Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
5633
43

Совєцький футбольний снобізм

Чверть століття тому химерно визначили десятку найкращих гравців за історію футболу СРСР

Совєцький футбольний снобізм
Лев Яшин

По завершенні сезону-1986 журналістський колектив, який займався укладанням щорічників видавництва стадіону ім. Леніна, вирішив шляхом міні-референдуму сформувати символічний список із десяти провідних радянських футболістів усіх часів. «Офіційним» приводом оголосили майбутнє сімдесятиріччя радянського соккеру, та є в мене підозра, що рушійною стала інша обставина. Щоби відчути її, треба пригадати тогочасний контекст: середина вісімдесятих, Москва остаточно втратила багаторічну позицію всесоюзного лідера, київське «Динамо» — 12-разовий чемпіон СРСР і вдруге — володар Кубка Кубків УЄФА, «Золотий м'яч» знову дістався українцю, а в першій збірній країни росіян максимум двоє. Ну й вирішила група шовіністично налаштованих добродіїв своєрідним чином компенсувати таке «неподобство», показавши, мовляв, сьогодні ми не на коні, проте історія в нас на порядок багатша! Отже, було підібрано 14 осіб (журналістів і колишніх гравців), із яких 11 представляли Росію, двоє — Україну, й один — Грузію. В той же час такі багаті на футбольні таланти частини імперії як Білорусь, Азербайджан або Вірменія взагалі не мали своїх представників серед учасників голосування. Себто об'єктивність забезпечили повною мірою — у стилі «демократії по-совєтськи»!

Ось, так-би мовити, «офіціоз» — цитата зі згаданого щорічника: «У 1967 р. редакція нашого довідника-календаря провела опитування для формування символічної збірної СРСР за 50 років існування радянського футболу. В анкеті взяли участь заслужені майстри спорту Б.Аркадьєв, В.Дубинін, К.Квашнін, М.Старостін, М.Сушков, М.Товаровський, М.Якушин, письменники й журналісти Л.Кассіль, Ю.Ваньят, К.Єсенін, В.Синявський, Л.Філатов та інші авторитетні ветерани футбольної справи. Нагадаємо склад збірної 50-річчя (за прийнятою тоді системою 1+4+2+4): Л.Яшин, О.Старостін, А.Шестерньов, Ф.Селін, А.Старостін (К.Крижевський), В.Воронін, І.Нетто, В.Трофимов, Г.Федотов, В.Бобров, С.Ільїн,

За два десятиліття, напередодні нового знаменного ювілею, редакція вирішила за допомогою опитування визначити десятку найкращих футболістів країни за 70 років історії радянського футболу. Чому цього разу десятку, а не символічну збірну? Чесно кажучи, не хотілося дезавуювати склад збірної піввіку, передусім через повагу до багатьох уже неживих учасників опитування 29-річної давнини. Тим більше, що за ці роки, судячи з усього, лише О.Блохін міг дати привід потіснити когось із їхніх обранців у презентованих варіантах збірної (фраза просто-таки розкішна! — В.Б.). До того ж, пам'ятається, учасники попереднього «референдуму» нарікали на важкість відбору в символічний склад гравців на низку позицій — або ж унаслідок дефіциту видатних майстрів (наприклад, серед крайніх оборонців), або ж, у більшості випадків, через їхній надлишок. Справді, кому було віддати перевагу із корифеїв — центрфорвардів — М.Бутусову, Г.Федотову, О.Пономарьову, В.Боброву, Б.Пайчадзе, К.Бєскову, Е.Стрельцову? А укладання десятки найкращих, при всій важкості вибору за такий довгий період, дає змогу, зважуючи майстерність і заслуги, включити кого завгодно, навіть трьох або чотирьох центрфорвардів чи представників інших амплуа.

В нашому новому «плебісциті», як і два десятиліття тому, представлені учасники й очевидці більшої частини подій у багатій біографії радянського футболу. Одразу ж відзначимо, що не всі запрошені виявили бажання взяти участь в анкеті, посилаючись на труднощі відбору через надлишок імен, та ще й необхідності розташувати їх у певній послідовності (з №1 по №10). Один із небагатьох учасників попереднього опитування М.Якушин обумовив подачу свого голосу укладанням алфавітного списку десятки. На відміну від попередньої анкети, котру заповнювали лише москвичі, нині поруч із ними запрошені ленінградці (Вік.Федоров, Є.Єлисеєв), кияни (А.Ідзковський, М.Махиня), тбілісці (Б.Пайчадзе)».

Як результат, виникла «десятка найкращих», утворена майже винятково з москвичів і героїв днів давноминулих:

РАДЯНСЬКИЙ ТОП-10 (1917-1987)

1.ЛЕВ ЯШИН
2.Григорій ФЕДОТОВ
3. Ігор НЕТТО
4. ОЛЕГ БЛОХІН
5. МИХАЙЛО БУТУСОВ
6. ФЕДІР СЕЛІН
7. Едудрд СТРЕЛЬЦОВ 
8-9. МИКОЛА СОКОЛОВ
8-9. ВСЕВОЛОД БОБРОВ
10. СЕРГІЙ ІЛЬЇН

Більше того, 14 респондентів у своїх анкетах навіть не згадали (!) цілу низку чудових майстрів — чомусь виявилася «забутими»: грузини М.Хурцилава, О.Чивадзе; білорус С.Алейников; українці М.Коман, В.Голубєв, Ю.Войнов, В.Каневський, А.Біба, Й.Сабо, В.Лобановський, В.Серебряников, В.Турянчик, А.Бишовець, Є.Рудаков, В.Онищенко, В.Колотов, А.Коньков, Л.Буряк, В.Безсонов, А.Дем'яненко, О.Протасов. Лише по одному разу відзначили Д.КІпіані, В.Мунтяна й І.Бєланова...'

Натомість не оминули увагою, даруйте мені, міфів, на кшталт ленінградських і московських футболістів двадцятих-тридцятих, як-то: П.Єжов, П.Канунников, П.Батирьов, П.Григор'єв, а М.Бутусов узагалі посів підсумкове п'яте місце. Я, насправді, не хочу «паплюжити пам'ять», але мені яскраво пригадується доволі відоме командне фото збірної Ленінграда 1935 р., де в Бутусова-молодшого випирає такий живіт, що бразилець Рональдо у порівнянні з ним має вигляд людини, пережившої суворе затяжне голодування — і саме цей форвард, при таких габаритах, не мав собі рівних у футболі СРСР аж до початку розіграшів клубних чемпіонатів!..

Йдемо далі. Почесне «срібне» місце застовпив за собою центрфорвард московських армійців Г.Федотов. І я згадую таке: Л.Філатов якось сказав, що гра цього спортсмена свого часу (в дитинстві), справила на нього грандіозний ефект, але коли в дорослому віці журналіст отримав змогу переглянути окремі поєдинки Федотова на кіноплівці, його чекало страшне розчарування...

Йдемо ще далі. Переміг у опитуванні Л.Яшин, але якщо подивитися відеозаписи матчів радянської національної команди того періоду, коли він грав, то однією з речей, які вражають найбільше, є той факт, що Лев Іванович помилявся регулярно й грубо. Тому його неофіційний титул — «голкіпер №1 усіх часів і народів» — тріщить, аж гай шумить...

Дивовижно те, що за чотири роки після укладання цієї десятки Радянський Союз став надбанням підручників з історії, куди вона автоматично й увійшла.


Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 43
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Bolela-sloboda
adam.zhorzhevych — 09.09.2010 23:35
(Україна відсотків на 50 більшою була до приходу бальшевіків)
============
???
Школьник, это к нынешней территории Украины надо прибавить ещё половину?
За счёт кого?
Ах, да... Кубань, у Польши отобрать кусок, да и у всех соседей.
Рождается очередная великая нация завоеваталей-нибелунгов (или как-там: укратлантов?).
А ты продолжай верить своим продажным историкам и политикам, которые из тебя лепят барана на убой, а из украинцев очередную нацию сверхлюдей, в окружении недочеловеков.
И ещё. Не коверкай чужой тебе язык, ты похож на кривляющуюся мартышку. Учись писАть грамотно и уважай других, тогда и тебя станут замечать и уважать.
Не позорь Украину.
webster94
И какая цель этого писания спустя 25 лет? Х...я какая-то, статья и газета.
За Україну!!!
amber_from_Kharkov — 09.09.2010 22:23
Якщо ти такий грамотний, чому на українській не розмовляєш?
Відмінником в школі я не був)))
Та й взагалі російської в житті в мене більше було ніж рідної, будь-який народ досконало не знає своєї мови, я хоч стараюсь!
P.S. Дякую, що виправив)))
adam.zhorzhevych
wezom07 — 09.09.2010 22:02
ти тупий як пробка. коли поляки поляків газом труїли і голодом морили?
adam.zhorzhevych
Bolela-sloboda — 09.09.2010 21:12
та ну на! західну Україну і Слобожанщину порізали, Кубань вирізали і кацапам на поталу віддали. Є ЧИМ ГОРДИТИСЬ! і це лише територія (Україна відсотків на 50 більшою була до приходу бальшевіків)
ти ще скажи, що Акту Злуки не було, а це асвабадітєлі "об'єднали" наші землі
Pavlovo.Pole
Топ 5 украинцев 2010
Рева
Кучер
Воробей
Ярмоленко
Милевский
amber_from_Kharkov
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Nokia8600
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
sasha_oz
А нету ссылки - сайта у газеты нет ): Я ее по давней памяти выписываю. Хотя хороших материалов там не так много, но в других изданиях их вообще нет. ИМХО.
----------
Хороших материалов там не так много для тех, кто интересуется европейским футболом, а вот первая и вторая лиги очень даже детально освещаются. Иногда бывают толковые большие интервью. Очень много статистически и исторических материалов.
Кстати, вчера умерла главный редактор газеты Татьяна Михайловна Федоренко...
michart
Ссылку на ориганал забыл что ли? Или, ..., учить тебя надо?
Ведь, голословно же, ну ё-маё.
А нету ссылки - сайта у газеты нет ): Я ее по давней памяти выписываю. Хотя хороших материалов там не так много, но в других изданиях их вообще нет. ИМХО.
wezom07
За Україну!!! — 09.09.2010 21:23
я отвечу тебе - он имеет в виду ТО ВРЕМЯ, когда ОН родился и рос, в этом я поддерживаю на все 100%, кому как, но СССР 70-начало 80-х, это лучшее время. А про закатованых и замордованых...так в 30 и 40-е они и в Китае и в Польше и в Румынии и...короче везде были. Открою секрет - тогда в Америке небыло афроамериканцев, были негры..которые жили в гетто, а счас - там скоро будут жить евроамериканцы, или как их там. Время имеет свойство менять окружающий мир, СССР в начале своего существования и в конце - огромная разница, малыш.
По сабжу соб-сна:
Вячеслав Чанов+весь состав киевлян взявших КК+Заваров+Беланов+Литовченко+Протасов+Оганесян+Шенгелия
Bolela-sloboda
За Україну!!! — 09.09.2010 21:36
+=====
Это тост?
Живи там спокойно без нас, оно ни тебе не нам на ... не надо.
Гордись чем хочешь, а меня не трогай.
Bolela-sloboda
michart — 09.09.2010 21:46
===
Ссылку на ориганал забыл что ли? Или, ..., учить тебя надо?
Ведь, голословно же, ну ё-маё.
michart
ё, более актуальных тем Владимир Баняс не видит, чем плевки в собственное прошлое?!?
Да не в том дело, просто у этого сайта есть странная привычка - не давать газетные статьи полностью. Например в этой не дали вступление, где все расписано. Дело в том, "Укр.футбол" провел несколько опросов, определив лучших футболистов Украины по десятилетиях. Потом была статья об аналогичных белорусских опросах. И вот на завершение темы - советский.
За Україну!!!
Йа Прахвессор — 09.09.2010 21:29
Пане Президент, а хіба ви мене не підтримуєте, недавно вітали нас з Днем Незалежності)))
igortorm
а Бессонов?
Йа Прахвессор
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
За Україну!!!
Papa_Guye — 09.09.2010 21:19
Я з тобою згідний, але я його вказав тільки тому, що здобутки радянського футболу, а тим більше українського пов'язані саме з Лобановським!!!
За Україну!!!
Bolela-sloboda — 09.09.2010 21:12
А я горжусь, что родился в Советском Союзе, великой стране
Болэла, ти це скажи мільйонам закатованих і вбитих голодом і муками в концтаборах!
которая наконец-то создала Украину в её нынешних границах, да ещё и отдала офигеть сколько территорий.
Україна якраз і живе на кістках тих людей, які віддали життя за неї
да ещё и отдала офигеть сколько территорий.
Забули ще віддати Кубань)))
Papa_Guye
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил