «Дніпро». У чемпіонатах України: почав виступати з сезону-2000/01. Грав лише два роки і після сезону-2001/02 припинив існування. Нині: такої команди немає.

Хоча команду «ДНІПРО-75» і засновано 2007 року, але школа, на базі якої її створено, ДЮСШ «Дніпро-75», має дуже багату історію: серед її вихованців: Анатолій Дем'яненко, Геннадій Литовченко, Олег Протасов, Геннадій Мороз, Олександр Поклонський, Олександр Рикун, Андрій Головко, Сергій Перхун, Артем Куслій, Сергій Мотуз, Артур Карноза та багато інших. У чемпіонатах України: «Дніпро-75» почав виступати із сезону-2008/09. Проіснував, щоправда, лише півтора року і в середині сезону-2009/10 знявся з чемпіонату. Нині: такої команди немає.

Команду «КРИВБАС-2» (Кривий Ріг) було створено як резервну команду футбольного клубу «Кривбас». У чемпіонатах України: криворіжці почали виступати з сезону-1998/99, але за три роки, а саме за підсумками сезону-2000/01, опинилися серед аутсайдерів другої ліги. По-новому заявилися за рік, на сезон-2003/04. А вже на сезон-2004/05 криворізький клуб не став заявляти команду. Ще одного разу «Кривбас-2» відіграв сезон-2005/06, після чого припинив своє існування. Нині: такої команди немає.

Ще до початку виступів у чемпіонатах України нікопольський «Металург» уже мав історію завдовжки майже двадцять років. 1972-го команду була створено як «Колос», 1975-го нікопольці стали чемпіонами України серед КФК, 1979-го стали чемпіонами України серед команд другої ліги, а 1982-го «Колос» досяг найкращого результату в своїй історії у чемпіонатах СРСР — третє місце. У чемпіонатах України уже як «Металург» команда почала виступати з 1992 року в першій лізі. У першому ж сезоні нікопольцям лише трьох очок не вистачило, щоб вийти до елітного дивізіону. Так само були близькі «металурги» до вищої ліги і у сезоні-1994/95. Виступала команда під такою назвою аж до 2001-го, аж поки спонсором не став Нікопольський феросплавний завод, і її назвали «Електрометалург-НЗФ». Однак під таким ім'ям нікопольці відіграли лише рік і за підсумками сезону-2001/02 вилетіли до другої ліги. Проіснувавши в ній ще два роки, на сезон-2005/06 «Електрометалург» не вийшов. Нині: під назвою «Електрометалург-НЗФ» виступає у чемпіонаті Дніпропетровської області, де 2008 року виграла срібні медалі. У першій лізі чемпіонату ДЮФЛ виступають дві вікові категорії (U-15 та 17).

«МЕТАЛУРГ» (Новомосковськ) — із серії команд, які народилися вже у незалежній Україні. У чемпіонатах України: колектив почав виступати у перехідній лізі в сезоні-1993/94 і відразу здобув право виступати у другій лізі. Програвши чотири роки, в середині сезону-1998/99 був дискваліфікований і припинив своє існування. Нині: команда виступає у чемпіонаті Дніпропетровської області.

Історія «СІРІУСА» (Кривий Ріг) дуже багата, адже команда зародилася ще 1959 року як «Авангард» (Жовті Води). Колектив був тричі чемпіоном області (1958, 1959, 1989) та володарем Кубка області (1959), двічі (1959, 1966) чемпіоном УРСР та бронзовим призером УРСР (1965), фіналістом Кубка УРСР (1959). У чемпіонатах України: «Сіріус» розпочав грати із сезону-1994/95 у другій лізі. Провівши сезон, об'єднався з аматорським клубом «Спортінвест» (Кривий Ріг) і під цією назвою вийшла команда вже на наступну першість (95/96). А вже на змагання першості-1996/97 вона не вийшла. Нині: за підтримки керівництва Східного гірничо-збагачувального комбінату в Жовтих Водах було відроджено «Авангард». Команда після багаторічної перерви стартувала у чемпіонаті області.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
alexsandr_kr
У першому ж сезоні нікопольцям лише трьох очок не вистачило, щоб вийти до елітного дивізіону.
Тогда Кривбасс прошел в "вышку"!
real-gavno
krava230791
Играли на ст Авангард в Жёлтых Водах
Igor_Kuzmin
В корне неверно написано про "Горняк"(Павлоград) и "Шахтёр"(Павлоград).
Это абсолютно разные клубы, общего друг с другом не имевшие.
"Горняк" - это шахтёрский клуб одной из шахт. Он выступал в первенстве Днепропетровской области, а с середины 80-х годов играл в первенстве КФК. Да, в 1997 году был заявлен на вторую лигу УКраины. Отыграли по-моему один круг и сдулись, хотя первые 4-5 туров лидировали.
"Шахтёр" - это переименованный в 1987 году "Колос" (Павлоград). "Колос" - это команда одного из колхозов, которая играла на стадионе райцентра. В начале 80-х занимала 2-3 места в Украинской зоне 2-й лиги. После того, как покровителя команды - Председателя колхоза - в 85-м году посадили, команду передали под юрисдикцию объединения "Павлоградуголь". После распада СССР был включен в 1-ю лигу Чемпионата Украины. Первый усечённый сезон команда продкржалась и неполохо его закончила, а в следующем вылетела во вторую лигу УКраины, откуда так же спустя несколько лет вылетела.
krava230791
«СІРІУС» (Кривий Ріг) даже и не знал шо у нас была эта команда!!!интерестно на каком стадионе играли???
fenhelhaus
Интересно. Ждем продолжения.
CHELSEA-Sanchelo
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
avp1987
это намек))